x

Veslačica Jovana Arsić ispunila normu za Olimpijske igre u Tokiju

Veslačica Jovana Arsić ispunila normu za Olimpijske igre u Tokiju Foto: VSS

Na Evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati, koja je danas završena u Varezeu, naša veslačica Jovana Arsić je u ženskom skifu ispunila olimpijsku normu i tako se pridružila muškom dvojcu bez kormilara, koji će takođe predstavljati Srbiju na OI u Tokiju predstojećeg leta!


Osim Arsićeve, koja je u A finalu danas osvojila treće mesto, na evropskim kvalifikacijama za OI predstavljao nas je i Aleksandar Filipović, koji je u A finalu muških skifova zauzeo četvrto mesto, a viza za Tokio mu je izmakla za jednu sekundu.


Jovana je imala težak zadatak u Italiji, a činjenica da olimpijsku normu u finalu nije ispunila ni Grkinja Aneta Kiridu, bronzana sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva - koja je u ovim kvalifikacijama osvojila prvo mesto upravo u grupi u kojoj se takmičila i naša veslačica - jasno govori kakvu je konkurenciju Arsićeva morala da pobedi kroz kvalifikacije, polufinale i finale da bi obezbedila put u Tokio.


Ipak, kad je bilo najteže, naša veslačica je bila na visini zadatka - u A finalu je mesta za Olimpijske igre bilo za tri najbrža čamca, a Jovana je sa vremenom 7:42,41 minut zauzela treće mesto, dok su brže od nje bile prvoplasirana Ruskinja Hana Prakatsen (7:30,57) i drugoplasirana Dijana Dimčenko iz Ukrajine (7:41,30). Četvrto mesto zauzela je Lovisa Klason iz Švedske (7:44,82), peta je bila Eva Karpinen iz Finske (7:52,47), dok je poslednje, šesto mesto, zauzela pomenuta Grkinja Kiridu (7:58,05).


- Finalnu trku sam izveslala maksimalno fokusirano i sa uživanjem na neki način, jer ono što sam mogla da uradim u tom trenutku ja sam uradila. Što se tiče prethodne dve trke, bile su dosta drugačije od finalne. Mislim da sam iz trke u trku napredovala i da sam na kraju, kada je bilo najznačajnije, izveslala kako treba - zadovoljno je konstatovala Arsićeva.



Put do Olimpijskih igara bio je težak, ne samo zbog konkurencije u Varezeu, već i zbog čitave situacije sa koronavirusom, koja je uticala posredno i na Jovanu.


- Celokupni period mojih priprema posle Evropskog prvenstva prošle godine je bio dosta turbulentan. Početkom februara sam bila bez trenera Dušana Kovačevića jer je dobio koronu i bio u bolnici - bukvalno je iz

bolničkog kreveta došao tri i po nedelje pred ovo takmičenje. Mislim da je to bilo dosta značajno za mene, jer ne znam da li bih uspela da ostvarim ovaj rezultat i da se podignem psihički. U svakom slucaju, uspeli smo. Sada nas očekuje nastavak takmicenja i start na Evropskom prvenstvu koje počinje već sutra, tako da ću probati da se fokusiram na to - zaključila je Jovana.


Kad je reč o našem drugom predstavniku na ovim evropskim OI kvalifikacijama, Aleksandar Filipović je danas morao da vesla dve trke - zbog organizacije takmičenja i činjenice da su zbog jakog vetra trke odlagana i u utorak i u sredu, muški skifovi su najpre ranije ujutru veslali polufinala, da bi par sati kasnije izašli na regatnu stazu u B i A finalu. Aleksandar je bio treći u polufinalu, što mu je obezbedilo

učešće u trci za borbu za plasman u Tokio, ali je, nažalost, bio četvrti u A filanu sa vremenom 7:02,22 minuta.


Plasman u Tokio obezbedila su tri najbrža skifa - Grk Stefanos Duskos (6:52,22), Rus Aleksandar Vjazovkin (6:54,62) i Mađar Bendeguz Petervari Molnar (7:01,17), dok je peto mesto osvojio Lukas Rajm iz Austrije (7:09,03), a šesto Turčin Onat Kazakli (7:22,70).


A zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, odlaganja i premeštanja takmičenja, Vareze će od sutra biti i domaćin Evropskog prvenstva o kojem je pričala Jovana Arsić - ona i Filipović su tu dočekali i pridružili se posle završenog takmičenja ostatku naše reprezentacije, koju čine još dve muške posade - dvojac bez kormilara sa posadom Miloš Vasić-Martin Mačković i dubl skul u kojem veslaju Viktor Pivač i Aleksandar Beđik.


Datum: 09.04.2021. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...