x

Srbija sa 24 aduta na Evropskom prvenstvu u Osijeku

Srbija sa 24 aduta na Evropskom prvenstvu u Osijeku Foto: SSS

Stručni štab reprezentacije Srbije odredio je konačan sastav nacionalnog tima za Evropsko prvenstvo u svim streljačkim disciplinama koje će biti održano u Osijeku od 20.maja do 1. juna.


Veći deo seniorske ekipe za takmičenja vazdušnim oružjem bio je poznat i ranije, stručni štab je imao još nekoliko dilema u vezi juniorskog sastava.


Te dileme su otklonjene, a u međuvremenu je određen i tim za Evropsko prventsvo malokalibarskim oružjem, koje počinje 26.maja. Sportski direktor SSS Dragan Marković je, na osnovu predloga selektora Dragana Donevića i Jelene Arunović, danas objavio spisak učesnika. 


Teodora Vukojević najpreciznija, Milenko Sebić do zlata u foto finišu


Srbiju će u Osijeku predstavljati 24 strelaca – 13 seniora i 11 juniora, a na spisku rezervi su dve takmičarke.


Većina seniorskih reprezentativaca i dvoje juniora će startovati u po dve ili tri discipline, ostali u po jednoj.


Seniorski tim


Seniori, puška -  vazdušna puška i malokalibarska puška (trostav 3 puta 40 i MK puška ležeći): Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Novi Sad 1790). Samo vazdušna puška: Lazar Kovačević (Jagodina 92). Samo malokalibarska puška (trostav i ležeći stav):Stevan Pletikosić („Čika Mata“).


Seniorke, puška - Vazdušna puška i MK puška trostav: Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Teodora Vukojević („Čika Mata“). Rezerva za MK pušku trostav: Ivana Marić (Policajac).


Seniori, pištolj - vazdušni i MK pištolj: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (Kikinda).


Seniorke, pištolj -  Vazdušni i MK sport pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011), Jasmina Milovanović (Akademac).  Vazdušni pištolj: Brankica Zarić (Novi Sad 1790). Rezerva za vazdušni pištolj: Jelena Tomić (Kikinda)


Arunovićeva i Mikec ubedljivi u trećem kolu Kupa Srbije


Juniorski tim


Juniori, puška - Vazdušna puška i malokalibarska puška (trostav 3 puta 40): Marko Ivanović („Čika Mata“). Vazdušna puška: Petar Erdei (Novi Sad 1790). Malokalibarska puška, trostav (3 puta 40): Dimitrije Gaćeša (Mladost, Inđija).


Juniorke, puška - Vazdušna puška: Aleksandra Havran (Jedinstvo, Stara Pazova), Jovana Ljuboja (Partizan), Vazdušna puška i MK puška trostav: Emilija Ponjavić („Dragan Jevtić Škepo“, Gornji Milanovac), MK puška trostav: Marija Kolarević (Novi Sad 1790), Anja Knežević (Novi Beograd –Ušće).


Juniorke, pištolj -Vazdušni pištolj: Jelena Todorović (Olimpik 011), Jovana Todorović (Novi Beograd – Ušće), Stanislava Popov (Kikinda).


Šampionat u Osijeku je poslednje kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre. U pet seniorskih olimpijskih disciplina (vazdušni pištolj muškarci i žene, MK puška trostav muškarci i žene i MK sport pištolj žene) deliće se po jedna kvota, dok su u oba takmičenja vazdušnom puškom na raspolaganju po dve kvote.


Dva srebra za Srbiju na oproštaju od Velike nagrade Osijeka


Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, govoreći o ambicijama kaže:


–Glavni cilj seniorske reprezentacije u Osijeku je osvajanje jedne do dve olimpijske kvote i, kao i uvek, napad na medalje. Nekoliko naših strelaca, među kojima su Milenko Sebić, Lazar Kovačević, Duško Petrov, Dimitrije Grgić, Teodora Vukojević, bi mogli da uđu u borbu za olimpijske vize. Smatram da imamo šanse za tri – četiri medalje, kako u pojedinačnoj, tako i u ekipnoj konkurenciji. Ekipna nadmetanja će biti održana po novom formatu, a verujem da će se naši strelci u tome dobro snaći. Uslovi za takmičenje su nam poznati, nedavno smo u Osijeku učestvovali na međunarodnom turniru, a potom ostali i nekoliko dana na pripremama. Poslednji pokazatelji govore da su naši strelci u dobroj formi.


Šef stručnog štaba  i selektor za pušku Dragan Donević podseća da su, zbog pandemije koronavirusa, naši reprezentativci dugo bili odsutni sa međunarodne scene. Poslednje veliko takmičenje na kome su učestvovali bilo je EP vazdušnim oružjem u Vroclavu početkom 2020. godine. 


–U selekciji puškom imamo dosta debitanata, pre svega u juniorskom sastavu. Juniorka Teodora Vukojević će debitovati u seniorskoj konkurenciji. Na osnovu onoga što su u poslednje vreme pokazivali, smatram da svako od seniora može da se bori za plasman u finale – naglašava Donević– Što se juniora tiče, realnost u takmičenjima vazdušnim oružjem su pozicije u gornjoj trećinu plasmana, a malokalibarskom puškom u bolju polovinu. Za našu, ali i druge reprezentacije,predstojeće Evropsko prvenstvo je u određenoj meri nepoznanica. Više od godinu dana nismo učestvovali na velikim takmičenjima na kojima bismo proverili formu i videli mogućnosti konkurencije. Nemamo dovoljno dobar uvid u formu rivala.


Jelena Arunović, selektor za pištolj je komentarišući sastav ekipe, kaže:


–U seniorskim ekipama su najbolji strelci koje trenutno imamo. Imamo visoka očekivanja. Uostalom i oni uvek odlaze na velika takmičenja sa sa visokim ambicijama. Prvi put posle više vremena, imaćemo i juniorsku ekipu pištoljem. Bilo je dilema da li da u sastav uvrstimo juniorke, ali devojke koje će nas predstavljati u Osijeku su pokazale kvalitet i zaslužile da učestvuju na EP. Nadam se da će ponašanjem, disciplinom i odnosom prema obavezama u reprezentaciji opravdati ukazano poverenje. I za njih i za sve ostale srpske juniorke i juniore koji se takmiče pištoljem, činjenica da ćemo ponovo imati ekipu u ovom uzrastu je poruka da uz kvalitetan rad mesto u reprezentaciji nije nedostižno.


Sastavi miks timova u svim disciplinama još nisu određeni. Mešoviti parovi će biti sastavljeni pred samo takmičenje.


Datum: 11.05.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...