x

Zorana Arunović i Damir Mikec, najbolji strelci Srbije

Zorana Arunović i Damir Mikec, najbolji strelci Srbije Foto: SSS

Streljački savez Srbije je tradicionalnom svečanošću zvanično stavio tačku na 2019. godinu, u kojoj su naši strelci održali kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima.


U klubu restoranu „Petica“ u Beogradu dodeljena su priznanja najuspešnijim pojedincima i klubovima u prošloj sezoni.


Za najboljeg ženskog strelca proglašena je Zorana Arunović, dok je Damir Mikec bio najuspešniji u muškoj konkurenciji. Oboje su ista priznanja dobili i pre godinu dana. Jelena Arunović, selektor reprezentacije za pištolj i lični trener Zorane Arunović, je , kao i 2018, izabrana za najuspešnijeg trenera. Trofej za najbolji klub u 2019. godine otišao je u vitrine kragujevačkog „Čika Mate“.


Zorana Arunović i Damir Mikec su minule godine, kao i nekoliko prethodnih, ostvarili značajne rezultate kako u pojedinačnim disciplinama tako i kao članovi miks tima vazdušnim pištoljem.


Arunovićeva je tačku na uspešnu međunarodnu sezonu stavila u novembru, srebrnom medaljom vazdušnim pištoljem na finalu Svetskog kupa u Putjenu (Kina).  Ranije tokom godine osvojila je pojedinačno zlato vazdušnim pištoljem, srebro u miksu istim oružjem sa Damirom Mikecom i sedmu poziciju malokalibarskim pištoljem na Evropskim igrama u Minsku. Na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Osijeku je u tandemu sa Mikecom stigla do bronzane medalje u miksu.


Damir Mikec je seriju učešća na velikim takmičenjima u 2019. godini otvorio srebrnom medaljom vazdušnim pištoljem na Svetskom kupu u Nju Delhiju, čime je izborio olimpijsku kvotu. Na EP vazdušnim oružjem u Osijeku je, sem bronze u miksu sa Zoranom Arunović, osvojio je i srebro u pojedinačnoj konkurenciji. Na Evropskim igrama je pojedinačno bio sedmi, a isti plasman ostvario je i na finalu Svetskog kupa u Putjenu.


Rezimirajući 2019. godinu, Zorana Arunović je istakla:


–Minula godina je, što se mene tiče imala i dobre i loše momente. Posle nešto lošijeg početka sezone, uspela sam da podignem nivo rezultata i da nastavim niz medalja na velikim takmičenjima, pa sam na kraju godinu završila na prvom mestu evropske rang liste za vazdušni pištolj. Sve u svemu, prošlom sezonom sam zadovoljna. Počela je olimpijska godina, na prvi pogled izgleda da su Igre u Tokiju daleko, ali pripreme za najveći izazov svakog sportiste su već počele.


Damir Mikec je šesti put uzastopno, a sedmi put ukupno izabran za najboljeg muškog strelca godine u Srbiji.


-Svako od ovih priznanja mi mnogo znači. Pre svega, nije lako biti izabran za najboljeg u zemlji u kojoj ima mnogo odličnih strelaca, a pehar je potvrda da sam tokom godine uradio nešto zaista značajno i ostavio trag. Početak minule godine je bio vrhunac prošle sezone. U kratkom periodu sam ispunio olimpijsku kvotu i osvojio dve medalje na Evropskom prvenstvu. Osećao sam se spremnim da sve to ostvarim na početku sezone i ponosan sam što sam ostvario cilj. Svaki trofej za najboljeg strelca mi daje snagu da nastavim ovim putem. Nadam se da ćemo se i u olimpijskoj godini radovati novim uspesima.


Jelena Arunović je ,takođe, „odbranila“ pehar za najuspešnijeg trenera godine.


-Zadovoljna sam ostvarenim prošle godine, ali uvek može bolje. Ponosna sam što naši strelci uspevaju da se održavaju u svetkom vrhu, iako je konkurencija sve jača, sve je više zemalja sa strelcima kandidatima za odličja na velikim takmičenjima. Držimo korak sa svetom. Minula godina je za mene kao trenera bila dosta teška, jer Zorana je imala problema sa povredom. Izuzetno mi je drago što sam uspela sam da je vratim u takmičarski ritam, pa je i iza nje još jedna uspešna sezona.


U ime najboljeg kluba, „Čika Mate“, pehar je primio predsednik Milan Armuš, koji je poručio:


-„Čika Mata“ je četvrti put u poslednjih šest godina izabran za najbolji klub. Ovaj put, uspesi mladih strelaca su presudili da dobijemo priznanje za 2019. Juniori i juniorke su nizali odlične rezultate, što govori da smo na putu koji obećava lepu budućnost. Pred nama su veliki izazovi u 2020, nadam se novim uspesima, a da će kruna u ovoj godini biti olimpijska medalja.


NAJBOLJI POJEDINCI I KLUBOVI


Rang lista klubova: 1. “Čika Mata, 2. Policajac, 3. Olimpik 011, 4. Novi Sad 1790, 5. Novi Beograd-Ušće…


Prvoplasirani na rang listama po disciplinama i kategoriji


Puška

Seniori: Milenko Sebić (Crvena zvezda/Akademac)

Seniorke: Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790)

Juniori: Marko Ivanović („Čika Mata”) 

Juniorke: Teodora Vukojević („Čika Mata“)

Mlađi juniori: Marko Ivanović („Čika Mata”) 

Mlađe juniorke: Teodora Vukojević („Čika Mata“)

Kadeti: Đorđe Savić (Oko sokolovo)

Kadetkinje: Anja Knežević (Novi Beograd-Ušće)

Pioniri: Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813)

Pionirke: Anja Knežević (Novi Beograd-Ušće)


Pištolj

Seniori: Damir Mikec (Policajac)

Seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011)

Juniori: Stefan Todorović (Kolubara)

Juniorke: Jovana Todorović (Novi Beograd- Ušće) 

Mlađi juniori: Nemanja Mitrović („Aleksa Dejović“)

Mlađe juniorke: Eleonora Radulović („Dragan Jevtić Škepo“) i Dijana Janković („Aleksa Dejović“) dele prvo mesto

Kadeti: Dušan Bojić (Smederevo)

Kadetkinje: Dijana Janković („Aleksa Dejović“)


NENAD PUTNIK: Uspešna godina okićena sa 98 medalja


Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije je, otvarajući današnji skup kazao:


-Minula godina je za Streljački savez Srbije bila izuzetno uspešna. Tokom 2019, srpski reprezentativci su osvojili 98 odličja na međunarodnim takmičenjima, 13 više nego 2018. Osvojeno je po 37 zlatnh i srebrnih i 24 bronane medalje. Sa najvećih takmičenja, Evropskih igara, evropskih prvenstava, turnira Svetskog kupa reprezentativci Srbije su se vratili sa jednom zlatnom, sedam srebrnih i tri bronzane medalje. Posebno smo ponosni na srebrnu medalju naše reprezentacije vazdušnom puškom u Evropskoj ligi mladih, jer taj uspeh govori da stasava nova uspešna generacija i da imamo budućnost. 


Počela je, za svaki sport, najvažnija, olimpijska godina.


-Streljaštvo za sada ima pet olimpijskih kvota, više nego ijedan drugi individualni sport u Srbiji. Međutim,  kvalifikacioni ciklus još traje i očekujemo da će broj kvota biti i veći - istakao je predsednik SSS.


Putnik se zahvalio institucijama koje su doprinele uspešnom radu SSS, a posebno Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije i generalnom sponzoru „Telekomu Srbije“. Istakao je da je Savez u 2019. godini realizovao mnoge projekte vezane za streljačke objekte, pomagao klubove i družine u svom članstvu...


–U 2020.ćemo nastaviti sa nesmanjenim intenzitetom da pomažemo rad naših članica, kao i reprezentativcima da realizuju svoje programe.


Predsednik SSS je za kraj uputuo poruku svim članovima streljačke porodice u Srbiji.


-Pozivam vas sa svi damo sve od sebe da sačuvamo jedinstvo i harmoniju koju sada imamo u streljačkoj organizaciji, neophodnu za sportske uspehe. Borba za takve vrednosti je jednako značajna kao i borba na vatrenoj liniji – zaključio je Putnik.



PLAKETE ZA PARTNERE I VETERANE


Streljački savez se dodelom plaketa zahvalio i instutcijama i pojedincima koji su pomogli razvoju streljačkog sporta u 2019. godini.


Plakete su dobili Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo odbrane Republike Srbije, zatim generalni sponzor SSS „Telekom Srbije“, Olimpijski komitet Srbije , ministar odbrane Aleksandar Vulin i direktor „Telekoma“ Predrag Ćulibrk.


Posebnim plaketama – zahvalnicama nagrađeni su veterani streljaštva, koji su tokom svojih karijera kao strelci, treneri, sportski radnici, doprineli da srpsko streljaštvo danas bude u svetskom vrhu.


Plaketama za izuzetan doprinos razvoju streljačkog sporta u Srbiji nagrađeni su: Slobodan Gavrić, Pavle Zlatić, Nebojša Relić, Vitomir Homan, Srboljub Jakovljević, Milisav Pantić, Ida Kabok, Saša Pauković, Janoš Juhas, Slobodan Bojković, Obrad Stevanović, Srećko Pejović i Milan Parezanović..


Datum: 30.01.2020. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...