x

EP u Vroclavu: Srebro, bronza i viza za Tokio u jednom danu

EP u Vroclavu: Srebro, bronza i viza za Tokio u jednom danu Foto: SSS

Srpski strelci nastavljaju da blistaju na 50. Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u poljskom Vroclavu. Danas su naši takmičari na šampionatu u „Dvorani stogodišnjica“ osvojili jednu srebrnu, jednu bronzanu medalju i olimpijsku kvotu.


Srpski miks par pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec je osvojio srebro i nastavio niz uspeha na šampionatima Starog kontinenta, petim uzastopnim odličjem u ovoj disciplini.


Andrea Arsović, dvostruka evropska prvakinja, se okitila bronzanim odličjem vazdušnom puškom i tako izborila kvotu za Olimpijske igre 2020, šestu za srpsko streljaštvo.


Srbija za sada ima tri medalje na ovogodišnjem EP, jer u petak je Bobana Momčilović Veličković trijumfovala vazdušnim pištoljem.


U meču za zlato vazdušnim pištoljem, Zorana Arunović i Damir Mikec su minimalnom razlikom (15:17 u poenima) izgubili od aktuelnih svetskih prvaka, Rusa Artema Černousova  i Vitaline Bacaraškine.


Do meča za zlato Srbija je došla kroz dve faze kvalifikacija. U prvom delu, svaki strelac gađa po 30 dijabola. Arunovićeva i Mikec su “ubili” 577 krugova, što im je donelo sedmo mesto i plasman među osam najboljih. Ni naš drugi par (Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić) nije bio daleko od druge faze, zauzeli su 14. poziciju , sa dva kruga manje od osmoplasirane ekipe.


Druga faza kvalifikacija je “ekspresna”, svaki strelac ispaljuje po 20 dijabola. Posle deset serija naš par se nalazio na deobi četvrtog i petog mesta. Međutim, u drugoj polovini su Arunovićeva i Mikec ušli u sjajan ritam i došli do druge pozicije i meča za zlato.


U mečevima za medalje, posle svakog hica se sabiraju rezultati. Par sa boljim zbirom dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakom ide po poen. Pobeđuje tim koji prvi skupi 16 poena (razlika mora da bude najmanje dva boda).


Finale je bio meč pun preokreta. Srbija je vodila 6:0, Rusija dobila četiri serije za redom za vođstvo od 8:6. Naš tim je posle toga dva puta izjednačio – 9:9 i 15:15, ali Rusima je ipak pripalo zlato, trijumfom od 17:15.


Srpski tandem je u Vroclavu nastavio kontinuitet uspeha na šampionatima Evrope. Miksevi su u zvaničnom programu EP od 2016. godine. Na prva dva šampionata, Arunovićeva i Mikec su osvojili zlatne medalje, 2018. su se okitili srebrom, a 2019. bronzom.


Andrea Arsovićeva je u kvalifikacijama vazdušnom puškom „ubila“ 628,4 kruga i kao šesta ušla u finale. Borba za olimpijske kvote u finalu puškom je bila ravna borbi za medalje, jer samo dve od osam finalistkinja su i pre Vroclava imale vize za Tokio – Laura Georgeta Koman (Rumunija) i Džanet Heg Dueštad (Norveška).


Arsovićeva je odlično počela finale, posle deset serija bila u vođstvu, kasnije je pala na treće mesto, jedno vreme bila druga, na kraju ipak treća. Međutim, konstantno tokom celog finala je bila među najbolje tri takmičarke. Pobedila je Rumunka Laura Georgeta Koman i odbranila zlato iz Osijeka 2019, dok je druga bila Anastasija Galašina (Rusija), koja je poput srpske takmičarke izborila vizu za Tokio.


Veliki kamen Andrei je pao sa srca, kada je kao petoplasirana ispala Aneta Stankevič iz Poljske, jer u tom trenutku je bilo jasno da Srpkinja osvaja kvotu. Od njenih rivalki za vizu u igri je ostala samo Galašina. Ipak i pored toga što je veliki posao bio završen, Arsovićeva je nastavila u dobrom ritmu. Popustila je tek u poslednja dva hica, kada je sa dve vezane „devetke“ dozvolila Galašinoj da je prestigne i „otme“ srebro.


Uz Arsovićevu, puškom su danas gađale i Sanja Vukašinović, koja je zauzela 66. i Ivana Anđušić Maksimović koja se plasirala na 68.poziciju. U ekipnom plasmanu Srbija je završila na 12. mestu i nije  se plasirala u drugi krug ekipnog takmičenja, u kome učestvuje osam najboljih.


Međutim, muška seniorska ekipa puškom nastavlja borbu za medalje. Naša ekipa je prošla u četvrtfinale, kao šestoplasirana u današnjim kvalifikacijama. U pojedinačnom plasmanu najuspešniji je bio Lazar Kovačević na 14.mestu, Milutin Stefanović je osvojio 20, a Milenko Sebić 46.poziciju.


Ekipna takmičenja biće održana poslednjeg dana EP u nedelju, a uz muški tim puškom, Srbiju će predstavljati muška i ženska ekipa pištoljem.


Rezultati

Vazdušni pištolj, miks

Meč za zlato: Rusija 1 (Vitalina Bacalaškina/Artem Černousov)– Srbija 1 (Zorana Arunović/Damir Mikec) 17:15. Meč za bronzu: Švajcarska 1 (Hajdi Dithelm Gerber/Džejson Solari) – Mađarska 1 (Veronika Major/Mikloš Tatrai) 17:15.


Kvalifikacije, prva faza: 1. Rusija 1 585, 2. Ukrajina 1 583, 3. Belorusija 581... 7. Srbija 1 (Zorana Arunović/Damir Mikec) 577... 14. Srbija 2 (Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić) 574...  Ukupno 42 para. Druga faza: 1. Rusija 1 391, 2. Srbija 1 386, 3. Švajcarska 1 385, 4. Mađarska 1 383...



Vazdušna puška, žene: 1. Laura Gerogeta Koman (Rumunija) 251,2, 2. Anastasija Galašina (Rusija) 251,1, 3. Andrea Arsović (Srbija) 228,9, 4. Džanet Heg Dueštad (Norveška) 208,5, 5. Aneta Stankevič (Poljska) 186,9... Kvalifikacije:  1. Dženi Stene (Norveška) 632,3, 2. Anastasija Galašina (Rusija) 630,9, 3. Laura Georgeta Koman (Rumunija) 629,6... 6. Andrea Arsović 628,4... 66. Sanja Vukašinović 620,1... 68. Ivana Anđušić Maksimović 619,7... Ukupno 91 takmičarka.  Ekipno: 1. Norveška 1.885,7, 2. Rusija 1.885,2, 3. Poljska 1.881,4... 14. Srbija 1.868,2... Ukupno 22 ekipe , u drugu fazu ekipnog takmičenja prošlo je osam najboljih.


Vazdušna puška, muškarci – Kvalifikacije: 1. Petar Šidi (Mađarska) 632,5, 2. Sergej Kamenski (Rusija) 631,9, 3. Henrik Larsen (Norveška) 631,6... 14. Lazar Kovačević 627,4... 20. Milutin Stefanović 626,4... 46. Milenko Sebić 622,6... Ukupno 70 strelaca. Ekipno: 1. Rusija 1.887,1, 2. Mađarska 1.885,8, 3. Norveška 1.881,2... 6. Srbija 1.876,4... Ukupno 18 timova.




REČ AKTERA


Jelena Arunović, selektor reprezentacije za pištolj, je komentarišući novi uspeh srpskog sjajnog tandema, kazala:


-Zadovoljna sam učinkom naše ekipe u kvalifikacijama. Bilo je malo teže nego obično pripremiti strelce za izlazak na vatrenu liniju, s obzirom da između pojedinačnog i miks takmičenja nisu imali ni dan pauze. Ipak, Zorana i Damir su se dobro snašli. Prvi deo kvalifikacija odradili taman onako kako treba da izbore prolaz u drugu fazu, u kojoj su bili još bolji. Što se finala tiče - sa odličnim ruskim parom, svetskim prvacima, smo se više puta do sada susretali. Nikad ih nismo savladali, ali sada smo bili najbliže pobedi, što pokazuje da smo na dobrom putu.


Andrea Arsović je posle osvojene bronze i kvote sijala od sreće:


-U septembru ,na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem mi je zamalo izmakla kvota, što mi je vrlo teško palo.Od septembra do danas sam sve podredila Evropskom prvensvu vazdušnim oružjem, znala sam šta me očekuje, kako će težak biti put do finala i posle do medalje. Viza za Tokio mi je odavno cilj, međutim, ovaj put sam se fokusirala na osvajanje odličja, nisam se opterećivala time što još uvek nemam olimpijsku vizu. Činjenica da nisam razmišljala o Tokiju me je malo rasteretila u početku finala, što je dalo rezultat. Bilo je jako teško doći do medalje, ali prezadovoljna sam kako sam odradila finale. Jedino sam sebi dozvolila pad u poslednje dve serije, što me je koštalo medalje lepšeg sjaja. 


Dragan Donević, šef stručnog štaba i Andrein lični trener je takođe bio prezdovoljan:


-Mnogo rada smo uložili u ispunjenje kvote. Andrea se naporno pripremala za Vroclav. U današnjem takmičenju dala sve od sebe, izvukla maksimum i medaljom overila kartu za Tokio. Sve čestitike. 


Datum: 01.03.2020. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...