x

ICF otkazao većinu takmičenja

Međunarodna kajakaška federacija donela je nove odluke u vezi sa statusom velikih međunarodnih takmičenja u narednih nekoliko meseci, i pritom je nekoliko takvih takmičenja sada ili odloženo ili otkazano zbog neizvesnosti koju sa sobom donosi virus korona (Kovid-19).


Svi događaji koji su prvobitno bili zakazani za maj, uključujući Svetsko prvenstvo u parakajaku 2020. i Olimpijske dokvalifikacije u sprintu u Duisburgu u Nemačkoj, kao i uvodni ICF Svetski kup u kajaku sprint u Račicama u Češkoj, sada su zvanično otkazani.


Otkazani su i predolimpijski kampovi za trening u slalomu u Tokiju u maju, junu i julu.


Dva ICF Svetska slalomska kupa, planirana za jun u Ivrei u Italiji i Pou u Francuskoj, kao i Svetski šampionat ICF-a za juniore i mlađe seniore u 2020. godine u Tacnu u Sloveniji, odloženi su za kasnije ove godine.


Svetsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore u Brandenburgu u Nemačkoj, kao i ICF Svetski šampionat u maratonu i razvojni kamp u Baerumu, Norveška, otkazani su.


Kako se zaštititi od korona virusa?


Otkazan je i ICF kanu sprint Super kup koji je trebalo da bude zakazan za Oklahomu, SAD. Uvodno ICF kanu sprint neolimpijsko prvenstvo sveta koje je postavljeno za mađarski Segedin, odloženo je za septembar i trebalo bi da bude jedini međunarodni kanu krovni događaj do 2020. godine.


Superkup u sprintu koji je trebalo da se održi u Oklahomi (SAD), takođe je otkazan. Premijerno Svetsko prvenstvo u neolimpijskim disciplinama u Segedinu (Mađarska) odloženo je za septembar i ove godine će biti jedino međunarodno takmičenje u kajaku i kanuu sprint.


Ovogodišnji Svetsko prvenstvo u polo kanuu u Rimu, biće održano u aprilu sledeće godine, dok je Svetsko prvenstvo za okeanske trke 2020. godine u Portugalu i dalje planirano za septembar.


Generalni sekretar ICF-a, Sajmon Tulson, izjavio je da je ICF i dalje opredijeljen za organizovanje međunarodnih takmičenja ove godine, ali da je nekoliko važnih faktora uključeno u donošenje odluka.


„Moramo da osiguramo da zdravlje naših sportista bude zagarantovano u blizini mesta održavanja, i da je virus korona pod kontrolom u regionu,“ rekao je Toulson.


„Takođe želimo da osiguramo da sportisti imaju priliku da treniraju između šest i osam nedelja pre nekog događaja, i da nacionalni savezi imaju barem isto toliko vremena da sastave selekcije za takmičenja ili da održe državna takmičenja.“


„I što je najvažnije, svaki događaj koji se održi moraće biti dostupan ogromnoj većini zemalja i sportista širom sveta. To znači da će pretnja koju predstavlja korona virus morati da bude pod kontrolom u svetu da bismo mogli da organizujemo događaje. Radimo nekoliko meseci unapred sa organizatorima da odlučimo da li je događaj održiv ili ne“.


Generalni sekretar Tulson rekao je da će ICF nastaviti sa pregledom situacije svakih 15 dana, a takođe radi i na novom kalendaru takmićenja za 2021. koji će uzeti u obzir olimpijske i paraolimpijske kvalifikacije za Tokio.


Datum: 09.04.2020. Autor: Kajakaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...