x

Junori se u Nišu bore za titule šampiona Srbije

Junori se u Nišu bore za titule šampiona Srbije Foto: SSS

Sezona domaćih streljačkih takmičenja nastavlja se predstojećeg vikenda u Nišu. U streljani u SC „Čair“, otvorenoj krajem 2019. godine, u subotu i nedelju biće održano Prvenstvo Srbije standardnim vazdušnim oružjem u juniorskoj konkurenciji.


Prijavljeno je 146 strelaca iz 33 kluba, koji su pravo učešća na državnom šampionatu stekli ispunjavanjem normi na regionalnim prvenstvima.


Prvog dana, u subotu na programu su pojedinačna takmičenja puškom i nadmetanja miks parova pištoljem. U nedelju se menjaju uloge. Drugog dana  za medalje će se boriti strelci u pojedinačnoj konkurenciji pištoljem  i mešoviti parovi puškom. Oba dana rezultati postignuti u pojedinačnom računaju se i za ekipno takmičenje.


Liga Vojvodine: Aleksandra Havran – 400 od 400


Niš godinama nije imao adekvatnu streljanu, ali izgradnjom modernog strelišta stekli su se uslovi da SK Niš 1881 bude domaćin najvećih nacionalnih takmičenja.  Predstojeće omladinsko prvenstvo države će ujedno biti i uvertira za šampionat Srbije u seniorskoj konkurenciji, koji će u SC „Čair“ biti organizovan za nedelju dana (20 – 21. februar).


Juniorsko prvenstvo Srbije je i prošle godine održano u Nišu, a svi strelci koji su 2020. osvojili zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji će i ovog vikenda izaći na vatrenu liniju. Titule šampiona brane – puška: Aleksandra Havran (Jedinstvo) i Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), pištolj: Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće) i Nemanja Mitrović („Aleksa Dejović“). Prošle godine najuspešniji miks parovi bili su Novi Sad 1790 (pištolj) i „Čika Mata“ (puška).

 

Kvalifikacije u subotu su od 9.15 do 16.10. Program finala počinje u 15 časova, kada će se za medalje boriti osam najboljih juniora puškom. Za 16 časova je zakazano finalno takmičenje puškom za juniorke, a mečevi za medalje u miks takmičenju pištoljem počinju u 17.30.


Četvrto kolo Lige i Kupa Beograda: Crno-beli i Novobeograđani najuspešniji


Drugog dana, u nedelju, kvalifikacije će biti održane od 10.15 do 15.40. Finala su u 14.30 (pištolj, juniori), 15.30 (pištolj, juniorke) i u 17 časova (mečevi za medalje u takmičenju mikseva puškom).


Od prošle godine, u skladu sa promenama u međunarodnim pravilima, takmičenja miks parova na prvenstvu države se održavaju po novom sistemu. Kvalifikacije su podeljene u dva dela. U prvom delu svaki strelac gađa po 30 dijabola. Osam najboljih parova prolaze u drugu fazu (rezultati iz prvog dela se ne prenose). U drugom delu kvalifikacija svaki član ekipe gađa 20 hitaca. Najbolja dva para iz druge faze će se na kraju suočiti u meču za zlato, dok će se trećeplasirni i četvrtoplasirani nadmetati u meču za bronzu. Nakon svakog hica u mečevima za medalje, ekipa sa boljim ukupnim rezultatom (zbir hitaca), dobija dva poena. U slučaju nerešenog rezultata svaki tim dobija po poen. Pobeđuje ekipa koja prva skupi 16 poena. Ukoliko se meč završi rezultatom 16:16 gađa se dodatna serija.


Datum: 12.02.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...