x

Razvoj infrastrukture vetar u leđa za nove uspehe

Razvoj infrastrukture vetar u leđa za nove uspehe Foto: SSS

Srpski sport se, po ukidanju vanrednog stanja, postepeno vraća u normalne tokove. Strelci su delili sudbinu ostalih sportista. Do nedavno su trenirali u kućnim uslovima i jedva su dočekali da se vrate na vatrenu liniju.


Nenad Petković, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, komentarišući povratak sportista na strelišta kaže:


-Streljački savez Srbije je svoje aktivnosti tokom vanrednog stanja i po njegovom ukidanju realizovao u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa, posebno Ministarstva omladine i sporta. Na osnovu česte komunikacija sa Ministarstvom, naši strelci su počeli sa trenažnim procesom, prvo na otvorenim, a potom i u zatvorenim strelištima, uz poštovanje svih mera zaštite. 


U utorak, prvog dana rada strelišta Careva ćuprija, reprezentativce je posetio Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Republike Srbije. 


-Razgovarali smo o tekućim pitanjima, o novom kalendaru, po kome je planirano da nacionalna takmičenja odložena zbog vanrednog stanja održimo od sredine juna do sredine oktobra – prenosi Petković.


Nastavak sezone zakazak je za 13.juni, u Novom Sadu, prvim kolom Kupa SSS malokalibarskim oružjem za seniorski i juniorski uzrast i u gađanju vazdušnom puškom iz trostava za kadete i kadetkinje.


Ministar Udovičić je, prilikom posete, sa predstavnicima Saveza razmatrao i dugoročne planove.


-Posebna tema razgovora bila je rekonstrukcija strelišta Careva ćuprija. Uz veliku pomoć Ministarstva omladine i sporta, Savez je započeo sa pripremnim radnjama za izgradnju novog trenažnog centra, čime su obuhvaćeni projekti, ispitivanje zemljišta... Svesni novonastale situacije, koju je izazvala pandemija koronavirusa, mi u Savezu delimo mišljenje sa ministrom da bi izgradnja trenažnog centra mogla da počne tokom 2021. godine.


Takmičarski i objekti za treninge su godinama bili veliki problem za naše strelce. Međutim, stanje se menja.


-U ovoj i u prethodnoj godini počele su aktivnosti na izgradnji ili rekonstrukciji većeg broja streljačkih objekata u Srbiji - u Beogradu na Carevoj ćupriji i u Košutnjaku, zatim u Boru, Nišu, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Svrljigu...


Generalni sekretar SSS naglašava da tako intenzivan razvoj infrastrukture do sada nije zabeležen u istoriji streljačkog sporta u Srbiji.  Poslednje strelište koje je izgradila Republika Srbije bila je Careva ćuprija 1957.godine. Tada je na ovom objektu održano Drugo prvenstvo Evrope malokalibarskim oružjem. Kasnije je izgrađeno nekoliko strelišta, ali nosioci poslova bile su lokalne samouprave.


-Streljački savez Srbije se zahvaljuje državnim organima, posebno Ministarstvu omladine i sporta,koje je uložilo veliki napor kako bi naši sportisti radili u uslovima koje imaju takmičari u streljački razvijenim zemljama – ističe Petković.


Naši reprezentativci su, po rezultatima, već decenijama u krugu uspešnih zemalja.

 

-Podizanjem infrastrukture i nabavkom kvalitetne opreme, stvoriće se bolji uslovi da rezultati imaju uzlaznu putanju. Time ćemo nastaviti tradiciju i praksu da se naši strelci sa velikih međunarodnih takmičenja vraćaju sa medaljama i tako obraduju sve građane Srbije – zaključio je Nenad Petković.


Datum: 26.05.2020. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...