x

Košarkašice Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020

Košarkašice Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020 Foto: Marko Metlas / KSS

U trećem meču A kvalifikacionog olimpijskog turnira, reprezentativke Srbije su u pred oko 4.000 gledalaca ubedljivo savladale Mozambik i obezbedile plasman na Olimpijske igre u Tokiju!


Olimpijske igre 2020 održaće se u periodu od 24. jula do 09. avgusta 2020. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).


Otvorile su naše košarkašice solidno utakmicu, ali je egal držala Kosa, koja je ubacila 13 od 15 poena za Mozambik u prvih sedam minuta, pa je u 8. minutu bilo 12:15. Uz zvuk sirene za kraj prve deonice, ponovo je iz neverovatne situacije pogodila Kosa i donela Mozambiku prednost 21:16.


Nije dobro počela druga deonica za naš tim, bilo je dosta problema u realizaciji napada, ali su izabranice selektorke Marine Maljković pojačale ritam i za četiri minuta anulirale minus od sedam poena, da bi posle poena Čađo i trojki Vasić i Jovanović povele 32:25 (18. minut). Na poluvreme, Srbija je otišla sa 34:28.


Na startu treće četvrtine Srbija je zaigrala odlično, napravila seriju 12:0 i došla do velike prednosti – 46:28. Pokušavao je Mozambik da uhvati priključak, ali je prednost naših devojaka konstantno rasla (55:35 – 27 minut), a na poslednju pauzu otišlo se pri rezultatu 60:42.



Prva tri minuta poslednje deonice igralo se bez koša, da bi u 34. minutu posle poena Stankovićeve ponovo bilo „plus 20“ (62:42), a četiri minuta kasnije i najvećih 74:44. Srbija je do kraja meča potpuno kontrolisala igru, rutinski privela meč kraju, pa je veliko slavlje na parketu zbog plasmana na Olimpijske igre moglo da počne.


SRBIJA – MOZAMBIK 76:48 (16:21, 18:7, 26:14, 16:6)


Izjave nakon meča:

Marina Maljković, selektor Srbije

Pre svega, čestitke Mozambiku, borili su se kao što smo očekivali, a ovaj turnir je bio veoma dobar za žensku košarku. Ne mogu da kažem da je meč bio dobar za gledanje, ali sam sigurna da su ljudi koji bar malo poznaju košarku očekivali ovako nešto. Imali smo tešku utakmicu sinoć protiv Nigerije i ovo nije bilo lako za igračice, posebno sa sistemom sa ovako malo treninga. Jedina stvar o kojoj treba da razmišljamo su naše druge Olimpijske igre, što je veliki uspeh za ovako malu državu poput Srbije.



Jelena Bruks, kapiten Srbije

Neverovatan osećaj je to što nastavljamo da pišemo istoriju naše države i što smo bile u mogućnosti da to uradimo pred našim navijačima i porodicama. Bio je ovo težak turnir, znale smo šta možemo da očekujemo od svih utakmica. Teško je imati jedan trening i biti spreman za ovakav turnir. Drago mi je što smo uspele da pobedimo dve veoma važne utakmice. Čestitam Mozambiku na sjajnoj borbi i mom timu na dobrom turniru.


Anabela Kosa, košarkašica Mozambika

Izašli smo na teren da bismo se zabavili, ali takođe da bismo dokazali da znamo da igramo košarku. Želela bih da se zahvalim svom stručnom štabu i saigračicama, pošto bez njihove pomoći ne bih mogla da pružim ovakvu partiju.


Leonel Manhikve, selektor Mozambika

Ušli smo u ovu utakmicu dobro pripremljeni na to kako Srbija igra. Imali smo dobar start i vođstvo 21:16 na kraju prve četvrtine. Znali smo da su dobar tim, ali naterali smo ih u drugoj četvrtini da menjaju. Generalno, ovo je bila dobra utakmica za nas, tako da smo zadovoljni. Znali smo na poluvremenu šta treba da unapredimo pred početak treće četvrtine, ali to je bila naša najlošija deonica. Čestitke Srbiji na plasmanu na Olimpijske igre, ali i mom timu na tome što smo igrali protiv nekih od najboljih reprezentacija na svetu. (Izvor: KSS)


Datum: 10.02.2020. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...