x

KK Partizan NIS odbranio Žućkovu levicu

KK Partizan NIS odbranio Žućkovu levicu Foto: Vladan Damnjanović / KSS

Partizan NIS je treći put zaredom osvojio Triglav osiguranje Kup Radivoj Korać! Crno-beli su u velikom finalu, u prepunoj niškoj dvorani „Čair“, u izuzetno neizvesnom meču savladali Crvenu zvezdu MTS posle produžetka – 85:84.


Finalni deo košarkaškog turnira pod nazivom “Kup Radivoja Koraća 2020” održaće se u periodu od 13. do 16. februara 2020. godine u Nišu, u organizaciji Košarkaškog Saveza Srbije (KSS).


Raspored utakmica i rezultati - Kup Radivoja Koraća 2020


Utakmica je počela dosta nervozno na obe strane, sa nekoliko promašaja, a rezultat je posle četiri minuta bio 4:5. Kad je raspoloženi Jaramaz pogodio za dva u 7. minutu, crno-beli su imali 11:6, dok tim sa Malog Kalemegdana nikako nije služio šut sa distance. Igralo se vrlo tvrdo, sa dosta ličnih grešaka, ali je Partizan bio sigurniji u napadu pa je na prvu pauzu otišao sa 19:13.


Žestoko je nastavljena i druga deonica, a posle poena Jankovića bilo je „plus osam“ za crno-bele – 23:15. Odgovorio je sa sedam vezanih poena Braun (22:25), a Birčević i Štimac su zbog sukoba posle mrtve lopte zaradili po tehničku grešku. Nastavio je sjajnu seriju Braun, pa je smanjio na 26:27 u 17. minutu, da bi Jaramaz trojkom ponovo podigao na 32:27. Rezultat je na poluvremenu glasio 34:31 za Partizan.


Drugo poluvreme otvorio je Janković poenima za ekipu trenera Trinkijerija. Zvezda je bila više od dva minuta bez poena, a post je prekinuo Gist sa „2+1“ (34:37). Teško su obe ekipe dolazile do poena, a kada je Pejdž pogodio trojku u 26. minutu ponovo je bilo „plus sedam“ za crno-bele (45:38). Vratio je Davidovac dva minuta kasnije trojkom ravnotežu (43:45), a Panter sa linije penala izjednačio (46:46) u 29. minutu. Pogodio je Zagorac za tri dva puta za redom pre poslednje pauze, a Dženkins uzvratio, pa je posle treće deonice bilo 52:49 za crno-bele.



Ponovo je na startu poslednje četvrtine Pejdž pogodio neverovatnu trojku za šest poena prednosti (57:51), ali je tim trenera Šakote serijom 7:0 u 34. minutu prvi put, posle početnih 2:0, poveo– 58:57. Pogodio je Braun trojku, pa Beron za dva (63:59, 35. minut), ali je Volden odmah uzvratio za tri. Doneo je Davidovac sa linije slobodnih bacanja Zvezdi tri poena prednosti (66:63) tri minuta pre kraja. Ređale su se trojke Pejdža, Berona, a na 1:48 pre kraja Gist je zakucao „promašaj“ Davidovca za 71:66 za crveno-bele. Pogodio je Birčević posle povrede Voldena jedan penal, a Braun neverovatan koš za 73:67 minut do kraja. Usledila je trojka Jaramaza (70:73), a koju je uzvratio sjajni Davidovac za ogromnih 76:70 za Zvezdu 30 sekundi pre kraja. Fauliran je Pejdž pre nego što je položio loptu u koš, pa je dobio „2+1“, smanjio minus Partizana na tri poena i ponovo doneo veliku neizvesnost 17,5 sekundi pre kraja. Volden je odmah faulirao Davidovca koji je pogodio oba puta za 78:73. Ponovo je Pejdž ubacio trojku i smanjio na „minus dva“ 8,6 sekundi pre kraja. Napravio je pre nego što je Zvezda izvela loptu Panter faul u napadu, pa su sada crno-beli imali napad za produžetak ili pobedu. Gist je faulirao Pejdža na 1,6 sekundi pre kraja, on je pogodio oba slobodna bacanja i izjednačio – 78:78. Pokušao je Panter sa svoje polovine, ali je meč ušao u produžetak.


Dodatnih pet minuta počelo je promašajima, do zakucavanja Gista, da bi Jaramaz ponovo izjednačio pošto je fauliran, a onda i doneo prednost Partizanu 2:30 pre kraja – 82:80. Ponovo je promašio Gist, a sjajni Jaramaz ubacio trojku za ogromnih 85:80 dva minuta pre kraja. Pogodio je Štimac dva penala (82:85), Zagorac promašio trojku, pa Davidovac takođe dva bacanja i doveo svoj tim na minimalni zaostatak. Nisu crno-beli realizovali još jedan napad, ali je Braun promašio za dva. Beron je promašio trojku, a Štimac napravio petu ličnu grešku 14,6 sekundi pre kraja. Mozli je promašio oba slobodna bacanja, pa je Zvezdi ostao napad za pobedu. Ponovo je promašio Braun, ovog puta polaganje, Trifunović je fauliran 1,3 sekunde pre kraja. Mladi prvotimac Partizana je promašio prvo bacanje, drugi put je to učinio namerno da istekne vreme i počelo je veliko slavlje crno-belih.


CRVENA ZVEZDA MTS – PARTIZAN NIS (13:19, 18:15, 18:18, 29:26, 6:7)


Svečana dodela medalja i trofeja

Na početku svečane dodele medalja, predsednik RKSIS Uroš Parlić uručio je umetnički rad generalnom sekretaru KSS Zlatku Boliću. KSS je dodelio gradu Nišu i RKSIS plakete za odličnu organizaciju, koju je Parliću predao Bolić, baš kao i plaketu generalnom sekretaru RKSIS Aleksandru Jociću.



Najbolji strelac finalne utakmice sa 21 poenom bio je košarkaš Partizana Markus Pejdž, a nagradu mu je dodelio potpredsednik KSS za mušku košarku Igor Rakočević, dok je od Đorđa Koraća dobio umetničku sliku.


Za MVP igrača finala Kupa izabran je prvotimac Partizana Ognjen Jaramaz (22 indeksna poena), kome je priznanje dodelio takođe Rakočević. Jaramaz je dobio i nagradu od direktora kompanije „SK Rizort“ Gorana Karadžića.


Srebrne medalje košarkašima Crvene zvezde MTS dodelili su predsednik RKSIS Uroš Parlić i generalni sekretar KSS Zlato Bolić.


Zlatne medalje crno-belima dodelili su direktor Triglav osiguranja Dragan Marković i potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović.


Manji pehar u trajno vlasništvo, kapitenu Partizana Novici Veličkoviću uručio je direktor Triglav osiguranja Dragan Marković.


Veliki prelazni pehar Veličkoviću je uručio predsednik KSS Predrag Danilović.


Izjave nakon meča:

Andrea Trinkijeri, trener Partizana NIS

-Mogu bez greške da kažem da obožavam Niš. Dva putovanja u Niš, dva kupa, dva puta vrat na žaru, nezaboravan. Zašto smo dobili ovaj trofej? Jer moja ekipa nije želela da izgubi, to je najjača stvar koju su večeras imali. Nisu želeli da se predaju. Video sam mnogo preokreta u mojoj karijeri, ali ovo: minus šest na 17 sekundi pre kraja – to je bila velika priča. Čestitam svim igračima na tri jako naporna dana. Prošle godine smo imali sreću da igramo četvrtak, subota nedelja, a drugačije je ipak kad je petak subota i nedelja, bez dva igrača. Bilo je jako naporno. U poslednjih 15 minuta smo imali malo energije, a veliko srce i vraćamo se kući da se malo odmorimo sa još jednim trofejom. Igrao sam kupove u Italiji, Rusiji, Nemačkoj, ali dobiti kup u Srbiji je za mene lično velika stvar.


Dragan Šakota, trener Crvene zvezde MTS

-Mislim da je utakmica bila uzbudljiva za gledanje. Dobra, kvalitetna, bila je dosta promena, čestitamo, moglo je biti drugačije. Kao što smo juče mi imali sreće, tako su oni sada, pa je tako, nažalost, utisak je da smo sami izgubili. Nismo sačuvali prednost koja je bila poprilično velika na kraju i pored dogovora da se pravi faul. Čudne odluke za faul u napadu u završnici, tako da su to neke stvari koje bi trebalo još jednom pogledati pa proveriti. Svi ostali podaci skoro isti, osim što smo bili bolji u skoku. Napravili smo 22 greške i to je sigurno odlučilo pobednika. (Izvor: KSS)


Datum: 17.02.2020. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...