x

Košarkašice Srbije na korak do OI u Tokiju

Košarkašice Srbije na korak do OI u Tokiju Foto: Marko Metlas / KSS

U drugom meču A kvalifikacionog olimpijskog turnira, reprezentativke Srbije su u lepoj atmsoferi pred oko 5.000 gledalaca slavile u duelu sa Nigerijom i došle na korak do plasmana na Olimpijske igre u Tokiju. Da bi overila plasman na Olimpijske igre, naša reprezentacija u nedelju 9. februara od 17.00 sati treba da pobedi Mozambik.


Olimpijske igre 2020 održaće se u periodu od 24. jula do 09. avgusta 2020. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).


Na samom početku meča obe ekipe su bile izuzetno precizne, Nigerijke su praktično bile bez promašaja, pa je u 4. minutu bilo 11:13. Naše devojke su u nastavku prve deonice pronalazile rešenja sa distance, ali je rival i dalje sjajno šutirao i održavao višak od dva do pet poena, a na prvu pauzu otišlo se pri rezultatu 21:22.


Snažna podrška košarkašicama Srbije pred olimpijski kvalifikacioni turnir


Drugu četvrtinu trojkom je otvorila Čađo i donela Srbiji prvu prednost na meču – 24:22. Pogađale su zatim Milić, pa Bruks, ali se Nigerijske nisu dale, da bi posle poena Petrovićeve i dva penala Bruks bilo 33:26  u 14. minutu. Zaustavile su naše devojke napad protivnica, povećavale prednost do prve dvocifrene u 19. minutu (41:31), a na poluvreme otišle sa „plus devet„ – 43:34.



Naše devojke su odlično otvorile drugo poluvreme sa četiri vezana poena Bruks (47:34), a u 27. minutu posle trojke Sonje Vasić bilo je i najvećih 56:40. Nisu se predavale Nigerijke, pokušavale su da održe priključak, ali nisu mogle da se spuste sa dvocifrenog minusa, a Srbija je na poslednju pauzu otišla sa 13 poena prednosti – 59:46.


Dobar otpor košarkašica Srbije svetskim šampionkama


Vršila je Nigerija pritisak na startu poslednje deonice, iskoristila promašaje našeg tima (tri i po minuta bez koša) i posle trojke Kalu, dva slobodna bacanja Makulaj, pa još dva poena Kalu smanjila u 34. minutu na samo „minus šest“ (53:59). Zaorilo se tada sa tribina „Srbija, Srbija“, a Sonja Vasić je odgovorila trojkom, pa Bruks prodorom posle koga je pogodila dva slobodna bacanja za dvocifren višak – 64:53, pet minuta pre kraja. Ponovo su zapretile Nigerijke trojkom Amukamare za 60:66 na 2:17 pre kraja. Međutim, naše devojke nisu iskoristile napad, pa je rival prišao na 62:66 minut i po pre poslednje sirene i usledila je dramatična završnica. Promašila je trojku Bruks, ali je Jovanović ukrala loptu, pa još jednom Srbija nije iskoristila napad, ali su i Nigerijke pormašile za tri. Loptu je ponovo uzela borbena Jovanović, prosledila je Dabovićevoj, koja je nesportski faulirana 20 sekundi pre kraja. Ana je oba puta bila precizna i pitanje pobednika je bilo rešeno. Pokušala je Kalu posle ukradene lopte za tri, ali nije bila precizna, Vasić je faulirana osam sekundi pre kraja, pogodila je oba puta i tu je bio kraj.


SRBIJA – NIGERIJA 70:64 (21:22, 22:12, 16:12, 11:18)



Izjave nakon meča:

Sonja Vasić, košarkašica Srbije

Naš stručni štab nas je dobro pripremio za ono što smo mogli da očekujemo danas, ali nismo uspele da ispoštujemo mnogo toga iz plana utakmice. Znali smo da su jak fizički tim, da igraju snažno tokom celog meča i teško je igrati ovakve mečeve kada one znaju da nemaju šta da izgube. Za njih je bila velika motivacija to što su imali priliku da pobede Srbiju. Za nas je ovo bila pomalo netipična utakmica, ne toliko brza sa puno kontranapada, ali najteže je pobediti one utakmice za koje ljudi misle da ste ih dobili pre nego što meč počne. Najvažniji deo posla je urađen, ali sutra igramo protiv još jedne afričke reprezentacije, tako da postoji mnogo stvari o kojima treba da razmišljamo.


Marina Maljković, selektor Srbije

Pre svega, želim da čestitam Kini na tome što su se kvalifikovali za Olimpijske igre. Trener sam tamo i znam da moj tim, prijatelji i generalno Kinezi prolaze kroz težak period. Još jednom im čestitam i nadam se da će se tamošnji problem brzo rešiti, zaslužili su to. Što se tiče utakmice, dogodilo se sve što smo očekivali, vrlo teška utakmica, fizička, nije bilo iznenađenja za nas, ali ne mogu da budem zadovoljna. Imali smo uspone i padove i ti padovi su bili užasni, to je najbolja reč. Kao što je Sonja rekla, igramo sutra protiv još jednog afričkog tima i moramo da pobedimo tu utakmicu.


Ezini Kalu, košarkašica Nigerije

Kada smo počele da igramo dobru odbranu i kada smo pokazale sudijama da smo agresivan tim, da dajemo sto odsto svojih mogućnosti, mislim da smo u tom trenutku ritam utakmice prebacili u našu korist. Srbija je sjajan tim, igrale su na domaćem terenu i osećale su se prijatno dobijajući energiju sa tribina.


Otis Hjudžli, selektor Nigerije

Imali smo čak 20 izgubljenih lopti, ali smo pre ovoga imali samo jedan dan treninga. Ukoliko budemo imali priliku da upoznamo sebe na treninzima, mislim da ćemo biti mnogo bolji. Imaju vrlo dobru selektorku i vrlo disciplinovanu ekipu. Ovo je bila dobra prilika da vidimo gde smo u odnosu na vrlo dobar košarkaški tim. (Izvor: KSS)


Datum: 09.02.2020. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...