x

Poznati pobednici Državnog prvenstva u padobranstvu za 2020.

Poznati pobednici Državnog prvenstva u padobranstvu za 2020. Foto: VSS

Titulu državnog prvaka u padobranstvu za 2020. godinu osvojio je Aleksandar Cvetković iz Padobranskog kluba veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“ iz Beograda, a njegov klub je proglašen za najbolju ekipu 66. Otvorenog prvenstva Srbije u padobranstvu u disciplini skokovi na cilj. Takmičenje je održano od 18. do 20. septembra na sportskom aerodromu Lisičiji Jarak kod Beograda, uz učešće 36 takmičara iz osam klupskih i mešovitih ekipa. 


U okviru nacionalne konkurencije, od 30 takmičara iz četiri kluba iz Srbije, ubedljivo najvišu poziciju je zauzeo Aleksandar Cvetković. Vicešampionsko drugo mesto je osvojio Milan Svetozarević iz Padobranske ekipe Vojske Srbije „Nebeske vidre“, a treće mesto, sa samo jednim bodom zaostatka iza drugoplasiranog, pripalo je Radoslavu Koraću iz PK „Arhistratig“ iz Beograda. Trojica prvoplasiranih u svojoj dosadašnjoj karijeri imaju zabeleženih u zbiru preko 10.000 padobranskih skokova, te ovaj rezultat predstavlja spoj dugogodišnjeg iskustva, rada, znanja i umeća u okviru ove padobranske discipline. 


Prvaci države ekipno su padobranci Padobranskog kluba veterana 63.padobranske brigade „Arhistratig“ iz Beograda – Aleksandar Cvetković, Radoslav Korać, Slobodan Terzić, Goran Stojanović i Aleksandar Milošević. Drugo mesto je osvojila Padobranska ekipa Vojske Srbije u sastavu Milan Svetozarević, Dejan Cvetković, Darko Kačavenda, Radmila Đurić i Siniša Mićić. Treće mesto pripalo je padobrancima iz Aerokluba „Naša krila“ iz Paraćina – Borislav Ivetić, Nikola Cvetković, Miroljub Janićijević, Dragan Obradović i Svetlana Simić. 


U otvorenoj konkurenciji, poredak prvoplasiranih je isti kao i u nacionalnoj konkurenciji – Aleksandar Cvetković, Milan Svetozarević i Radoslav Korać. Ekipno takođe su najuspešniji „Arhistratig“, zatim „Nebeske vidre“ i „Paraćin“. Među damama, najbolja je bila Ina Gitel koja je branila boje kluba „Skydive“ iz Banja Luke, ispred drugoplasirane Radmile Đurić iz PEVS „Nebeske vidre“ i trećeplasirane Svetlane Simić iz AK „Naša Krila“ Paraćin. U juniorskoj konkurenciji prvo mesto je osvojio Nemanja Gavrić iz Padobranskog kluba „Skydive“ iz Banja Luke, dok je drugo mesto zauzeo Stefan Živković iz AK „Naša krila“ iz Paraćina i treće mesto Dušan Lukić iz takođe paraćinskog kluba. 


Takmičenje je obeležilo i učešće najmlađeg i nastarijeg takmičara između kojih je razlika čak 70 godina! Ibrahim Kalesić iz AK „Tuzla“ nastupio je u otvorenoj konkurenciji takmičenja, i sa svojih 86 godina života i dalje se aktivno takmiči. Najmlađa dama, Sara Lukić iz Aero kluba „Naša krila“ Paraćin, nedavno je stekla padobransku dozvolu i sa svojih 16 godina prvi put nastupila na takmičenju. AK „Naša krila“ Paraćin je na ovom takmičenju učestvovao sa tri juniora, što je veliki korak kako za same mlade takmičare, tako i za takmičarsko padobranstvo. 66. Otvoreno padobransko prvenstvo je time okupilo padobrance od 16 do 86 godina – generacije od 2003. godišta pa sve do 1934. godišta.


Na takmičenju je izvedeno ukupno sedam serija skokova, te je za što bolji rezultat takmičar padobranac morao imati kontinuirano dobar rezultat u svakoj seriji, da bi u ukupnom zbiru imao najmanji i ujedno najbolji rezultat. U disciplini skokovi na cilj se vrednuje preciznost takmičara u izvođenju skoka iz aviona padobranom sa 1000 metara na centar cilja prečnika dva centimetra. Najprecizniji je tako i najbolji. Prvoplasirani Aleksandar Cvetković je zaslužio prvo mesto sa rezultatima 1 cm iz dva skoka, 2 cm iz dva skoka, 3 cm iz dva skoka i 4 sm iz jednog skoka, i time poneo šestu titulu državnog prvaka u padobranstvu, osvojenu u dosadašnjoj sportskoj karijeri.


Takmičarski skokovi su izvođeni iz vojnog aviona AN-2, koji je uz petočlanu posadu pripadnika Vojske Srbije, bio ogromna podrška realizaciji takmičenja, na način da je omogućeno da se izvede preko 250 skokova padobranaca. Da se takmičenje odvija u redu, vodio je računa direktor takmičenja Nikola Borovac, delegat takmičenja Ljubiša Naumović i sudijska ekipa Miloš Janković, Jova Stejić, Nenad Brkić, Teodora Trifunov na čelu sa glavnim sudijom Nenadom Stojiljkovićem. 66. Otvoreno padobransko prvenstvo je ove godine bio takmičarski deo padobranske manifestacije Balkanski skok prijateljstva, koja je tradicionalno okupila brojne padobrance veterane 63. padobranske brigade. Time su se ove godine udružili na jednom mestu aktivni padobranci takmičari i padobranci veterani, na sportskom aerodromu Lisičiji Jarak od 18. do 23. septembra. 


Datum: 22.09.2020. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...