x

Na međunarodnim turnirima u Novom Sadu srpski badminton izlio 24 odličja

Na međunarodnim turnirima u Novom Sadu srpski badminton izlio 24 odličja Foto: BSS

Uz punu primenu mera i preporuka Kriznog štaba za sprečavanje širenja zarazne bolesti Covid 19 i Gradskog štaba za vanredne situacije, u Sportskom centru “Slana Bara” u Novom Sadu od 20. do 22. novembra 2020. održan je još jedan "Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2020". Sjajni organizatori i u vanrednim uslovima pandemije virusa Covid 19 bili su Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub Novi Sad, koji su se svojski potrudili, i uspeli u tome, da sve protekne u najboljem mogućem redu i da učesnici iz šest zemlja, Mađarske, Španije, Slovenije, Rumunije, Rusije i Srbije, i ovoga puta sa Klise odu sa nezaboravnim utiscima.


Kako u organizacionom i u rezultatskom smislu srpski badminton je briljirao u Novom Sadu obogativši riznicu međunarodnih odličja sa novih 24 medalja. Na zvaničnom Evropskom kupu za igrače do 17 godina pod okriljem Evropske badminton konfederacije, Serbian U17 International – Novi Sad 2020, naši reprezentativci su se osam puta peli na postolje. Anđela Vitman je turnir završila sa maksimalnim učinkom. Pored zlatnog odličja u ženskom dublu sa svojom reprezentativnom koleginicom Ninom Bogdanović, trijumfovala je i u mešovitom dublu, u tandemu sa Slovencem Markom Korošom, koji je proglašen za najboljeg igrača turnira (pobedio u muškom singlu i osvojio srebro u muškom dublu).


“Samo mesec dana nakon učešća na Evropskom juniorskom prvenstvu u Finskoj, gde sam postigla zadovoljavajuće rezultate, odigrala sam i veoma zanimljiv turnir u Novom Sadu. Osvojila sam zlata u obe konkurencije u kojima sam nastupila i veoma sam srećna zbog toga, iako sam očekivala ovakav ishod. U budućnosti me očekuje još mnogo inostranih turnira i nadam se da ću i na njima imati ovakav učinak”, bila je kratka i jasna Anđela Vitman, vlasnica prošlogodišnje evropske vicešampionske ekipne titule u konkurenciji igrača do 17 godina.


Kada je muški deo srpske reprezentacije u pitanju posebno se istakao Aleksandar Jovičić, koji je poput Vitmanove bio član reprezentacije koja je prošle godine osvojila ekipno srebro na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Poljskoj. Jovičić je na Klisi trijumfovao u muškom dublu u paru sa Igorom Jovanovićem, a pored ovog zlata osvojio je i srebro u mešovitom dublu sa Sanjom Perić i bronzu u muškom singlu.


“Jako sam srećan i zadovoljan celokupnim turnirom, pre svega organizacijom koja je bila odlična i u skladu sa svim merama predostrožnosti. Želeo bih ovom prilikom da se zahvalim Badminton savezu Srbije na tome što su uspeli da u ovim neobičnim uslovima organizuju ovako lep događaj. Bez obzira na to što zbog poznatih razloga nisu učestvovali baš svi najbolji igrači Evrope, turnir je obilovao zanimljivim, kvalitetnim i neizvesnim mečevima. Iako uvek može bolje, ja sam svojom igrom i postignutim rezultatima na ovom turniru prezadovoljan”, kazao je Jovičić.


Pored pomenutih odličja Srbija je na Serbian U17 International – Novi Sad 2020 osvojila i dve medalje u ženskom singlu. Nina Bogdanović je izlila srebro izgubivši u finalu od Slovenke Nike Bedić, dok je Sanja Perić osvojila bronzu. U muškom dublu pored Jovičića i Jovanovića naša reprezentacija na pobedničkom postolju imala je još jedan par pošto su Miloš Dmitrović i Uglješa Mihajlović stigli do bronzane medalje.


Na Serbian Youth International – Novi Sad 2020, koji se igrao u kategorijama do 11, do 13 i do 15 godina, Srbija je osvojila ukupno 16 medalja od toga dve zlatne, tri srebrne i 11 bronzanih. Najsjajnija odličja izlili su Đina Čelar u ženskom singlu uzrasta do 11 godina i Čarna Mihajlović u ženskom dublu uzrasta do 13 godina u kojem je nastupila sa Ruskinjom Anastasijom Golubevom. Uglješa Mihajlović je osvojio srebro u muškom singlu kategorije U15, a isti uspeh je ostvarila i Andrea Bogojević u ženskom singlu i u ženskom dublu kategorije U13 gde joj je partnerka bila Teodora Latas. Turnir u Novom Sadu su sa bronzanim odličjima oko vrata završili Aleksa Radovanović i Danilo Stevanović u muškom singlu kategorije U11, Elena Veljković u ženskom sinlgu kategorije U11, Danilo Janković u muškom singlu kategorije U13, Teodora Latas i Čarna Mihajlović u ženskom singlu kategorije U13, Petar Smiljković u paru sa Rumunom Matei Pandeleom, te Danilo i Vasilije Janković u muškom dublu kategorije U13, Lana Pavlović i Vera Đorđević, u ženskom dublu kategorije U13, Uglješa Mihajlović i Relja Milić u muškom dublu kategorije U15 i Maša Aleksić i Marija Samardžija u ženskom dublu U15.


Poslednjeg dana turnir su posetile Aranka Binder, pomoćnica pokrajinskog sekretara zadužena za sport, i Ana Todorić, rukovodilac sektora za sport preduzeća EUG 2020), koje su, pored predsednika Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomira Jovovića i člana Upravnog odbora Predraga Vukovića, dodeljivale nagrade najuspešnijim takmičarima. Na svečanoj ceremoniji zatvaranja dodeljene su i zahvalnice članovima srpskog tima koji je nastupio na Evropskom juniorskom prvenstvu u Finskoj (Marija Sudimac, Mihajlo Tomić, Sergej Lukić, Sara Lončar, Ivan Kovačević, Anđela Vitman, trener Dragan Antić, trener Nikola Mijačić i sudija Goran Jelesijević) i koje je naša reprezentacija završila sa dva istorijska odličja – bronzama Marije Sudimac u ženskom sinlgu i Mihajla Tomića i Sergeja Lukića u muškom dublu.


Turnir u Novom Sadu je bio zvanično test takmičenje za pete Evropske univerzitetske igre koje će se 2021. godine odigrati u Beogradu. 

 

Pokrovitelji takmičenja u Novom Sadu bili su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad, turističke organizacije Srbije i Novog Sada i preduzeće EUG 2020, dok su svesrdnu podršku pružile kompanije “Tin Šped“, “Ledeni Kvas“, “Minaqua“, “Zlatiborac“, “Intergraltechnic“, “Boreas Travel“, “Koka Plus“ i “Siboasi“. 


Datum: 27.11.2020. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...