Kritična masa u subotu po 110. put, sa zahtevima za bezbednije ulice za bicikliste

Foto: Ulice za bicikliste

Beogradski biciklisti se i ove poslednje subote u mesecu 27.06.2020 okupljaju na Trgu Nikole Pašića, s početkom u 16:30h. Kroz ovu zajedničku vožnju započinju kampanju “Metar je bitan”, kojom naglašavaju važnost bezbednosti biciklista u saobraćaju. Ovaj put voziće se 15 km, kroz stari deo grada i Novi Beograd.


Ruta: https://ridewithgps.com/routes/33004971 


Svi smo već više puta u medijima čuli da su biciklisti regularni učesnici u saobraćaju, i da ulice pripadaju i nama. Iako smo navodno “ravnopravni”, svi znamo da je biciklista opet ranjiviji učesnik na ulici i za njega zato treba da postoje dodatne pogodnosti i pojačana bezbednost!


Tim povodom, beogradski biciklisti, uz podršku Novosadske biciklističke inicijative, Vozi ulice iz Šapca i BicikLO iz Loznice, u okviru projekta Bicikl je Zakon koji podržava Beogradska otvorena Škola i USAID Srbija, pokreću kampanju Metar je bitan!, sa ciljem da se ukaže na neophodnost veće tolerancije ka biciklistima u saobraćaju.


Predloge u okviru ove kampanje  je podržao, i ka Vladi republike Srbije uputio, i gradski Sekretarijat za saobraćaj, a sa ciljem da Beograd dobije bolje uslove za veće korišćenje bicikla kao svakodnevnog prevoznog sredstva. 


Radi poboljšanja uslova za bicikliste, naši predlozi su:


1. Da postoji obavezno bočno rastojanje prilikom preticanja biciklista od strane automobila od najmanje jednog metra


2. Da se u zakon uvedu biciklističke ulice u kojima će biciklisti imati prednost i automobili neće smeti da ih pretiču


3. Da se biciklistima kroz zakon dozvoli da se kreću jednosmernim ulicama u oba smera, po ugledu na gradove Zapadne Evrope i Novi Sad


4. Da se biciklistima dodatno precizira pravo prolaska kroz pešačku zonu


5. Da se biciklistima dozvoli kretanje žutim trakama za javni prevozOvim povodom, završavamo vožnju ispred SIV-a , gde  idemo da posetimo MUP koji je predlagač izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja. Poruka ka njima i ka široj javnosti je  da se broj biciklista povećava iz godine u godinu i da je zato neophodna veća bezbednost, veći obzir i poštovanje vozača prema biciklistima. Ulice nisu samo za automobile, i čini se da dokle god to ne bude regulisano zakonom, one neće biti sigurne i za ostale učesnike. Tražimo prvo zakon koji prijateljski tretira bicikliste  i sprovođenje propisa,  a onda i međusobno poverenje i toleranciju u saobraćaju, kad već ne može obrnutim redom!  


Datum: 24.06.2020. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...