x

Kritična masa u subotu po 110. put, sa zahtevima za bezbednije ulice za bicikliste

Kritična masa u subotu po 110. put, sa zahtevima za bezbednije ulice za bicikliste Foto: Ulice za bicikliste

Beogradski biciklisti se i ove poslednje subote u mesecu 27.06.2020 okupljaju na Trgu Nikole Pašića, s početkom u 16:30h. Kroz ovu zajedničku vožnju započinju kampanju “Metar je bitan”, kojom naglašavaju važnost bezbednosti biciklista u saobraćaju. Ovaj put voziće se 15 km, kroz stari deo grada i Novi Beograd.


Ruta: https://ridewithgps.com/routes/33004971 


Svi smo već više puta u medijima čuli da su biciklisti regularni učesnici u saobraćaju, i da ulice pripadaju i nama. Iako smo navodno “ravnopravni”, svi znamo da je biciklista opet ranjiviji učesnik na ulici i za njega zato treba da postoje dodatne pogodnosti i pojačana bezbednost!


Tim povodom, beogradski biciklisti, uz podršku Novosadske biciklističke inicijative, Vozi ulice iz Šapca i BicikLO iz Loznice, u okviru projekta Bicikl je Zakon koji podržava Beogradska otvorena Škola i USAID Srbija, pokreću kampanju Metar je bitan!, sa ciljem da se ukaže na neophodnost veće tolerancije ka biciklistima u saobraćaju.


Predloge u okviru ove kampanje  je podržao, i ka Vladi republike Srbije uputio, i gradski Sekretarijat za saobraćaj, a sa ciljem da Beograd dobije bolje uslove za veće korišćenje bicikla kao svakodnevnog prevoznog sredstva. 


Radi poboljšanja uslova za bicikliste, naši predlozi su:


1. Da postoji obavezno bočno rastojanje prilikom preticanja biciklista od strane automobila od najmanje jednog metra


2. Da se u zakon uvedu biciklističke ulice u kojima će biciklisti imati prednost i automobili neće smeti da ih pretiču


3. Da se biciklistima kroz zakon dozvoli da se kreću jednosmernim ulicama u oba smera, po ugledu na gradove Zapadne Evrope i Novi Sad


4. Da se biciklistima dodatno precizira pravo prolaska kroz pešačku zonu


5. Da se biciklistima dozvoli kretanje žutim trakama za javni prevozOvim povodom, završavamo vožnju ispred SIV-a , gde  idemo da posetimo MUP koji je predlagač izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja. Poruka ka njima i ka široj javnosti je  da se broj biciklista povećava iz godine u godinu i da je zato neophodna veća bezbednost, veći obzir i poštovanje vozača prema biciklistima. Ulice nisu samo za automobile, i čini se da dokle god to ne bude regulisano zakonom, one neće biti sigurne i za ostale učesnike. Tražimo prvo zakon koji prijateljski tretira bicikliste  i sprovođenje propisa,  a onda i međusobno poverenje i toleranciju u saobraćaju, kad već ne može obrnutim redom!  


Datum: 24.06.2020. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...