x

Katićeva simultanka u Jezeru

Katićeva simultanka u Jezeru Foto: SPD Radnički

Košarkaši Radničkog ostvarili su drugu pobedu u Košarkaškoj ligi Srbije. Kragujevčani su na svom parketu savladali aleksinački Napredak u utakmici 3. kola - 91:80 (23:25, 22:28, 23:13, 23:14).


Nakon tesnog poraza u Novom Pazaru proteklog vikenda, učenici Igora Todorovića uspeli su da podignu glave i predvođeni maestralnim kapitenom Raškom Katićem dođu do druge pobede u Košarkaškoj ligi Srbije, i to protiv ove sezone značajno pojačane ekipe Napretka iz Aleksinca.


Obe ekipe su odlično napadački otvorile utakmicu, da bi sredinom prve deonice gosti iz Aleksinca trojkama Ćirkovića došli do prve osetnije prednosti  od osam poena (15:23). Zahvaljujući pre svega raspoloženom kapitenu Katiću, koji je samo u ovom periodu igre ubacio 14 poena, domaćin je na prvi obavezni predah otišao sa samo dva poena zaostatka – 23:25.


Početak druge četvrtine donosi veliki nalet Kragujevčana, u vidu serije 7:2, za preokret i vođstvo od 30:27. Gosti su momentalno odgovorili serijom 6:0 i ponovo preuzeli vođstvo (30:33), koje su nekoliko minuta kasnije uspeli da uvećaju na maksimalnih „plus deset“ (35:45). 


Ubrzo su košarkaši Radničkog prepolovili zaostatak (40:45), ali su onda zaređali nekoliko promašaja sa linije penala i omogućili gostima da na veliki odmor odu sa prednošću od osam poena – 45:53. 


Rezultatska klackalica nastavljena je u trećoj četvrtini. Aleksinčani su početkom ove deonice vratili dvocifrenu prednost (47:57), što je nateralo Šumadince da se uozbilje i najpre ublaže zaostatak, a zatim i preokrenu rezultat u svoju korist (64:60). Izgledalo je u tim trenucima da su gosti u ozbiljnom „kanalu“, ali su Simeunović i Drašković serijom od šest uzastopnih poena trgli svoj tim. 


Radnički je u poslednju deonicu ušao sa prednošću od dva poena (68:66), da bi nakon mini serije u režiji Matije Popovića izbio na osetnih 72:66. Usledila je reakcija sa druge strane u vidu serije od šest uzastopnih poena za rezultatsko poravnanje (72:72). 


I onda, u trenucima kada se utakmica lomila, sve konce u svoje ruke preuzeo je Raško Katić. Kapiten Kragujevčana bio je nepogrešiv sa poludistance, dovodeći do ludila protivničke igrače, koji mu nisu mogli ništa. Radnički je za tili čas došao do dvocifrene prednosti (85:74) i najavio trijumf. 


Da se u potpunosti slomi duh protivničke ekipe pobrinuli su se Andreja Stevanović, koji je na nešto više od dva minuta pre kraja susreta pogodio trojku pod faulom, i Matija Popović, čije je brutalno zakucavanje stavilo tačku na ovaj susret. Pobedničko slavlje  moglo je da počne…


Raško Katić, koji će u decembru proslaviti svoj 40. rođendan, pokazao je da klasa ne poznaje godine. Nekadašnji reprezentativac pružio je bez sumnje jednu od najboljih partija u dresu Radničkog, čemu u prilog govori i zbir od 47 indeksnih poena (41 poen, 6 skokova, 7 asistencija, 3 ukradene lopte).


Drugi po učinku u taboru pobedničkog tima bio je Andreja Stevanović sa 23 poena (7 asistencija), a zapažen je bio i Matija Popović, koji je brojci od 15 postignutih poena, pridodao 7 skokova i 5 asistencija.


U ekipi iz Aleksinca istakli su se Nikola Ćirković sa 16 poena (4/7 za tri poena) i Milenko Veljković, koji je ubacio poen manje. Dvocifren broj poena postigli su još i Ivan Saičić – 11 i Andrija Drašković – 10.

Dobro smo otvorili utakmicu i do kraja prvog poluvremena igrali baš onako kako smo se dogovorili. U drugom poluvremenu pokazali smo manjak agresivnosti, ispali smo iz napadačkog ritma i na kraju izgubili sa dvocifrenom razlikom. Ne preostaje nam ništa drugo osim da se potrudimo da što pre zaboravimo ovaj poraz i okrenemo se prvoj narednoj utakmici protiv Tamiša, izneo je svoje impresije nakon utakmice Nikola Ćirković, jedan od najraspoloženijih igrača u redovima Napretka na ovom susretu.


Trener Napretka Nebojša Raičević napomenuo je da je njegov tim računao na pobedu u „Jezeru“, ali da se na kraju ipak vraća kući praznih rukava.


Računali smo da će do izražaja doći naša „duža klupa“ i da će nam upravo to doneti prevagu u ovoj utakmici. Ipak, to se nije dogodilo. Prvo poluvreme smo dobro odigrali, ali smo negde sredinom treće četvrtine počeli da padamo, što je Radnički iskoristio da pređe u vođstvo, koje nije ispuštao do kraja utakmice. Takođe, nismo imali rešenja za Katića, koji je celu utakmicu odigrao na jednom vrhunskom nivou, i zadao domaći zadatak mojim igračima, izjavio je strateg Aleksinčana.


Mladi Čačanin Matija Popović pružio je još jednu dobru partiju u dresu Radničkog i dao značajan doprinos novoj pobedi kragujevačkog tima.


Odigrali smo još jednu dobru napadačku utakmicu. U prvom poluvremenu smo primili malo više poena nego što smo planirali, ali smo to sve nadoknadili u drugom poluvremenu, kada smo uspeli da dođemo do preokreta i pobede, kratko je prokomentarisao Popović.


Trener Radničkog Igor Todorović smatra da je ključ pobede njegove ekipe na ovoj utakmici bila dobra odbrana u drugom poluvremenu.


U prvom poluvremenu primili smo 53 poena, dok smo u drugom stegli odbranu i primili svega 27. Smatram da je upravo to ključ naše večerašnje pobede. Takođe, istakao bih još jedan statistički podatak, a to je da smo na ovoj utakmici imali ukupno 33 asistencije, što je jasan pokazatelj raznovrsne i timske igre u napadu, konstatovao je Todorović.


Sa skorom 2-1, Kragujevčani se nalaze u grupi timova od trećeg do sedmog mesta na tabeli.


U narednom kolu četu Igora Todorovića očekuje gostovanje zemunskoj Mladosti.


RADNIČKI – NAPREDAK  91:80 (23:25, 22:28, 23:13, 23:14)

KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“
Sudije: V. Jevtović, P. Pešić, N. Miloradović

RADNIČKI: Popović 15, Dumić 8, Nedeljković 2, Milosavljević 2, Stevanović 23, Glišović, Katić 41, Veljović, S. Đorđević. Nisu igrali: Jocić, Denović i M. Đorđević. Trener: Igor Todorović.


NAPREDAK: Šikman 2, Ćirković 16, N. Raičević 5, Simeunović 5, D. Raičević 7, Saičić 11, Drašković 10, Bogavac 7, Veljković 15, Karalić 2. Nisu igrali: Petrović i Kostić. Trener: Nebojša Raičević. 


Datum: 11.10.2020. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...