x

Svečano otvoren 20. Mini basket festival Rajko Žižić

Svečano otvoren 20. Mini basket festival Rajko Žižić Foto: KSS

Jubilarni 20. Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“ na Beogradskom sajmu (hala 3), u organizaciji KSS, počeo je u četvrtak 23. januara i trajaće do nedelje 26. januara, a danas su ga svečano otvorili predsednik KSS Predrag Danilović i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.


20. Međunarodni mini basket festival Rajko Žižić održaće se u periodu od 23. do 26. januara 2020. godine, u Beogradu, u organizaciji Udruženja mini basket Srbija.


Oko 3.750 devojčica i dečaka na jednom mestu tokom ovog tradicionalnog tunira učestvuje u igri između dva obruča. Deca, budući asovi, podeljeni su u četiri grupe: 2009. i mlađi, 2010. i mlađi, 2011. i mlađi i 2012. i mlađi.


Race Georgievski, predsednik Udruženja mini basket Srbija pri KSS, koji je već dve decenije najzaslužniji za ovaj svojevrsni košarkaški dečji spektakl na početku je dobio pehar od tri devojčice iz Zvornika. On je zatim istakao je da ove godine na turniru učestvuje 250 ekipa, što je apsolutni rekord, a onda i pozdravio mnogobrojne ugledne goste, roditelje i decu.


Prvi se prisutnima obratio predsednik KSS Predrag Danilović, kome je zahvalnicu-pehar uručio Georgieski.


Deco, pre svega vam želim sve najbolje u novoj godini, da porastete, da se igrate i zabavljate, družite, da budete dobri u školi, da ne slušate roditelje nego trenere… Želim vam da vam ovde bude lepo… – rekao je Danilović.



Svečanom otvaranju prisustvovali su i sportski direktor FIBA za Evropu Kosta Ilijev, generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, potpredsednik OKS Žarko Zečević, Bratislav Đorđević, profesor Vladimir Koprivica, Vladislav Lučić…


Da naš mini basket ima podršku FIBA potvrdilo je i prisustvo Ilijeva, koji je rekao:


Pozdrav svoj deci, trenerima i organizatorima… Želim vam da održavate ovaj turnir bar još 20 godina u ovoj zemlji košarke!


Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković predao je poklon predsedniku Udruženja mini basket Srbija Radetu Georgievskom – specijalnu seriju značaka Olimpijskog komiteta Srbije.


Gospodin Georgievski ovaj poklon u potpunosti zaslužuje, za 20 godina bavljenja ovim humanim i dobrim poslom za košarku i sport. Imao sam tu čast i veliku privilegiju da treniram Rajka Žižića tri godine i lično sam bio dosta vezan za tog divnog čoveka i velikog igrača. Vi ste najbolji deo Srbije, vi ste ovde svi pobednici i niko neće do poslednje utakmice da izgubi. Želim vam dobro zdravlje i sve najbolje – poručio je Maljković, koji je takođe dobio pehar.


Zahvalnice-pehare su dobili i „Beogradski sajam“, NIS, KSS, doskorašnji selektor Srbije Aleksandar Đorđević, selektorka seniorki Marina Maljković, selektor 3h3 reprezentacije Goran Vojkić, sin Rajka Žižića Ivan, svi regionalni savezi, kao i klubovi koji su svih 20 godina učesnici ovog festivala – Zemun, Mladost Zemun, Žarkovo i Velika Kikinda.


Turniri se održavaju na pet terena na koševima visine 2,60 m i 2,75 m, sa loptama broj „4“ i „5“. Uz to, postavljena su i dva terena na kojima se igra mini basket na veštačkoj travi. U toku takmičenja se održava i klinika za trenere „Od mini basketa do košarke“, kao i predavanja za uzrasne kategorije rada sa najmlađima od tri do 12 godina.


Tokom ovog festivala, Crveni krst Srbije i UNITAS organizacija, koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima i decom, organizuju radionice.


Za sve učesnike 20. Međunarodnog mini basket festivala „Rajko Žižić“ obezbeđene su medalje i pehari. (Izvor: KSS)


Datum: 26.01.2020. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...