x

Olićeva razrešila dramu

Olićeva razrešila dramu Foto: SPD Radnički

Košarkašice kragujevačkog Radničkog su posle velike borbe i dramatičnog finiša poražene od beogradskog Partizana, u jednom od najzanimljivijih mečeva 2. kola Prve ženske lige Srbije – 60:61 (15:13, 15:19, 19:15, 11:14). Presudila je trojka mlade Sofije Olić sedam sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, koja je „crno-belim“ košarkašicama donela drugi trijumfu sezoni.


Odlična utakmica viđena je na parketu hale „Gordana Goca Bogojević“. Kragujevčanke su se hrabro suprotstavile Beograđankama, boreći se kao lavice tokom svih četrdeset minuta utakmice i prava je šteta što na kraju nisu adekvatno nagrađene za sav uloženi trud.


Već je prva četvrtina donela veliku borbu, nagoveštavajući izuzetno dinamičnu i neizvesnu utakmicu. Natalija Spaić i Kongoanka Titi su na samom početku susreta zadavale puno problema gošćama u igri „dva na dva“, što je rezultovalo vođstvom domaćeg tima od tri poena (10:7). 


„Crno-bele“ su uspele da odgovore trojkama Marine Karalić i Sofije Olić, ali je završnu reč imala Neda Bezarević, čiji je pogodak van linije 6,75 metara obezbedio Radničkom dva poena prednosti na prvom predahu – 15:13.


Beograđanke drugu četvrtinu otvaraju serijom 4:0, ali se tada „razgoropadila“ Neda Vasović, koja je do kraja ove deonice uspela da naniže čak deset od ukupno petnaest poena, koliko je njena ekipa ubacila u ovom periodu igre.


Na poluvreme se otišlo sa „pata kartama“ (30:30), a rezultatski rolerkoster nastavljen je i tokom treće deonice. Ponovo se igralo u serijama, uz dosta grešaka i isforsiranih rešenja u napadu na obe strane. 


„Crno-bele“ su u par navrata uspevale da se odlepe na „plus pet“, ali su Kragujevčanke kao po običaju pronalazile način da odgovore protivniku, da bi u samoj završnici ovog perioda ponovo preuzele vođstvo – 49:47.


Rezultatska neizvesnost, koja je pratila ovaj meč od samog početka, kulminaciju je dostigla u poslednjoj četvrtini. Beograđanke su bolje startovale i u ovoj deonici, i serijom 6:0 vratile vođstvo u svoje okvire (53:49). 


Pri rezultatu 58:52 u korist gostujućeg sastava, delovalo je da košarkašice Radničkog polako posustaju i da neće biti u stanju da izdrže ovu napornu bitku do kraja. Međutim, još jednom su „crvene dame“ smogle snage da uzvrate udarac svom rivalu, pa su serijom 5:0 prišle na svega pola koša zaostatka (58:57). 


Nakon dva promašena bacanja od strane Milice Inđić, Kragujevčanke su krenule u odlučujući juriš. Odgovornost je preuzela jedna od najiskusnijih, kapiten Jelena Prvulović, koja je sedamnaest sekundi pre kraja utakmice uspela da poentira, iznudivši pri tom i dodatno slobodno bacanje. Radnički je tako poveo sa 60:58 i došao u situaciju da sudbinu utakmice drži u svojim rukama. Bilo je potrebno samo sprečiti šut za tri poena košarkašicama Partizana, ali… 


Loša komunikacija u odbrani omogućila je Sofiji Olić da na sedam sekundi pre kraja susreta pogotkom van linije 6,75 metara donese preokret i pobedu ekipi Partizana.


Kragujevačkom timu nije pomogla ni briljantna partije Nede Vasović, koja je sa 22 poena, uz sjajan procenat šuta iz igre od 71 odsto (10-14), zaradila epitet najefikasnije akterke utakmice. U ekipi trenera Nenada Milovanovića dvocifrene su bile još i Jelena Prvulović sa 12 i Titi sa 10 poena.


U pobedničkoj ekipi istakle su se Marina Karalić sa 16 i Milica Inđić sa 15 poena.


Čestitam ekipi Radničkog na velikoj borbenosti, a mojim saigračicama na tome što su uspele da izdrže do kraja i ubeleže vredan trijumf. Idemo dalje, pred nama je još puno utakmica u kojima ćemo pokušati da potvrdimo svoj kvalitet, poručila je Marina Karalić, prvi strelac beogradskog tima na ovoj utakmici.


Svoje viđenje večerašnje utakmice izneo je i trener Partizana Bojan Ivanović.


Teška utakmica od samog starta. Ponovo smo ušli prilično pasivno u meč, kao i protiv Novosadske ŽKA u prvom kolu. Imali smo problem u odbrani od „pik-en-rola“, što je naš protivnik  koristio u većem delu utakmice. Propustili smo nekoliko prilika da prelomimo utakmicu u svoju korist, tako da se na kraju ušlo u jednu neizvesnu i interesantnu završnicu, u kojoj smo mi ovoga puta imali više sreće od Radničkog, ocenio je Ivanović.


Neda Vasović je protiv „crno-belih“ odigrala možda i utakmicu karijere, ali to nije bilo dovoljno da njen tim dođe do prve pobede u sezoni.


Borile smo se tokom svih četrdeset minuta, odigrale mnogo bolje nego protiv Crvene zvezde na premijeri, ali na kraju nismo imale sreće. Čestitala bih ekipi Partizana na pobedi, a na nama je da se što bolje spremimo za utakmicu sa Art Basketom u nedelju, izjavila je najbolja akterka večerašnjeg susreta.


Trener Radničkog Nenad Milovanović pohvalio je zalaganje svojih igračica i izrazio žaljenje što jedna ovakva partija njegove ekipe nije nagrađena pobedom. 


Dobro smo se pripremili za ovu utakmicu, igračice su odigrale blizu svog maksimuma i velika je šteta što nismo uspeli da pobedimo. Bila je ovo zaista jedna sjajna utakmica, u kojoj su sitnice odlučile pobednika. Činjenica je da mi u svom timu ove sezone imamo dosta neiskusnih igračica, koje po prvi put imaju priliku da igraju u najvišem rangu takmičenja, ali verujem da će iz utakmice u utakmicu postepeno napredovati i biti sve bolje i bolje, uveren je Milovanović.


Košarkašice Radničkog već u nedelju očekuje još jedan težak meč, i to na gostovanju izuzetno kvalitetnoj ekipi beogradskog Art Basketa, koja je pobedama u prva dva kola istakla ozbiljnu kandidaturu za sam vrh tabele.


Datum: 01.10.2020. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...