x

Srbin promovisan kao trener Levadije

Srbin promovisan kao trener Levadije Foto: Katariina Peetson

Nije tajna da je srpska struka cenjena u fudbalskom svetu. Tako je bilo nekada, a tako je i sada kada nadolazi nova generacija trenera. Iz Estonije stiže vest da je kao šef stručnog štaba Levadije iz Talina promovisan Marko Savić koji ima 36 godina.

Iako jako mlad, Savić nije nepoznato ime u trenerskom svetu jer je radio u omladinskoj školi Crvene zvezde, a zatim karijeru nastavio u prestižnoj akademiji Krasnodara u Rusiji. 

Nakon toga bio je kreator velikog uspeha omladinaca FK Voždovac, a čak devet igrača generacije rođene 2001. Godine, koju je selektirao upravo Savić, promovisano je u prvi tim Voždovca. Nakon uspeha sa omladincima, postao je deo stručnog štaba Jovana Damjanovića u prvom timu zmajeva, da bi usledio poziv iz Estonije, gde se već poznaju njegovi trenerski kvaliteti. Naime, Savić je u Levadiji već vršio funkciju pomoćnog trenera u stručnom štabu Aleksandra Rogića.

Nemanja Nikolić raskinuo ugovor sa Tuzla Sitijem

Savić ističe da je velika čast biti na klupi najvećeg kluba u Estoniji, za koju kaže da je fudbalska zemlja sa sjajnim uslovima za rad. Svemu u prilog govori podatak da je na stadionu u Talinu igrano finale UEFA Super kupa 2018. godine u kojem su se sastali veliki rivali i klubovi iz Madrida, Real i Atletiko.

-U Levadiji sam već šest meseci, međutim zbog procedure oko trenerske licence nije usledilo zvanično predstavljanje, ali sada je i ta prepreka uklonjena. Kada sam leta 2020. godine stigao u klub, bili smo na sredini sezone, i u jako teškoj situaciji. Klub je bio na 5. mestu tabele, dok smo sezonu završili kao treći, što opet nikako ne odgovara ambicijama kluba u kojem je samo trofej uspeh. Zbog toga u narednoj sezoni postavljamo pred sebe visoke ambicije, titula u prvenstvu i kupu, kao i što bolje izdanje u evropskim takmičenjima. Ipak, moje lične ambicije I ambicije celog stručnog štaba su vezane i za način na koji ćemo stići do trofeja.  Želimo da to uradimo jasnim i prepoznatljivim stilom fudbala – jasan je Savić.

Nekadašnji kapiten Crvene Zvezde završio igračku karijeru i postao deo stručnog štaba FK Grafičar

Savić ponosno ističe da će sarađivati sa jako mladim stručnim štabom, kao i da ima poverenje u svoj igrački kadar koji je nadopunio igračima iz Srbije.

-Stručni štab je sastavljen od šest trenera i  jako mlad.  Želimo da energiju koju imamo prenesemo i na ekipu. Kondicioni trener Uroš Nikolić ima 24 godine, i jedan je od najperspektivinijih trenera u oblasti fizičke spreme fudbalera. Takođe, pridružio nam se i Miljan Ilić koji je došao iz Inđije, kao i Luka Luković iz Sinđelića. Luka je 2001. godište i poseduje veliki potencijal. Ne sumnjam da smo na dobrom putu i da ćemo u narednoj sezoni koja počinje u martu ostvariti sve ciljeve koje smo zacrtali – rekao je Marko Savić.

Levadija iz Talina je uz Floru najveći klub iz Estonije. Klub u svojoj riznici trofeja ima devet titula nacionalnog prvenstva i devet titula kupa, dok je superkup Estonije osvajao u sedam navrata.

Datum: 26.01.2021. Autor: PREVENT Sport Communications

PROČITAJTE JOŠ...