x

Veliko interesovanje za virtuelni 33. Beogradski maraton

Veliko interesovanje za virtuelni 33. Beogradski maraton

Tradicionalni 33. Beogradski maraton, trebalo je prvobitno da se održi 26.04.2020. godine, ali je zbog proglašenja pandemije virusa COVID-19 odložen za 18.10.2020. godine, kada takođe, iz poznatih razloga, nažalost, nije održan na uobičajeni način. 

U međuvremenu, u toku je virtuelno izdanje 33. Beogradskog maratona, na način na koji su to organizovali mnogi svetski maratoni i organizatori sličnih događaja u okruženju. 

To konkretno znači da domaći i inostrani trkači koji su se već prijavili da učestvuju u ovogodišnjem Beogradskom maratonu, kao i oni koji bi hteli da nam se u tome pridruže – mogu to da urade do kraja novembra meseca 2020. god. individualno ili u malim grupama na bilo kom izabranom mestu, na ulici, u parku, na tredmilu.., a odabranu distancu, polumaraton ili maraton, koju istrče evidentiraju preko posebne trkačke aplikacije.

Svaki učesnik ovogodišnjeg 33. virtuelnog Beogradskog maratona dobiće učesničku majcu i medalju, kao i elektronski učesnički broj i elektronsku diplomu.

Naravno, ovo je naš pokušaj da mnogobrojne pripadnike trkačkog pokreta i u sadašnjim uslovima animiramo da ostanu aktivni, ali i da događaj iskoristimo kao podlogu za širenje pozitivnih poruka.

Tokom perioda održavanja virtuelnog događaja, na društvenim mrežama Beogradskog maratona, kao i medijskim objavama i nastupima posebno želimo da podelimo tri važne poruke, kako sa učesnicima ovog događaja, tako i sa našim partnerima i kompletnom javnošću:

1.Značaj fizičke aktivnosti, posebno trčanja i hodanja, u borbi protiv pandemije nezaraznih i zaraznih bolesti od kojih oboljeva savremeno čovečanstvo. Po zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije fizička aktivnost je primarna prevencija kada su u pitanju bolesti poput visokog pritiska, demencije i depresije, kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, prekomerne težine i gojaznosti, bolesti koštanog i mišićnog sistema, nekih oblika kancera, kao i mnogih drugih bolesti. Ove bolesti prouzrokuju preko 70% smrtnosti stanovništva u svetu i Srbiji.

Takođe je izuzetno bitan podatak da je četvrti uzrok smrtnosti u svetskoj populaciji fizička neaktivnost. Organizovana kvalitetna fizička aktivnost značajno utiče na poboljšanje raspoloženja i kvaliteta života, kao i na poboljšanje javnog zdravlja nanacije.

2.Podrška i pomoć, odnosno solidarnost sa osobama sa invaliditetom. S obzirom na specifičnost organizacije ovogodišnjeg Beogradskog maratona, kao i vreme u kojem se održava, aktivnosti u ovom domenu, sprovodimo sa Srpskim filantropskim forumom, Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda i nekim drugim organizacijama, prilagođavajući se redovnim programima osoba sa invaliditetom.

Ovo je nastavak naše saradnje sa mnogobrojnim organizacijama koje podržavaju osobe sa invaliditetom u stvaranju sistema konkretne podrške i boljih uslova za normalan život i sprovođenje sportskih aktivnosti u što široj populaciji osoba sa invaliditetom

 3.Podrška Beogradskog maratona u oblasti zaštite životne sredine kroz akciju izrade majca od recikliranog poliestera za sve učesnike virtuelnog 33. Beogradskog maratona – kao prvi i jedini takav događaj u regionu.

Ovo je nastavak konkretnih aktivnosti na polju zaštite životne sredine, proširenje saradnje sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine grada Beograda, kao i sa nekoliko nacionalnih operatera za upravljanje ambalažnim otpadom kao što su Seko Pak, Tehno Eko Pak, Eko Pak Sistem i Cenex. 


Prijavljivanje za virtuelno učešće, odnosno potvrda o istrčanoj izabranoj distanci u polumaratonu ili maratonu na 33. Beogradskom maratonu može da se izvrši  do kraja novembra 2020. godine preko sajta Beogradskog maratona, odnosno drušvenih mreža Instagram i Facebook. 

Datum: 20.11.2020. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...