x

Sara Lončar pokorlila Mirnu

Sara Lončar pokorlila Mirnu Foto: BSS

Posle šestomesečne pauze, uzrokovane pandemijom virusa Covid 19, naši najbolji juniori vratili su se na međunarodnu scenu. Na turniru Svetskog junorskog kupa, TEM Slovenia Junior International 2020, koji je uz učešće od oko 200 takmičara iz 20-tak zemalja, od 11. do 13. septembra 2020. održan u Mirni, srpska sedmorka je ponovo pokazala visok internacionalni kvalitet i da je iznuđena takmičarska pauza iskorišćena na najbolji mogući način. Za partije u Sloveniji najdublji naklon zaslužila je Sara Lončar. Sedamnaestogodišnja igračica osvojila je trofej u ženskom singlu, pobedivši u finalu, punom preokreta i neizvesnosti, Špankinju Luciju Rodrigez, inače šestog nosioca (2:1). Na taj način Lončareva se osvetila rivalki za pobedu u polufinalu nad Marijom Sudimac (2:0), kojom je sprečila novo veliko srpsko finale na svetskoj pozornici. Lončareva je put ka zlatu počela pobedom u drugom kolu nad Slovakinjom Katarinom Haldovom (2:0). U trećem kolu je pala Slovenka Nika Brajković (2:0), a u četvrtfinalu Špankinja Ania Setien (2:1). U polufinalu naša reprezentativka je bacila na pleća Izraelku Heli Neiman (2:1).


Lončareva je nastupila u još dve konkurencije u Mirni. U ženskom dublu sa Anđelom Vitman poražena je osmini finala od potonjih osvajačica najsjajnijeg odličja, Dankinja Klare Rober i Mete Verge (2:0), dok je u mešovitom dublu stala na korak od odličja. Sergej Lukić i ona su nakon pobeda nad Francuzima Natan Bege i Malije Hoareau (2:1) i Italijanima Alesandrom Vertuaom i Emom Pičinin (2:0) u borbi za polufinale predali španskoj kombinaciji Salvador Franko, Marija De La O Perez, zbog povrede našeg reprezentativca.


“Mirna mi je bila velika škola, jer sam na ovom turniru naučila mnogo novih stvari za koje sam tek sada shvatila da su veoma bitne za badminton. U singlu sam od samog početka bila izuzetno stabilna, a uz ogromnu energiju završila sam turnir sa maksimalnim učinkom. Presrećna sam zbog toga. Zadovoljna sam i nastupom u ženskom dublu gde smo Anđela Vitman i ja pružile najbolju partiju u dosadašnjoj karijeri. Ostaje žal za boljim rezultatom u mešovitom dublu u kojem smo u meču za medalju, zbog povrede Lukića, bili sprečeni da pružimo pun otpor”, istakao je novi vladalac Mirne, Sara Lončar.


Sudimčeva je porazom u polufinalu stigla do bronze u ženskom singlu. Do tog meča savladala je Slovenku Zoju Novak (2:0) u drugom kolu, Slovakinju Nataliju Tomkovu (2:0) u osmini finala, te Bugarku Gerganu Pavlovu (2:1) u četvrtfinalu. Pored Lukića i Lončareve u mešovitom dublu za dlaku bez odličja u Sloveniji u istoj konkurenciji ostali su i Mihajlo Tomić i Vitmanova. Njih dvoje su u četvrtfinalu izgubili od Danaca Madsa Vestergarda i Klare Lober (2:0), koji su kasnije i osvojili turnir. Prethodno naš par je bio bolji od domaćih takmičara Roka Kupriveca i Spele Alić (2:0) u prvom kolu, odnosno njihovih sunarodnika Gala Bizjaka i Line Pipan (2:0) u osmini finala. Treći naš miks u Mirni, Ivan Kovačević i Marija Sudimac, zaustavljen je u borbi za četvrtfinale od danske kombinacije Markus Rindshoj, Mete Werge (2:0). I u muškom dublu Srbija je ostala bez odličja na poslednjoj prepreci. U četvrtfinalu Ivan Kovačević i Mihajlo Tomić poraženi su od Danaca Jakoba Houea i Mads Juela Molera (2:1). U istoj konkurenciji od Lukića i Vanje Rašete u osmini finala bili su Danci Vilijam Kriger Boe i Mads Vestergard (2:0), pobednici turnira u Mirni. Lukić i Kovačević su stali u osmini finala muškog singla. Nakon pobede nad Slovakom Lukasom Kudlecom (2:0) Lukić je poražen od Španca Migela Estevea (2:1), dok je Kovačević izgubio Danca Madsa Juela Molera (2:1), prethodno savladavši Slovenca Nika Zupančića (2:1) i Francuza Titouana Hoareaua (2:1). U istoj konkurenciji Rašeta je poražen na startu od Italijana Alesandra Vertua (2:0).


“Iako je ovo prvi međunarodni turnir posle više od pola godine čekanja, lepo je što smo nastavili tamo gde smo stali pre ove pauze, i što se sa još jednog jakog međunarodnog turnira vraćamo sa medaljama. Čestitam svim našim igračima na energiji, zalaganju i fenomenalnoj atmosferi unutar ekipe. Ovoga puta zablistale su Sara Lončar i Marija Sudimac, a za ovaj turnir slobodno mogu da kažem da su obeležile Danska i naša reprezentacija, koje su osvojile gotovo sve što se osvojiti moglo. Nije nam za utehu što smo u svim mečevima gubili jedino od sjajnih Danskih igrača koji su na kraju i osvojili turnir u svim preostalim konkurencijama, ali jeste lepo znati da je Srbija postala badmintonska velesila u Evropi i da nam svi osim Danske gledaju u leđa. Nastavićemo da radimo i da napredujemo sa željom da u što skorije vreme postanemo badmintonska sila i na svetskom nivou, u rangu sa najboljim azijskim zemljama”, bio je zadovoljan učinskom srpskog tima glavni trener badminton reprezentacija Srbije, Milan Barbir, koji je sa pomoćnim trenerom srpskih badmintonaca, Nikolom Mijačićem, predvodio naš tim sa klupe u Sloveniji.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Sloveniji.


Datum: 15.09.2020. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...