x

Šumadinci bez rešenja za udarni tandem Dinamika

Šumadinci bez rešenja za udarni tandem Dinamika Foto: SPD Radnički

Košarkaši Radničkog pretrpeli su drugi poraz u svom „SBB Jezeru“ ove sezone. Ovoga puta Kragujevčanima je meru uzela mlada ekipa beogradskog Dinamika, koja je slavila rezultatom 96:89 (32:15, 26:34, 13:20, 25:20).


U utakmici dve sjajne napadačke ekipe, koju je obeležila velika borbenost igrača oba tima, pitanje pobednika rešeno je u samoj završnici. Posle zaista šuterski nestvarnog izdanja gostiju iz Beograda u prvom poluvremenu, kada su ubacili deset trojki iz dvanaest pokušaja, Šumadinci su u drugom poluvremenu uspeli da preuzmu kontrolu nad utakmicom i rezultatom, ali nisu imali pravog rešenja za udarni tandem Dinamika Glas-Akaj, koji je beogradski tim izveo na pobednički put.


Izabranici Mirsada Alilovića su u uvodnoj deonici priredili pravu malu šutersku kliniku u „SBB Jezeru“. Samo u ovom periodu igre košarkaši Dinamika ubacili su šest trojki iz sedam pokušaja, a „najvreliju“ ruku imao je Bojan Tomašević sa četiri uspešna hica van linije 6,75 metara.


Košarkaši Radničkog ponovo na pobedničkom koloseku


Sa druge strane, Kragujevčani nikako nisu uspevali da dođu do svoje prepoznatljive igre. Visoki igrači Dinamika su agresivnom odbranom na Rašku Katiću u potpunosti izbacili iskusnog centra iz napadačkog ritma, čime su eliminisali glavnu pretnju po svoj koš.


Sve ovo dovelo je do toga da učenici Igora Todorovića kraj prve četvrtine dočekaju sa dvocifrenim „minusom“ – 15:32.


Ni početak druge četvrtine nije doneo boljitak u igri domaće ekipe, posebno kada je u pitanju odbrana, pa i ne čudi što su gosti u 13. minutu imali maksimalnih devetnaest poena prednosti (39:20). 


Radnički je sa mrtve tačke pokrenuo „leteći Čačanin“, Matija Popović, sa četiri svoja poena, nadovezao se potom Stefan Đorđević, koji je u međuvremenu zamenio Katića na „petici“, čime je kompletirana serija od 6:0 kragujevačkog tima. 



Nisu se tu Kragujevčani zaustavili, već su želeli maksimalno da iskoriste ovaj dobar momentum u svojoj igri. Uz odličnu energiju Dumića i Veljovića, kako u napadu, tako i u odbrani, izabranici Igora Todorovića uspeli su da u potpunosti uhvate rezultatski priključak i spuste se na svega četiri poena „minusa“ (48:44).


I kada je izgledalo da je na pomolu veliki rezultatski preokret, Slovenac Glas je sa dve trojke digao svoj tim sa konopaca i omogućio mu da na odmor ode sa solidnom zalihom od devet poena prednosti  - 58:49.


Treću četvrtinu Radnički otvara serijom 7:1 i prilazi na 59:56, da bi nakon sjajne akcije i „bekdor“ dodavanja Katića za Popovića prednost gostiju iz Beograda iznosila svega dva poena (62:60). Ekipa trenera Mirsada Alilovića u tom trenutku nije ličila na onaj tim iz prvog poluvremena koji je pogađao iz svih pozicija i uglavnom je „egzistirala“ od slobodnih bacanja.


Da u rukama košarkaša Dinamika i dalje ima baruta, pokazala je trojka Babovića za 71:62 u 28. minutu. Ipak, završna dva minuta ove deonice pripala su Šumadincima, koji su preko Dumića i Veljovića napravili seriju 7:0 i u poslednju četvrtinu ušli sa dva poena „minusa“ (71:69).


Kragujevčanke priželjkuju revanš protiv Partizana


Početak završnog perioda utakmice obeležio je Andreja Stevanović, inače bivši as Dinamika, koji je u vrlo kratkom vremenskom intervalu svom nekadašnjem klubu „sasuo“ osam poena i doneo domaćinu dugo čekani preokret (79:76). 


Skakala je klupa Radničkog od radosti u tim trenucima, verujući da je ovo prelomni trenutak meča i da mlada ekipa Dinamika neće uspeti da se oporavi od ovog šoka. Međutim, tako nisu mislili Slovenac Glas i turski internacionalac Akaj, koji su pokazali zbog čega se ubrajaju među najperspektivnije košarkaše svog uzrasta na Starom kontinentu. Najpre su lansirali seriju od 7:0 kojom je Dinamik ponovo preuzeo vođstvo (83:79), a zatim su dodali još pet poena za 88:81.


Međutim, nisu ni košarkaši Radničkog sedeli skrštenih ruku. Jedan od najboljih u redovima kragujevačkog tima Filip Dumić prvo je pogodio važnu trojku, a zatim se po ko zna koji put na utakmici neštedimice bacio za loptom i omogućio Nikoli Veljoviću da ubaci još jedan dalekometni hitac, kojim su Šumadinci prišli na samo „pola koša“ zaostatka (88:87). 


Na četrdesetak sekundi pre kraja utakmice Akaj pogađa za 92:89 u korist Dinamika, dok na drugoj strani Kragujevčani nisu uspeli da iskoriste svoj napad. U penal završnici Babović i Tomašević su bili precizni sa linije slobodnih bacanja, osiguravši tako trijumf beogradskom timu – 96:89.


Slovenac Gregor Glas bio je kao po običaju najefikasniji u pobedničkoj ekipi sa 25 poena, uz šut za tri poena 5/8. Ipak, epitet MVP-a utakmice poneo je Turčin Mert Akaj sa 34 indeksnih poena – 20 poena, 13 asistencija i 6 skokova. 



Odličnu partiju pružio je i Bojan Tomašević sa 22 poena, koji nije imao promašaj van linije 6,75 metara (4/4). Dvocifren učinak imao je i Božidar Babović sa 13 ubačenih poena, uz šut za tri poena 3/4.

Najsvetlija tačka u ekipi Radničkog na ovoj utakmici bio je plejmejker Filip Dumić sa 20 poena i 9 asistencija, uz četiri ubačene trojke iz sedam pokušaja. Mladi Nikola Veljović je pokazao da ona partija protiv Metalca u sredu nije bila puka slučajnost, te je i na ovoj utakmici ponovio skor od 17 postignutih poena. 


Po 14 poena ubacili su Andreja Stevanović, Raško Katić (5 asistencija) i Matija Popović, koji je dodao i 7 skokova. Blizu dvocifrenog učinka bio je i Stefan Đorđević, koji se zaustavio na 8 poena.


Dopustili smo mladoj ekipi Dinamika da na samom početku utakmice nametne svoj ritam igre i napravi veliku prednost, koju smo do kraja prvog poluvremena nekako uspeli da sustignemo, ali smo pri tom utrošili mnogo energije. Jako smo ušli i u drugo poluvreme, ali nam je ponestalo snage da prelomimo utakmicu do samog kraja. Sigurno da je ovo težak poraz za nas, ali nemamo drugog izbora osim da iz njega izađemo još čvršći i da probamo da  popravimo utisak u narednim utakmicama, prokomentarisao je vidno razočarani Filip Dumić, koji je, a to nije fraza u ovom slučaju, zaista ostavio „srce na parketu“.


Trener Radničkog Igor Todorović imao je puno zamerki na račun odbrane svoje ekipe u prvom desetominutnom periodu utakmice. 


Neshvatljivo je kako smo dopuštali igračima Dinamika da ostanu sami na šutu za tri poena. Upozoravali smo uoči utakmice da je Tomašević jedan izuzetan šuter, a on nam je u prvoj četvrtini ubacio četiri trojke iz isto toliko pokušaja. Činjenica je da nismo uspeli da zaustavimo njihove dve „udarne igle“, Slovenca Glasa i Turčina Akaja, koji su nam zajedno ubacili 45 poena. Mi jesmo, doduše, u jednom periodu igre „istopili“ njihovu prednost i preokrenuli rezultat u našu korist, ali nam je nedostajalo snage da privedemo meč kraju. Oni su u zadnjih minut i po ušli sa većom svežinom, pogodili neke važne šuteve i dobili utakmicu. Istina je da mi sa ovom skraćenom rotacijom nismo mogli više večeras. Preostaje nam da sa ovim fondom igrača treniramo što je moguće bolje, kako bismo došli do pobede u prvoj narednoj utakmici, sublimirao je utiske nakon ovog neplaniranog poraza strateg Kragujevčana.


Mlada ekipa Dinamika pokazala je svu raskoš svog talenta na ovoj utakmici i došla do izuzetno značajne pobede za nastavak takmičenja.


Važna pobeda za nas. Dobro smo otvorili utakmicu i odigrali odlično prvu četvrtinu. Posle smo malo popustili u odbrani, ali sve se na kraju dobro završilo  za nas. Predstoji nam sad da se što bolje pripremimo za naredni meč sa Kolubarom u sredu, bio je kratak i jezgrovit 17-godišnji Saša Cijani, jedan od najmlađih igrača u rosteru beogradskog tima.   


Beograđani su do pre nedelju dana muku mučili sa COVID-19 infekcijom, a sada pokazuju da se polako i sigurno vraćaju u pređašnju formu.  


Za nas je ovo bilo jako bitno gostovanje pred naporan ritam utakmica koji nas očekuje u narednom periodu. Odlično smo otvorili meč, ubacili maltene sve u prvoj četvrtini, a onda je došao pad u igri, što je sasvim očekivano za jedan ovako mlad tim. Dobra stvar je što smo uspeli sve to da iskontrolišemo i da iz neizvesne završnice izađemo kao pobednici, zadovoljan je pomoćni trener Dinamika Stevan Mijović. 


Radnički je nakon ove utakmice na polovičnom skoru od šest pobeda i isto toliko poraza.


Narednu utakmicu Kragujevčani bi trebali da odigraju protiv Zlatibora u Čajetini. Prvobitno je bilo planirano se ovaj meč odigra u sredu, 16. decembra, ali je u međuvremenu došlo do novog odlaganja termina. 


Prema nekim nezvaničnim informacijama, ovaj meč bi mogao da se odigra u petak, 18. decembra, ali to još uvek nije potvrđeno i zavisi pre svega od situacije u redovima Zlatibora, koji se, kao i veći broj ekipa u KLS ove jeseni, našao na udaru koronavirusa. 


KK RADNIČKI – KK DINAMIK 89:96 (15:32, 34:26, 20:13, 20:25)

KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“.
Igrano bez prisustva publike.
Sudije: U. Nikolić, M. Strika, D. Mizdrak.

KK RADNIČKI: Popović 14, Dumić 20, Nedeljković 2, Stevanović 14, Katić 14, Veljović 17, S. Đorđević 8. Nisu igrali: Jovanović, Filipović, Dimovski i M. Đorđević. Trener: Igor Todorović.


KK DINAMIK: Glas 25, Akaj 20, Zimonjić 3, Šajin 2, Cijani 4, Tomašević 22, Vasiljević 2, Babović 13, Đorđević 5, Ilinčić. Nisu igrali: Radovanović i Medarević. Trener: Mirsad Alilović.

Datum: 13.12.2020. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...