x

Zavod za sport i medicinu sporta proslavio 64 godine postojanja

Zavod za sport i medicinu sporta proslavio 64 godine postojanja Foto: ZSMSRS

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije obeležio je juče 64 godine postojanja i s ponosom najavio organizaciju Evropskog Kupa u sportskom penjanju tokom leta, a odmah nakon toga i kandidaturu za Svetski kongres medicine sporta 2024.

-Izuzetno smo ponosni na sve ono što smo u proteklih 6 godina uradili i tako doprineli da Zavod danas bude to što jeste – Nacionalni trening centar otvoren za sve građane, rekreativce i sportiste koji žele da brinu o svom zdravlju i ostvaruju vrhunske rezultate.  Zahvaljujući radu celog tima i nesebičnoj pomoći Ministarstva sporta i omladine na čelu sa ministrom Vanjom Udovičićem, ova institucija čini sve da unapredi, proširi i poboljša kapacitete i aktivnosti, ali i da širi i razmenjuje otkrića, tehnologije i znanja u oblasti sportske medicine i bude domaćin velikih međunarodnih događaja, izjavio je Bojović. Planirani projekti vezani za infrastrukturu napreduju, a projekat izgradnje dve veštačke stene za sportsko penjanje o kome sam govorio prošle godine je u međuvremenu završen i nedavno je dobio i zvanični sertifikat od strane Međunarodne Federacije za sportsko penjanje. Sada imamo boulder stenu dužine 36 metara i drugu visine 15 metara, čija je namena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje što nam otvara vrata za organizaciju velikih takmičenja, tako da je Beograd već potencijalni organizator Evropskog kupa u sportskom penjanju u avgustu mesecu ove godine", izjavio je Bojović i naglasio da radovi na projektu Multifunkcionalne dvorane za razne vrste sportova napreduju iz dana u dan i da projekat polako dobija svoj konačni izgled savremenog i modernog centra na svetskom nivou.


Kandidatura za svetski kongres medicine sporta 2024.

Zavod je 2015. i 2019. bio domaćin Medunarodne konferencije medicine sporta. Srbija je nakon toga ocenjena kao sjajan domaćin i kolaborativni član FIMS-a sa velikim potencijalima, i sa ogromnom zaslugom na promociji sportske medicine u regionu i šire.

-Glavni zadatak i misija Zavoda u 2020. godini je da pokušamo da zaslužimo i dobijemo organizaciju Svetskog kongresa medicine sporta 2024. za koju ćemo se kandidovati u septembru mesecu ove godine u Atini. Pripreme su već počele, a nakon punih 66 godina i davne 1954. kada je Beograd jedini put bio domaćin X Svetskog kongresa medicine sporta, Zavod je spreman da ove godine u septembru u Atini, podnese kandidaturu čelnicima FIMS-a za organizaciju Svetskog kongresa i prezentuje Beograd i Srbiju kao narednog domaćina. Kandidatura je čast i privilegija da se ovako jedan veliki događaj dovede u našu zemlju", izjavio je Bojović podsećajući da je u narednim godinama pravo vreme da Beograd ponovo bude epicentar nauke i sporta.

Zavod za sport uručio je zahvalnice Fudbalskom savezu Srbije, Košarkaškom savezu Srbije, Odbojkaškom savezu Srbije, Plivačkom savezu, Vaterpolo savezu, Srteljačkom savezu, Savezu za školski sport i basketašima Srbije. Pojedinačne zahvalnice su dobili Slobodan Gejo, treneri Marina Maljković, Slobodan Kovač i Dejan Stanković.

Ministar Vanja Udovičić se tokom svečanosti u Klubu poslanika zahvalio svima koji su verovali u ideju Zavoda za sport i nesebično davali sebe u razvoju ove institucije i poručio „Želim vam mnogo godina u kojima ćete obarati sopstvene rekorde i postavljati visoke ciljeve. Srećan vam 64. rođendan.“

Datum: 10.03.2020. Autor: Cvijeta Radović

PROČITAJTE JOŠ...