x

Košarkaši Radničkog ponovo na pobedničkom koloseku

Košarkaši Radničkog ponovo na pobedničkom koloseku Foto: SPD Radnički

Pobedom nad valjevskim Metalcem u zaostalom meču 7. kola Košarkaške lige Srbije, košarkaši Radničkog su nakon dva uzastopna poraza ponovo osetili čari trijumfa - 83:76 (18:17, 17:15, 26:22, 22:22).


Predvođeni kapitenom Katićem, uz već poslovično zapaženog Matiju Popovića i mladog Nikolu Veljovića, koji je odigrao najbolju utakmicu u sezoni, Kragujevčani su uspeli da opravdaju epitet favorita u susretu sa mladom ekipom Metalca, upisavši svoju šestu pobedu u sezoni.


Tokom čitave prve četvrtine igralo se u serijama. Radnički, koji je meč započeo sa nešto nižom petorkom, poveo je sa 4:0, ali su gosti odmah uzvratili i preokrenuli na 6:4. Do novog vođstva Šumadinci dolaze nakon trojke Veljovića u 7. minutu (12:10), a zatim je Katić dodao još tri poena za „plus pet“ (15:10). Posle trojke Nedeljkovića Radnički je poveo sa šest poena razlike (18:12), ali su Valjevci bolje finiširali uvodnu deonicu i na prvi obavezni predah otišli sa samo „pola koša“ zaostatka (18:17).


Zlata vredna pobeda košarkašica Radničkog u Novom Sadu


Pokušavali su Kragujevčani da steknu neku osetniju prednost na startu druge četvrtine, ali je goste u igri držao Miloš Glišić, nekadašnja nada beogradskog Partizana. Tek sredinom ove deonice Šumadinci su posle par lakih poena iz tranzicije i reketa uspeli da se odlepe na „plus osam“ (32:24). Međutim, goste je iz letargije trgla trojka Paunovića, zatim je Radomirović realizovao dva penala, pa se Metalac očas posla spustio na tri poena „minusa“ (32:29). 


Sa ovom rezultatskom distancom ekipe su otišle na petnaestominutnu pauzu (35:32), da bi početak treće deonice obeležio kapiten Kragujevčana Raško Katić, koji je uz podršku Nikole Veljovića i Matije Popovića odveo domaći tim na „plus devet“ (51:42).


Da je košarka sport u kome se i najmanja nesmotrenost skupo plaća, dokaz je i situacija iz 27. minuta, kada je pri vođstvu Radničkog od 51:44, Radovanović promašio zakucavanje, a samim tim i priliku da dodatno smanji zaostatak svog tima. Kazna je bila momentalna i surova – Nedeljković je već u narednom napadu pogodio trojku, koja je kragujevačkoj ekipi donela prvo dvocifreno vođstvo na utakmici (54:44).


Uspeo je Radnički u jednom trenutku da dođe i do još ubedljivije prednosti od trinaest poena razlike (61:48), ali je u poslednji kvartal ipak ušao sa jednocifrenim vođstvom – 61:54.



Početak završne deonice donosi novi nalet Kragujevčana u vidu serije 5:0, za 66:54 u 32. minutu. Nisu se predavali gosti iz Valjeva, već su se svim silama trudili da umanje zaostatak, ali su učenici Igora Todorovića uspešno čuvali stečeno vođstvo, da bi u završnih pet minuta utakmice „dodali gas“ i došli do nedostižnih šesnaest poena prednosti (79:63). Pošto je pitanje pobednika bilo faktički rešeno, trener Radničkog Igor Todorović odlučio je da u samoj završnici meča pruži priliku trojici najmlađih igrača u svojoj ekipi – Stevanu Jovanoviću, Nenadu Filipoviću, Marku Đorđeviću i Lazaru Dimovskom, koji je jedini uspeo da se upiše u strelce.


Na kraju su Kragujevčani slavili sa 83:76 i tako upisali veoma važnu pobedu koja im je vratila poljuljano samopouzdanje pred seriju teških mečeva u smiraj ove kalendarske godine. 


Raško Katić još jednom je odigrao kapitenski i sa 24 postignuta poena bio je najistaknutiji pojedinac u redovima kragujevačkog tima na ovoj utakmici. Mladi Nikola Veljović, koji je na terenu proveo skoro 38 minuta, zabeležio je učinak od 17 poena, 8 skokova i 6 asistencija, čime je u potpunosti opravdao poverenje trenera Todorovića. 


Radost Lazarevčana u srcu Šumadije


Matija Popović je pružio još jednu zapaženu partiju u dresu Radničkog, postigavši 15 poena, uz 8 uhvaćenih lopti. Dvocifren učinak u pobedničkoj ekipi imao je i Ivan Nedeljković, koji je utakmicu okončao sa 12 poena. Nepravedno bi bilo zaobići Filipa Dumića, koji je uprkos slabom napadačkom učinku (3 poena), uspeo da podeli čak 14 asistencija.


Epitet najefikasnijeg igrača u gostujućem timu poneo je Slobodan Jovanović sa 16 postignutih poena. Radomirović je ubacio 11 poena, dok su po 10 postigli Paunović i Glišić, kome je jedan skok nedostajao za dabl-dabl učinak.


Izuzetno bitna pobeda za nas posle dva uzastopna poraza. Znali smo da nas čeka težak meč protiv ekipe Metalca, koja je u prošlom kolu pobedila favorizovani Napredak iz Aleksinca i koja je i večeras pokazala izuzetan karakter. Evidentno je da im fali malo iskustva, naročito u trenucima kada se utakmica lomi. Čestitao bih mojim igračima na pobedi, a mladoj ekipi Metalca i treneru Đokiću želim puno sreće u nastavku takmičenja, izjavio je po završetku utakmice Igor Todorović, trener kragujevačkog tima.


Mladi Nikola Veljović bio je „iks faktor“ u veoma važnoj pobedi Kragujevčana, koja im je otvorila vrata ka plasmanu u sam vrh tabele.


Ispoštovali smo dogovor iz svlačionice, imali smo dobru energiju tokom svih četrdeset minuta utakmice i mislim da smo zasluženo pobedili. Očekuje nas serija teških utakmica u narednom periodu i nemamo drugog izbora osim da se potrudimo da nastavimo u ovom ritmu, kako bismo zadovoljili očekivanja naših navijača, poručio je Veljović.



Ekipa Metalca je u Kragujevac došla sa potajnom željom da iznenadi poljuljanog domaćina, ali nije uspela u toj svojoj nameri. 


Još jedna teška utakmica za nas posle pauze zbog poznate situacije sa kovidom. Nadali smo se da ćemo na krilima pobede protiv Napretka prošlog vikenda pružiti jači otpor na gostovanju u Kragujevcu, ali jednostavno nismo mogli protiv iskusnih igrača Radničkog, koji su kažnjavali svaku našu grešku i lako dolazili do poena. 


Ostaje nam da se što bolje pripremimo za neke naredne utakmice i da probamo da se izdignemo iz trenutne situacije, ocenio je Slobodan Jovanović, najbolji akter u redovima valjevske ekipe na ovoj utakmici.

I trener Metalca Vladimir Đokić smatra da je presudilo iskustvo pojedinih igrača Radničkog, pre svega Raška Katića, koji je samom svojom pojavom na terenu izazivao ogroman respekt među mladim košarkašima valjevskog kluba.


Dunav nepremostiv za Kragujevčane


Zaslužena pobeda Radničkog i mog kolege Todorovića, koji je napravio odličan spoj mladosti i iskustva. Moji igrači su se jako uplašili Raška Katića, koji je bez sumnje veliko igračko ime, ali je ta količina treme po meni neshvatljiva. Mi smo u ovaj meč ušli jako umorni posle utakmice sa Napretkom i čitave ove situacije sa kovidom kroz koju smo prošli, što u neku ruku predstavlja opravdanje za ovaj poraz. Činjenica je da smo igrali onoliko koliko nam je to ekipa Radničkog dozvoljavala. 


Oni su bili agresivniji u odbrani na spoljnim pozicijama, koristili su Katića na najbolji mogući način i generalno su odigrali utakmicu na izuzetno visokom nivou. Mi smo morali da pokažemo veću želju i energiju, i to je nešto na čemu moramo da poradimo u narednom periodu, smatra Đokić.


Košarkaši Radničkog su se ovom pobedom ponovo uključili u borbu za visok plasman, a priliku da naprave dodatni iskorak na tabeli imaće već u subotu od 19 časova, kada će u svom „SBB Jezeru“ ugostiti beogradski Dinamik u utakmici 13. kola.


KK RADNIČKI – KK METALAC 83:76 (18:17, 17:15, 26:22, 22:22).

KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“.
Gledalaca: /.
Sudije: S. Prpa, N. Miloradović, S. Dašić.


KK RADNIČKI: Jovanović, Popović 15, Dumić 3, Filipović, Nedeljković 12, Dimovski 2, Stevanović 7, Katić 24, Veljović 17, M. Đorđević, S. Đorđević 3. Trener: Igor Todorović.


KK METALAC: Bajić 6, L. Jovanović 6, Draganović 1, Radosavljević 9, S. Jovanović 16, Paunović 10, Stefanović 7, Radomirović 11, Glišić 10, Mehić. Nisu igrali: Janković i Đuković. Trener: Vladimir Đokić.


Datum: 10.12.2020. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...