x

34. Beogradski maraton 16.05.2021.

34. Beogradski maraton 16.05.2021.

Svetski sportski kalendar za 2021. godinu za mnoge sportove uveliko je u pripremi, iako još uvek postoje određene nepoznanice – posebno one u vezi sa aktuelnom situacijom – odnosno sa pandemijom virusa COVID-19.

Sport je u svetu preživeo teške trenutke tokom 2020. godine i sada se pažljivo analizira trenutna situacija i sagledavaju predviđanja za 2021. godinu. 

Trkački pokret i maratonska scena pokazali su svoju snagu, vitalnost i fleksibilnost i tokom cele 2020. godine, uključujući i period u poslednjih nekoliko nedelja, održan je veliki broj događaja širom sveta sa učešćem i preko 30.000 trkača na nekima od njih. Bilo je i događaja koji su odlagani i otkazani, a neki su pomereni za 2021. godinu. 

Uspešno završen 33. virtuelni Beogradski maraton

U sagledavanju aktuelne situacije u vezi sa virusom COVID-19, kao i sa očekivanjima i najavama za 2021. godinu koje pristižu iz referentnih zdravstvenih institucija i ustanova, iz sportskih organizacija, kao i agencija koje se bave kriznim menadžmentom – Beogradski maraton je obavio i neposredne konsultacije i direktne razgovore sa predstavnicima najvažnijih svetskih organizacija kada je u pitanju trkački sport i organizacija maratona.

Upravo smo završii razgovore sa čelnicima Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS - Association of International Marathon and Road Races), Međunarodnog Instituta za trkačku medicinu (IIRM - International Institute for Race Medicine) i Serijom najvećih svetskih maratona (WMM - World Marathon Majors Series) i zajednički smo zaključili da je 16.05.2021. godine najpogodniji termin za organizaciju 34. Beogradskog maratona. 

Kalendar Svetskog udruženja maratona i uličnih trka upravo je u završnoj fazi priprema i s obzirom na sve veću izvesnost održavanja Olimpijskih igara u Tokiju u 2021. godini, termin za 34. Beogradski maraton u maju mogao bi da bude pogodan i za elitne trkače koji bi pri kraju kvalifikacionog perioda mogli da ispune olimpijsku normu na stazi u Beogradu. 

Takođe je izuzetno važno da se 34. Beogradski maraton uklapa u kalendar World Marathon Majors serije (kojoj pripadaju najveći i najznačajniji maratoni u svetu: Njujorški, Bostonski, Čikaški, Tokijski, Londonski i Berlinski) – s obzirom da je sledeće godine Bogradski maraton kvalifikaciono takmičenje za Svetsko prvenstvo u masters kategoriji u okviru ove serije (Abbott World Marathon Majors Wanda Age Group World Championships). 

Zaključeno je i da će se Međunarodni institut za trkačku medicinu aktivno uključiti u pripremi za 34. Beogradski maraton sa svojim specifičnim znanjem iz oblasti medicine, organizacionim iskustvom i protokolima pripremljenim za situaciju nastalu u vezi sa virusom COVID-19. 

Veliko interesovanje za virtuelni 33. Beogradski maraton

Očekujemo da 34. Beogradski maraton 2021. godine, po tradiciji, bude uspešno i odgovorno organizovan događaj u saradnji sa gradom Beogradom i mnogobrojnim partnerima i Institucijama koje decenijama učestvuju u organizaciji ove manifestacije i da ćemo zajednički širiti pozitivnu energiju i optimizam na talasu sve prisutnijeg trkačkog pokreta kao pokreta zdravlja.

33. Beogradski maraton, koji je prvobitno bio zakazan za 26.04.2020., pa odložen za 18.10.2020. godine, kada takođe nije mogao da bude održan na uobičajen način na ulicama Beograda – realizovan je, po ugledu na mnoge svetske organizatore maratona, tokom novembra meseca 2020. godine kao virtuelni događaj.

Prvi Beogradski maraton održan je 08.05.1988. godine.

Datum: 21.12.2020. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...