x

Zajedno kao jedan tim: Igre ponovo ujedinile region

Zajedno kao jedan tim: Igre ponovo ujedinile region Foto: SIM Srbije

Svečana ceremonija zatvaranja Sportskih igara mladih upriličena u Sarajevu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, u petak, 23. oktobra, dodelom medalja takmičarima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Svečana ceremonija zatvaranja Sportskih igara mladih upriličena je u Sarajevu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, u petak, 23. oktobra, dodelom medalja takmičarima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Međunarodna završnica Igara je ove godine po prvi put iz Splita preseljena u Sarajevo, a razlog je taj što SIM porodica obeležava veliki jubilej - 10 godina postojanja Igara u BiH.

Susret u Sarajevu sjajna je prilika da svi dečaci i devojčice iz regiona zajedno proslave deseti rođendan Igara. Osim toga, dolazak Igara u Sarajevo posebno je simboličan zbog toga što je upravo u ovom gradu pre 36 godina zablistao olimpijski plamen, a Sportske igre mladih koncipirane su po uzoru na Olimpijadu. Poruke olimpizma skoro četiri decenije kasnije ponovo putuju u svet iz Sarajeva zahvaljujući deci iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

SIM-ovci u luksuznom hotelskom kompleksu na Ilidži borave od 20. do 24. oktobra, koliko traje i Međunarodna završnica, a 21. i 22. oktobra održana su finalna takmičenja u svih deset SIM sportova. Deca su se tako takmičila u šahu, tenisu, rukometu, uličnoj košarci, atletici, odbojci, odbojci na pesku, stonom tenisu, malom fudbalu i igri između dve vatre. Pored toga što su na sportskim terenima pokazali veliki talenat, SIM-ovci, kao i svake godine, uživaju i u druženju i dobroj zabavi, odgovorno se pridržavajući svih mera zaštite od koronavirusa koje su na snazi.

Delegacija Srbije u Sarajevu broji oko 270 članova, a na takmičenjima su našu zemlju predstavljali rukometaši, finalisti u igri između dve vatre, teniseri, stonoteniseri, šahisti, fudbaleri, odbojkaši, košarkaši, odbojkaši na pesku i atletičari iz Niša, Prijepolja, Kraljeva, Kuršumlije, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Čačka, Kruševca, Novog Sada, Kikinde, Surdulice, Bosilegrada, Beograda, Aleksinca, Šapca, Priboja, Obrenovca, Nove Varoši, Sokobanje, Čajetine i Čelareva.

Srbija i te kako ima razloga da se ponosi, budući da su takmičari iz naše zemlje u ukupnom plasmanu osvojili ubedljivo najveći broj medalja – čak 37 i to 16 zlatnih, 11 srebrnih i 10 bronzanih. SIM-ovci iz Hrvatske u svoju državu se vraćaju sa 24 medalje: 6 zlatnih i po 9 srebrnih i bronzanih, a Bosni i Hercegovini je na ovom finalu pripalo 16 medalja: 4 zlatne i po 6 srebrnih i bronzanih.

Međutim, za razliku od prethodinih godina, Organizacioni odbor Sportskih igara mladih odlučio je da ovog puta svi SIM-ovci koji su učestvovali na Međunarodnoj završnici, bez obzira na plasman dobiju – zlatne medalje! Oni su, kako je objasnio Zdravko Marić, osnivač i predsednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih, najsjajnije odličje zaslužili zahvaljujući svojoj upornosti, vrednom radu, odgovornosti i pre svega ljubavi prema Igrama koja ih je motivisala da ni ove godine, kada su uslovi za organizaciju takmičenja bili otežani zbog pandemije, ipak ne odustanu od učešća u svojoj omiljenoj manifestaciji i da pritom stignu sve do najvišeg ranga takmičenja. Oni su zaista zlatna deca kojom se ovih dana ponosi ceo region!

– Iznenađen sam do maksimuma uslovima u kojima su realizovane Sportske igre mladih u Sarajevu. Nisam ni znao da na području naše bivše države postoji ovakav centar sa fenomenalnim smeštajnim i spotskim kapacitetima. Zahvaljujem se vlasniku celog kompleksa na svemu što je učinjeno da bi ovo finale proteklo na najbolji mogući način. Međutim, neću kriti da bih svakako više voleo da je finale održano u Splitu, jer mislim da deca već godinama, bez obzira na luksuzan smeštaj i sjajne uslove za takmičenja koje imaju u Sarajevu, ipak vole da se druže u Splitu i da su već navikla da svakog leta zajedno letuju, obilaze grad i uživaju u svim lepotama Splita. Nadam se da ćemo sledeće godine imati priliku da u Splitu zajedno proslavimo veliki jubilej: 25 godina postojanja Igara i da priredimo međunarodno finale i slavlje na visokom nivou kako i dolikuje manifestaciji koja traje već četvrt veka. Ponosan sam na naše ekipe iz sve tri države i na činjenicu da smo ove godine uopšte došli do međunarodnog finala. Održali smo tradiciju i dokazali da smo u organizacionom smislu spremni i za najveće izazove. Koristim svaku priliku pa i ovu da se posebno zahvalim Vladi Republike Srbije i kancelariji predsednika Aleksandra Vučića, jer da nemamo tako snažnu političku i infrastrukturnu podršku u Srbiji, mi sigurno ne bismo uspeli da Igre realizujemo sa takvim uspehom – istakao je Zdravko Marić čestitavši kolegama iz Bosne i Hercegovine deseti rođendan Igara.

O tome šta je Igrama u sve tri zemlje dalo dodatni vetar u leđa kako bi, uprkos otežanim uslovima zbog pandemije, ipak doplovile do Velike međunarodne završnice, nešto više je rekla Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije:

– SIM je jedna velika familija koja diše kao jedan i, kao što kaže slogan ovogodišnjeg finala: „Zajedno smo kao jedan tim“. Zajedno smo definitivno jači, i zahvaljujući tome smo i ove godine u sve tri zemlje uspeli da pokažemo snagu Igara. Imali smo mnogo prepreka koje su nas sve zadesile, a tiču se borbe protiv kovida 19, ali uspeli smo da ih prevaziđemo. Spartanski smo se pridržavali svih epidemioloških mera u sve tri države, deca su bila izuzetno odgovorna i uspeli smo da naše planove i programe realizujemo bez ijednog problema. Iza nas je jedna teška, specifična i zahtevna sezona, ali i podjednako lepa, fenomenalna, sa mnogo sjajnih utisaka i sa bezbroj osmeha na dečjim licima, što je nama zapravo i najbitnije. Ponosna sam na decu Srbije budući da smo osvojili najveći broj zlatnih medalja ove godine u Sarajevu. Iskoristila bih priliku da se zahvalim i da čestitam svim SIM-ovcima koji su učestvovali na Igrama u Srbiji, kao i svim roditeljima, koordinatorima, trenerima, svim predstavnicima lokalne samouprave i pre svega pulu naših sponzora na čelu sa kompanoijom Dunav osiguranje koja je naš generalni sponzor. Svi zajedno smo uspeli da napravimo pravi spektakl. Kruna svake naše sezone je Velika međunarodna završnica, koja je ove godine po prvi put u Sarajevu i ja našim kolegama iz Bosne i Hercegovine i ovom prilikom od srca čestitam veliki jubilej. Mi smo u Srbiji ove godine proslavili svoj sedmi rođendan i ponosni smo na sezonu Igara u Srbiji, u kojoj je učestvovalo preko 72.000 dece – istakla je Ivana Jovanović.

Kao što je poznato, Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva. Ovo je 24. godina realizacije Igara u Hrvatskoj, deseta u Bosni i Hercegovini i sedma u Republici Srbiji.

Učesnici na Igrama su deca osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja ne moraju biti aktivni sportisti, već samo ljubitelji druženja i zdravog načina života.

Od osnivanja do danas, na Sportskim igrama mladih je učestvovalo oko 2 miliona učesnika. Na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima u sve tri zemlje, za decu je sve besplatno. Vrednost projekta Igara su prepoznale mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz sportskog, kulturnog i javnog života, kako regiona tako i Evrope. Posebnu podršku SIM-ovcima pružaju i ambasadori Igara: Nemanja Matić, Luka Modrić, Aleksander Čeferin, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Johanes Han, Predrag Mijatović i mnogi drugi.

U Srbiji, dugogodišnji partneri, pokrovitelji i sponzori Dunav osiguranje Sportskih igara mladih su: predsednik Republike Srbije, Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, generalni sponzor – kompanija Dunav osiguranje, kao i kompanije Coca-Cola, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija.

Igre su zaista zakon, a čarolija Igara nastavlja da traje.

Datum: 23.10.2020. Autor: SIM Srbije

PROČITAJTE JOŠ...