x

Adidas predstavio zlatnu loptu, kopačku i rukavicu

Adidas predstavio zlatnu loptu, kopačku i rukavicu

I ove godine adidas Zlatnu loptu, kopačku i rukavice osvojiće najbolji igrač Svetskog prvenstva u u fudbalu Brazilu, igrač koji je postigao najviše golova i najbolji golman.

Tokom istorije Svetskih prvenstava, adidas Zlatnu loptu osvajali su najbolji svetski igrači uključujući Pelea (1970), Maradonu (1986) i Zidana (2006).  Zlatna lopta će biti dodeljena najboljem igraču Svetskog prvenstva, a  FIFA će posle polufinala objaviti uži izbor od deset igrača koji su u trci za ovu nagradu. Predstavnici  medija i stručna grupa FIFA odlučiće o pobedniku do kraja finala. Igrači koji budu drugi i treći osvojiće adidas srebrnu i bronzanu  loptu.

adidas-predstavio-zlatnu-loptu-kopacku-i-rukavicu.jpg
Kada je u pitanju Zlatna kopačka, zanimljivo je da je upravo nju 2010. osvojio nemački igrač Tomas Miler koji se i sada nalazi među najboljim strelcima prvenstva.  Trenutno je vodeći strelac Kolumbijac Rodrigez, koji igra u adidas dresu i ima postignutih 5 golova sa 4 odigrane utakmice. Slede ga Tomas Miler i Leo Mesi sa po 4 gola.  - U slučaju da dva ili više igrača imaju istu količinu datih golova, asistencije služe kao pomoć pri donošenju odluke ko će dobiti ovu prestižnu nagradu.
adidas  Zlatna rukavica ići će najboljem golmanu turnira, prema odluci stručne grupe FIFA. Iker Kasiljas, Oliver Kan i Đanluiđi Bufon su među prethodnim dobitnicima.  Do 2006.godine  nagrada je nosila ime "Jašinova nagrada" u čast legendarnog sovjetskog  golmana Lava Jašina.


Datum: 04.07.2014. Autor: Cvijeta Radović

PROČITAJTE JOŠ...