Sledeće Svetsko prvenstvo u streljaštvu u Moskvi 2022

Foto: SSS

Izvršni komitet Svetske streljačke federacije (ISSF) odredio je domaćine Svetskih prvenstava u periodu od 2021. do 2024. godine, kao i organizatore takmičenja u narednoj sezoni.


Šampionati planete u predstojećem olimpijskom ciklusu će biti održani na pet kontinenata – Evropa, Afrika, Azija, Južna Amerika i Australija.


Ritam Svetskih prvenstava u svim disicplinama ostaje isti – biće održavano svake četvrte godine. Domaćin narednog šampionata biće Rusija (Moskovski region) 2022. godine. Prvenstvo će biti organizovano u sportskom centru 40 kilometara udaljenom od centra Moskve. Glavni grad Rusije će treći put biti domaćin planetarnog šampionata u svim streljačkim disciplinama, prvi put posle 1990. godine.


Krajem 2019, na Kongresu ISSF je usvojen predlog da se u kalendar uvedu i šampionati planete samo za discipline puškom i pištoljem (bez letećih meta). Ova prvenstva će se održavati svake neparne godine. Prvenstva sveta samo za discipline u gađanju letećih meta odavno postoje.


Prvi šampionat za discipline puškom i pištoljem biće priređen u Kairu (Egipat) 2023. godine. Biće to prvo SP u Africi posle dugo vremena, četvrto ukupno. I prethodna tri su održana u Kairu – jedno u svim disciplinama (1962) i dva u gađanju glinenih golubova (1959. i 2001)


Svetska prvenstva 2021 – 2024.


2021: Svetsko juniorsko prvenstvo u svim disciplinama – Las Palmas (Peru)

2022: Svetsko prvenstvo u svim disciplinama – Moskovski region (Rusija)

2022: Svetsko juniorsko prvenstvo – Čangvon (Južna Koreja)

2023: Svetsko prvenstvo u disciplinama puškom i pištoljem  - Kairo (Egipat)

2024: Svetsko juniorsko prvenstvo u svim disciplinama – Sidnej (Australija)


Takmičenja u 2021. godini


Određeni su i domaćini takmičenja u 2021. godini. Kad je o seniorskoj (apsolutnoj) konkurenciji reč, ISSF je objavila da će u narednoj godini će biti održana tri svetska kupa u svim olimpijskim disciplinama (Nju Delhi, Čangvon, Baku), kao i dva za takmičare u gađanju glinenih golubova (Kairo i Lonato).


Uvedena je i nova kategorija takmičenja – ISSF Gran pri turniri, kojih će u narednoj godini biti četiri.


Svetski kupovi u 2021.godini:

-Nju Delhi (Indija) – sve discipline

-Čangvon (Južna Koreja) – sve discipline

-Baku (Azerbejdžan) – sve discipline

-Kairo (Egipat) – glineni golubovi

-Lonato (Italija) – glineni golubovi


Gran pri turniri:

-Ruše (Slovenija) – vazdušno oružje

-Rabat (Maroko) – glineni golubovi

-Džakarta (Indonezija) – vazdušno i MK oružje

-Osijek (Hrvatska) – vazdušno oružje


Svetski juniorski kupovi:

- Zul (Nemačka) – sve discipline

-Almati (Kazahstan) – glineni golubovi


Finalni turnir sezone  biće održan u Bakuu (Azerbejdžan) u drugog polovini oktobra. U svakoj disciplini učestvovaće po 12 najboljih na osnovu rezultata i plasmana na turnirima u organizaciji ISSF.


Dva nova miks takmičenja u programu ISSF


Napravljene su i izmene u tehničkim pravilima. 


ISSF je saopštila da će od 2021. u programu Svetskih prvenstava biti dve nove discipline – mešoviti parovi u gađanju MK puškom iz trostava i miks takmičenja MK pištoljem brzom paljbom. Miks takmičenja vazdušnom puškom, pištoljem i u gađanju glinenih golubova (trap) su na šampionatima planete „debitovali“ 2018. u Čangvonu.

Datum: 09.09.2020. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...