x

Juniori u vedrom duhu otputovali na EP u Lahti

Juniori u vedrom duhu otputovali na EP u Lahti Foto: BSS

Mihajlo Tomić, Sergej Lukić, Ivan Kovačević, Marija Sudimac, Sara Lončar i Anđela Vitman, predvođeni trenerima badminton reprezentacija Srbije, Draganom Antićem i Nikolom Mijačićem, u nedelju, 25. oktobra 2020, sa Aerodroma “Nikola Tesla“ otisnuli su se put Finske koja će od 29. oktobra do 7. novembra biti domaćin jednog od najznačajnijih badminton događaja u svetu ove godine. Naime, Evropsko prvenstvo za juniore jedno je od retkih velikih takmičenja koje nije otkazano usled pandemije virusa Covid 19 i koje će nakon odlaganja i promenu mesta održavanja ipak biti održano, naravno uz ogromne mere predostrožnosti. 


S tim u vezi osmočlana ekspedicija Srbije morala je da u Finsku otputuje sa negativnim PCR testovima na Covid 19, a po sletanju na aerodrom će organizovanim prevozom biti sprovedena u multisportski centar ’’Pajulahti Sports Institut’’ u Lahtiju. 


Tamo će biti smeštena u trodnevnoj izolaciji sa ostalim učesnicima evropskog šampionata, a dan pred početak takmičenja svi će biti ponovo testirani, posle čega će se videti ko dobija i finalno odobrenje da može da nastupi na ovom događaju. Goran Jelesijević, najbolji srpski sudija, takođe će biti učesnik istorijskog kontinentalnog šampionata. Kao nosilac najviše evropske licence, Jelesijević će suditi na oba šampionata – ekipnom i pojedinačnom.


Bez obzira na to što je aktuelna pandemija do neviđenih mera iskomplikovala učešće naša reprezentacija je u vedrom duhu i odličnoj atmosferi krenula put Finske, gde je odlučna u nameri da pokaže zbog čega pripada grupi najboljih badminton nacija na Starom kontinentu. Uostalom, u ekipnom delu šampionata, koji će trajati od 29. oktobra do 2. novembra Srbija je postavljena za trećeg nosioca, a voljom žreba svrstana je u treću grupu gde će joj protivnici za prva dva mesta koja vode u četvrtfinale biti selekcije Španije, Litvanije i Italije. 


U prvom kolu, 29. oktobra, naš tim, u čijem sastavu je i četvoro osvajača ekipne vicešampionske titule na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina 2019. (Lukić, Tomić, Lončar i Vitman) za protivnika će imati Litvaniju. U drugom kolu, dan kasnije, Srbija će odmeriti snage za Italijom, a u trećem, 31. oktobra, rival će joj biti Španija. U okviru svakog duela u grupi odrigraće se po jedan meč u svim konkurencijama (muški i ženski singl, muški, ženski i mešoviti dubl), a osvajač bodova će biti tim sa više pobeda.


Na šampionatu u pojedinačnim kategorijama, koji startuje 2. novembra, naša zemlja će imati nosioce u tri konkurencije. Sudimčeva je peti nosilac u ženskom singlu, Lukić i Tomić peti nosioci u muškom dublu, a Tomić i Vitmanova sedmi nosioci u mešovitom dublu u kojem će nastupiti i Kovačević i Sudimčeva. U ženskom singlu, pored Sudimčeve, igraće i Lončareva, u muškom singlu ogledaće se Lukić i Kovačević, a u ženskom dublu Lončareva i Vitmanova.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu za juniore.


Datum: 25.10.2020. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...