x

Održan žreb za košarkaške turnire na OI u Tokiju

Održan žreb za košarkaške turnire na OI u Tokiju

U sedištu FIBA u švajcarskom Mijeu održan je žreb za košarkaške turnire na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021.


Letnje Olimpijske igre 2021 održaće se u periodu od 23. jula do 08. avgusta 2021. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nakon što su prethodno bile odložene zbog pandemije korona virusa (Covid19).


Olimpijske igre u doba korone


Naše najbolje košarkašice, koje su obezbedile plasman na Olimpijske igre preko kvalifikacionog turnira koji je u februaru prošle godine održan u Beogradu, izvučene su iz trećeg šešira u grupu A sa reprezentacijama Kanade, Španije i Koreje. U grupi B su Nigerija, Japan, Francuska i SAD, a u grupi C Australija, Portoriko, Kina i Belgija.


Kada je reč o muškom turniru, naša reprezentacija će, ukoliko bude uspešna na Predolimpijskom kvalifikacionom turniru u Beogradu, u Tokiju biti u grupi B sa nacionalnim timovima Australije i Nigerije i pobednikom turnira u Splitu (učestvuju Hrvatska, Nemačka, Rusija, Meksiko, Tunis i Brazil). 


Predstavljen novi plan puta Olimpijske baklje za OI u Tokiju


Grupe 

-Košarkašice-

Grupa A: Koreja; Srbija; Kanada; Španija.

Grupa B: Nigerija; Japan; Francuska; SAD.

Grupa C: Australija; Portoriko; Kina; Belgija.



-Košarkaši-

Grupa A: Iran; Francuska; SAD; Pobednik turnira u Viktoriji.

Grupa B: Australija; Pobednik turnira u Splitu; Pobednik turnira u Beogradu; Nigerija.

Grupa C: Argentina; Japan; Španija; Pobednik turnira u Kaunasu


Da bi se izborili za mesto u ovoj grupi, izabranici selektora Igora Kokoškova od 29. juna od 4. jula 2021. u srpskoj prestonici treba da trijumfuju na turniru u konkurenciji Italije, Dominikanske Republike, Novog Zelanda, Portorika i Senegala.


Olimpijski tim izbeglica na OI u Tokiju


Selektor muške seniorske reprezentacije Srbije Igor Kokoškov o žrebu za Olimpijski košarkaški turnir u Tokiju kaže:


Grupa će biti izazov i verujem da će košarkaški turnir na Olimpijskim igrama biti veoma atraktivan za gledaoce širom sveta. Naš cilj je da se nađemo u toj grupi i da na OI napravimo što bolji rezultat, ali pre toga moramo da se kvalifikujemo kroz predolimpijski turnir. Na prvom mestu, važno je da nam igrače zaobiđu povrede i da budemo u što jačem sastavu, potpuno spremni. Ipak, u ovom trenutku je realnije da budemo više fokusirani na februarske kvalifikacije i mečeve u Gruziji. Olimpijske igre jesu cilj, ali idemo korak po korak.


Ženska košarkaška reprezentacija Srbije takmičiće se na Olimpijskim igrama u Tokiju u A grupi zajedno sa selekcijama Koreje, Kanade i Španije, odlučeno je žrebom u „Kući košarke Patrik Bauman“ u Švajcarskoj.


Kao i uvek, ne pravimo nikakve kalkulacije. Svejedno mi je ko je izvučen. To tako mora biti, a naše je da radimo i da se pripremimo najbolje moguće, da pokažemo maksimum protiv takvih ekipa. Priča o ovakvim ili onakvim grupama, posebno kada su u pitanju Olimpijske igre, najjače takmičenje na svetu, su potpuno suvišne. Španiju svi dobro znamo, u pitanju je ekipa koju ne možemo da pobedimo godinama. Definitivno imamo ogromnu želju da konačno Srbija jednom savlada Španiju, što je jako teško. Kanada je fizički izuzetno dominantna ekipa koja igra najbolju odbranu na svetu kad je ženska košarka u pitanju. Izuzetno su fizički snažne i praktično perfektne, čvrste i grube u odbrani. Od njih smo u Riju na prošlim Igrama izgubili upravo iz tih razloga. Koreja je klasičan predstavnik azijske košarke koju krasi velika brzina. Mi koji radimo u Aziji znamo o čemu je reč. Ta košarka je 20 ili 30 odsto brža od evropske košarke, a uz tu brzinu poseduju i veliku preciznost – ocenila je selektorka Srbije Marina Maljković. (Izvor: KSS)


Datum: 03.02.2021. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...