x

OKS i DDOR osiguranje okupili legendarne olimpijce i obogatili riznicu Virtuelnog olimpijskog muzeja

OKS i DDOR osiguranje okupili legendarne olimpijce i obogatili riznicu Virtuelnog olimpijskog muzeja Foto: OKS

Olimpijski komitet Srbije kao krovna organizacija vrhunskog sporta u Srbiji od samog osnivanja, pre tačno 111 godina, bio je nosilac inovacija i promovisanja vrednosti koje nosi ideja olimpizma. Tako je i danas nakon više od jednog veka postojanja. Pravi dokaz za to jeste Virtuelni olimpijski muzej, inovativni projekat Olimpijskog komiteta Srbije, koji je ugledao svetlost dana 23. februara 2021. godine, tačno na dan kada je proslavljena 111. godišnjica osnivanja Srpskog olimpijskog kluba.


Specijalno kreirana veb platforma olimpijskimuzej.rs omogućiće predstavljanje muzejskih eksponata široj javnosti i pristup informativnom sadržaju vezano za istoriju olimpizma u Srbiji i učešće naših sportista na Olimpijskim i Mediteranskim Igrama. Kroz multimedijalnu kolekciju, brojne zanimljivosti i sećanja naših olimpijaca, posetioci će se upoznati sa najznačajnijim rezultatima, olimpijskim herojima, ali i nezaboravnim momentima sa Olimpijskih igara koji su obeležili istoriju našeg sporta.


Božidar Maljković ugostio Zorana Savića u OKS-u


Upravo zbog toga je Olimpijski komitet Srbije, zajedno sa kompanijom DDDOR osiguranje, koja je podržala projekat Olimpijskog muzeja,  na jednom mestu  okupio legendarne olimpijce koji su ustupili svoje medalje kako bi iste bile digitalizovane i dostupne svim posetiocima Virutelnog olimpijskog muzeja.


U prostorijama kompanije DDOR u Novom Sadu upriličena je primopredaja medalja i druženje koje je donelo evociranje mnogih olimpijskih uspomena. Takođe, tom prilikom zabeležene su mnoge sjajne priče koje će se uskoro naći na sajtu Olimpijskog muzeja.



U Novom Sadu sastali su se Aranka Binder, osvajačica bronzane medalje u Barseloni 1992. godine, Zoran Pančić, osvajač srebrne medalje u Moskvi 1980. i bronzane medalje u Los Anđelesu 1984. godine, Momir Rnić, osvajač zlatne medalje u Los Anđelesu 1984. godine i bronzane medalje u Seulu 1988. godine, Slavko Obadov, osvajač bronzane medalje u Montralu 1976. godine,  Tadija Kačar, osvajač srebrne medalje u Montralu 1976. godine i Andrija Gerić, osvajač bronzane medalje u Atlanti 1996. godine i zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.


Olimpijski komitet Srbije obeležio 111. rođendan


Nataša Janković, menadžer za promociju olimpijskih vrednosti Olimpijskog komiteta Srbije i rukovodilac projekta Olimpijskog muzeja, zahvalila se legendarnim olimpijcima i kompaniji DDOR na podršci koju su pružili Olimpijskom muzeju.


-Smatramo da je više nego ikada potrebno da se podsetimo na Olimpijske vrednosti, pre svega poštovanje, fer plej i izuzetnost. Posebno smo želeli da približimo interesantne priče sa Olimpijskih igara mladim naraštajima i mladim sportistima. Virtuelni olimpijski muzej je mesto na kojem će, nakon digitalizacije, posetioci biti u prilici da vide kako izgledaju medalje koje su i danas olimpijski veterani iz Novog Sada i Zrenjanina predali zahvaljujući kompaniji DDOR osiguranje. Na adresi olimpijskimuzej.rs, pored istorijata Igara, kako letnjih tako i zimskih, moguće je videti različite eksponate kao što su baklje, medalje, maskote, delovi opreme sa Olimpijskih igara, itd. Svi ljubitelji sporta u Srbiji mogu da dobiju veoma zanimljive podatke na jedenom mestu. Dobrodošli u Virtuelni olimpijski muzej! – istakla je Nataša Janković.


Zoran Pančić, osvajač srebrne medalje u Moskvi 1980. i bronzane medalje u Los Anđelesu 1984. godine, istakao je ispred svih prisutnih olimpijaca koliko mu je drago što Olimpijski komitet Srbije zajedno sa kompanijom DDOR osiguranje čuva od zaborava najveće uspehe naših sportista na Olimpijskim igrama.


-Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu Srbije i mojoj kompaniji DDOR osiguranje, a naročito mojim prijateljima olimpijcima što su se odazvale mom pozivu da predamo na digitalizaciju naše medalje koje smo osvajali od 1976. godine. I na ovaj način, poštujući pre svega Olimpijske vrednosti, želimo da doprinesemo da se ova ideja širi dalje. Ovoga puta, kao i uvek složno i timski kroz Virtuelni olimpijski muzej. Puno sreće i uspeha u radu muzeja, ali i našim olimpijcima u Tokiju! – istakao je Pančić.


Generalni sekretar Asocijacije olimpijskih komiteta Azije u OKS


Predsednik Izvršnog odbora kompanije DDOR osiguranje, Đorđo Markeđani, pozdravio je sve prisutne i zahvalio se olimpijcima na podršci koju pružaju projektu Olimpijskog muzeja, koji Olimpijski komitet Srbije sprovodi u saradnji sa kompanijom DDOR.


-Mi smo liderska kompanija na tržištu Srbije, i veoma nam je značajno i čini nam veliku čast što smo sponzori Olimpijskog komiteta Srbije. Kao što naša kompanija ima kontinuitet dug 75 godina, tako je značajan i današnji događaj na kojem su, Virtuelnom  olimpijskom muzeju, predate medalje sportista koji su pre mnogo godina osvajali odličja koja treba da služe kao inspiracija za sve nove pobede aktuelnih olimpijaca. Takođe, olimpijske vrednosti u postojećoj dimenziji života tokom pandemije su upravo vrednosti koje naše dve institucije spajaju. Sport i olimpijske igre su metafora borbe i nadmetanja u kojoj najbolji pobeđuje. Isto tako, i pored toga što je delovalo da je čitav svet izgubio bitku sa pandemijom, civilizacija pronalazi snage da je prevaziđe i pobedi. Za Srbiju će Igre biti značajan period tokom oporavka znajući koji značaj sport ima za sve građane i zbog toga: Napred Srbija! – rekao je predsednik Izvršnog odbora kompanije DDOR.


Virtuelni olimpijski muzej, koji se nalazi na internet stranici www.olimpijskimuzej.rs,  inovativni je projekat Olimpijskog komiteta Srbije koji je podržan od strane kompanije DDOR osiguranje i fonda “Olimpijska solidarnost” Međunarodnog olimpijskog komiteta. Olimpijski muzej pruža priliku svim posetiocima da se upoznaju sa bogatim olimpijskim nasleđem naše zemlje.


Datum: 09.04.2021. Autor: Jovan Simić

PROČITAJTE JOŠ...