x

Strelišta u Srbiji ponovo oživela

Strelišta u Srbiji ponovo oživela Foto: SSS

Posle duge pauze zbog vanrednog stanja oživela su strelišta u Srbiji. Na objektima za malokalibarsko oružje – na beogradskoj Carevoj ćupriji, u Novom Sadu i Kragujevcu počeli su da rade reprezentativci i ostali strelci. Postepeno se otvaraju i streljane za vazdušno oružje.


Objekat Streljačkog saveza Srbije na Carevoj ćupriji je ponovo otvoren početkom ove sedmice. Reprezentativci i ostali strelci beogradskih klubova  od ranih časova treniraju na Carevoj ćupriji. 


Prvog dana rada, u utorak, Carevu ćupriju je posetio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.


Danas pre podne, na 50-metarskom strelištu su radili seniorski reprezentativci Andrea Arsović i Milenko Sebić, zajedno sa nekoliko mladih takmičarki Policajca. Na 25-metarskom strelištu za sport pištolj vežbale su Zorana Arunović i Jasmina Milovanović. Svi su se uželeli treninga i takmičenja.


Andrea Arsović, koja je na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Vroclavu u martu, osvajanjem bronzane medalje izborila olimpijsku kvotu kaže:


-Svi smo proteklih meseci radili u kućnim uslovima, ali ništa ne može da zameni trening na strelištu. Jedva sam dočekala da se vratim.


Šef stručnog štaba reprezentacije i selektor za pušku Dragan Donević ističe da je period treninga bez oružja iskorišćen koliko je kod to bilo moguće.


-Svi naši reprezentativci su vežbali kod kuće po programima svojih trenera, bili su u kontaktu sa psiholozima. Nastojali su da na najbolji mogući način iskoriste minuli period. Svim sportistima na svetu je ovo potpuno nova situacija. Tek će se videti ko se kako snašao i prilagodio. Smatram da je i strelcima i trenerima najteže padala neizvesnost dokle će vanredno stanje potrajati, kako će se situacija sa širenjem koronavirusa razvijati. Epidemija je na sreću, kako sportista, tako i svih u našoj zemlji, sada kod nas pod kontrolom i možemo da se vratimo standardnom trenažnom  procesu.


Sva seniorska međunarodna streljačka takmičenja planirana za ovo leto su otkazana.


-Neće biti izazova na međunarodnoj sceni, ali Streljački savez Srbije je, u skladu sa novonastalim okolnostima, promenio kalendar, pa su domaća takmičenja planirana za april, maj i juni, pomerena za period od sredine juna do kraja avgusta  - nastavlja Donević.– Kao što je poznato, planirano je da sezona počne sredinom juna prvim kolom Kupa Srbije.


Nove okolnosti su promenile i planove rada i ciljeve reprezentativaca.


-Da je situacija ove godine bila normalna, sve bi, naravno, bilo podređeno Olimpijskim igrama u Tokiju. Po novom planu stručnog štaba i sportskog direktora, nastojimo da kod reprezentativaca i kandidata za reprezentaciju sprovedemo sličan način rada i priprema kakav bi bio da se Olimpijske igre održavaju ove godine. Ovog leta, ciljna takmičenja za koja bi svi trebalo da tempiraju vrhunac forme su Prvenstvo Srbije malokalibarskim oružjem i Velika nagrada Novog Sada u svim disciplinama, koji su po novom kalendaru planirani za avgust.


Srpski strelci su do sada izborili šest olimpijskih kvota: Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović (svi pištolj), Milutin Stefanović, Sanja Vukašinović i Andrea Arsović (puška). Poslednje nadmetanje za olimpijske vize je trebalo da bude Evropski kvalifikacioni turnir u Plzenju. Taj turnir je, naravno, otkazan, a još nije doneta odluka na kojim takmičenjima će biti raspodeljene preostale kvote.


Kad je reč o juniorskim reprezentativcima, planovi za ovu godinu su nešto drugačiji.


-Jedino međunarodno takmičenje koje nije otkazano je Evropsko juniorsko prvenstvo malokalibarskim oružjem. Šampionat trebalo da bude održan u Osijeku krajem jula i početkom avgusta. Takmičenje je odloženo za septembar, a do početka jula bi trebalo da dobijemo konačnu odluku da li će tako i ostati. U tom slučaju juniorima bi ciljno takmičenje bilo Evropsko prvenstvo, ali i Velika nagrada Novog Sada. U skladu s tim planiramo i zajedničke pripreme kandidata za juniorski nacionalni tim – najavljuje Donević.


Datum: 23.05.2020. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...