x

Završeno IP Beograda: Mikecu dupla kruna

Završeno IP Beograda: Mikecu dupla kruna Foto: SSS

Trodnevno 44. Internacionalno prvenstvo Beograda u streljaštvu završeno je „Velikom nagradom Beograda“ u „Bel ekspo centru“.


Strelci su se danas nadmetali u apsolutnoj kategoriji. Umesto medalja osvajači prva tri mesta u svakoj disciplini su dobili statue „Beogradski pobednik“, kao i novčane nagrade (400, 200 i 100 evra).


Srpski takmičari su stigli do četiri „Beogradska pobednika“ – jednog zlatnog za prvo i tri srebrna za druga mesta.


Mikec i Milovanovićeva osvojili Trofej Beograda, deset medalja za Srbiju


Damir Mikec je pobedio u gađanju vazdušnim pištoljem. U istoj disciplini Dimitrije Grgić je bio drugi, a sem njega srebrne Beogradske pobednike  osvojili su i Teodora Vukojević i Lazar Kovačević (oboje puška).


Dvojica najboljih srpskih strelaca pištoljem Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac) su danas „reprizirali“ sliku sa pobedničkog postolja na jučerašnjem „Trofeju Beograda“. Mikec je ponovo bio prvi, a Grgić drugi. 


Mikec je jedini učesnik mitinga koji je turnir završio sa „duplom krunom“. Naime, niko sem njega nije uspeo da u pojedinačnim disciplinama pobedi i u subotu na Trofeju Beograda i u nedelju na Velikoj nagradi Beograda.Pre toga, u petak je osvojio bronzu u miksu sa Jasminom Milovanović.


Damir je danas dominirao u finalu, od početka je vodio i nije nikome dozvolio da ga ugrozi na čelnoj poziciji. Trijumfovao je sa odlična 245,4 kruga. Grgić je dobro počeo. Međutim, sredinom finala ga je uhvatila kriza, ali na vreme se vratio u dobar ritam i na drugu poziciju. Bronza je pripala Bugarinu Kirilu Kirovu. Među onima koji danas nisu uspeli da dođu do finala je bio i evropski prvak Pavlo Korostilov (Ukrajina), koji je završio na 12.mestu.


Dve bronze za Srbiju na startu Internacionalnog prvenstva Beograda


-Celokupnim učešćem na ovogodišnjem mitingu moram da budem zadovoljan. Dva pojedinačna zlata i još bronza u miksu su izuzetan bilans. Malo je nedostajalo da sa Jasminom uđem i u meč za zlato u takmičenju mikseva. Ozbiljno sam se pripremao za turnir,ove sedmice sparing partner mi je bio Španac Pablo Karera. Ponosan sam na svaku pobedu na Internacionalnom prvenstvu Beograda, ne samo što trijumf na domaćem terenu ima posebnu draž, već zato što je ovo izuzetno kvalitetan miting, na kome je i osvajačima olimpijskih i svetskih medalja teško da dođu do medalja i finala. Izuzetno mi je drago što Beograd i Srbija imaju ovakvo takmičenje-kazao je Mikec.


Dimitrije Grgić takođe je bio zadovoljan:


-Oba dana sam postigao vrlo dobre rezultate u kvalifikacijama. Danas sam i u finalu i u kvalifikacijama bio nešto slabiji nego juče, ali postigao sam dovoljno dobra ostvarenja da pred svojom publikom dođem do novog odličja.


Lazar Kovačević (Jagodina 92) je od polovine finala vazdušnom puškom bio u vođstvu, ali u završnici je vezao dva nešto lošija hica. Pred poslednju seriju našeg strelca je prestigao Ukrajinac Sergej Kuliš i do kraja sačuvao prvo mesto. Uz Kovačevića, u finalu su gađala još trojica Srba. Najiskusniji od njih, Milutin Stefanović je zauzeo peto mesto, junior Đorđe Savić se plasirao na šestu, a Dejan Pešić na osmu poziciju.  


-Danas sam, kao i juče na Trofeju Beograda, odlično odradio kvalifikacije. U subotu mi je malo sportske sreće nedostajalo da dođem do medalje, završio sam kao četvrti. Danas ni zlato nije bilo daleko, ali  mi je u završnici ponestalo koncentracije, do izražaja je došao umor na kraju trodnevnog takmičenja. Sve u svemu, vrlo sam radostan, ovo mi je najveći uspeh na Internacionalnom prvenstvu Beograda – kazao je Kovačević.


U veoma neizvesnom finalu puškom za dame Teodora Vukojević („Čika Mata“) je osvojila srebro sa 0,7 kruga zaostatka za pobednicom Ošen Miler iz Francuske. U finalu je učestvovalo nekoliko vrhunskih takmičarki Laura Koman, Snježana Pejčić, Sanja Vukašinović, Roksana Šidi, a na kraju prva dva mesta osvojile su najmlađe. Milerova i Vukojevićeva imaju tek po 16 godina. Naša druga predstavnica Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790) je zauzela sedm mesto


–Nikad do sada nisam učestvovala u ovako kvalitetnom finalu, u društvu nekoliko osvajača medalja sa najvećih takmičenja. Bilo je vrlo uzbudljivo i neizvesno, još se tresem  - rekla je neposredno po izlasku sa vatrene linije Vukojevićeva.– Na Trofeju Beograda sam i u pojedinačnoj i miks konkurenciji osvojila četvrta mesta. Za kraj turnira sam se ipak izborila za odličje. Osvajanjem srebra u jakoj konkurenciji u Beogradu  nastavila sam niz dobrih rezultata u, za mene, odličnoj 2019. godini,


U takmičenju pištoljem za dame ulogu favorita opravdala je svetska prvakinja Ana Korakaki (Grčka), koja je odskočila od rivalki u kvalifikacijama, a potom ubedljivo trijumfovala i u finalu. Društvo na pobedničkom postolju pravile su joj takođe vrhunske takmičarke Renata Sike (Mađarska) i Antonaeta Boneva (Bugarska). Najuspešnija srpska predstavnica bila je Bobana Momčilović Veličković, na četvrtom mestu.


Velika nagrada Beograda 2019


Vazdušna puška, muškarci: 1. Sergej Kuliš (Ukrajina) 249,9, 2. Lazar Kovačević (Srbija) 248,1, 3. Alin Moldoveanu (Rumunija)  228,5...5. Milutin Stefanović 185,2, 6. Đorđe Savić 164,2... 8. Dejan Pešić 118,5. Kvalifikacije: 1. Kuliš 631,2, 2. Kovačević 628,3...5. Pešić 626,9... 7. Savić 626,1, 8. Stefanović 625,3... 11. Milenko Sebić 623,7... 15. Stevan Pletikosić 622,8... 17. Stevan Jovanović 621,1... 20. Aleksa Mitrović 620,3...Ukupno 53 strelca.


Vazdušna puška, žene: 1. Ošen Miler (Francuska) 250,6, 2. Teodora Vukojević (Srbija) 249,9, 3. Darja Tihova (Ukrajina) 227,1...7. Sanja Vukašinović 143,5... Kvalifikacije: 1. Snježana Pejčić (Hrvatska) 630,7... 5. Vukojević 626,6... 7. Vukašinović 626,5... 9. Ivana Anđušić Maksimović 625,9... 15. Andrea Arsović 625,0... 17. Alina Sebić 624,0...19. Marija Malić 623,7... Ukupno 79 takmičarki.


Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Damir Mikec (Srbija) 245,4, 2. Dimitrije Grgić (Srbija) 238,9, 3. Kiril Kirov (Bugarska) 218,5... Kvalifikacije: 1. Mikec 582...5. Grgić 578... 20. Duško Petrov 571... Ukupno 57 takmičara.


Vazdušni pištolj, žene: 1. Ana Korakaki (Grčka) 243,6, 2. Renata Šike (Mađarska) 237,2,  3. Antonaeta Boneva (Bugarska) 216,2, 4. Bobana Momčilović Veličković 193,5...Kvalifikacije: 1. Korakaki 587, 2. Momčilović Veličković 576... 10. Jasmina Milovanović 566... 17. Brankica Zarić 562 Ukupno 46 takmičarki



Vukojevićeva najbolja juniorka „Trofeja Beograda“


Danas su proglašeni najuspešniji senior i junior „Trofeja Beograda“, održanog u subotu i nedelju.


Pehar namenjen najboljem strelcu u omladinskoj konkurenciji otišao je u ruke Teodore Vukojević, članice „Čika Mate“, koja je osvojila srebro puškom u kategoriji juniorki, dok je bila četvrta u seniorskom nadmetanju. Prvog dana mitinga bila je članica četvoroplasiranog miksa puškom.


Za najboljeg takmičara u seniorskoj konkurenciji proglašena je evropska prvakinja vazdušnom puškom Laura Georgeta Koman (Rumunija). U subotu je u svojoj disciplini trijumfovala u pojedinačnoj konkurenciji, uz odlične rezultate kvalifikacija (632,4) i finala (252,6), a dan ranije  okitila se zlatom u miksu.


Komanova danas nije uspela da nastavi blistav niz, zauzela je šestu poziciju.


„Valterova“ puška Milerovoj


Nemački proizvođač oružja „Valter“ je svojom puškom nagradio takmičara koji je u kvalifikacijama VN Beograda imao najbolju seriju od deset metaka. Nagrada je pripala mladoj Francuskinji Ošen Miler, koja je u četvrtoj (od šest) serija zabeležila 106,9 krugova.



16 medalja za srpske strelaca na 44. IP Beograda



Na ovogodišnjem Internacionalnm prvenstvu naši takmičari su osvojili 16 medalja.



Trofej Beograda


Seniorska konkurencija

Zlatne: Damir Mikec (pištolj), Jasmina Milovanović (pištolj).

Srebrna: Dimitrije Grgić (pištolj).

Bronzane: Bobana Momčilović Veličković (pištolj), Milenko Sebić (puška), miks pištolj Jasmina Milovanović/Damir Mikec, miks puška Sanja Vukašinović/Milutin Stefanović.


Juniorska konkurencija

Zlatne: Đorđe Savić (puška), Marija Kolarević (puška)

Srebrne: Teodora Vukojević (puška), Aleksa Mitrović (puška)

Bronzana: Marko Ivanović (puška)



Velika nagrada Beograda


Zlatna: Damir Mikec (pištolj)

Srebrne: Lazar Kovačević (puška), Teodora Vukojević (puška), Dimitrije Grgić (pištolj).


Datum: 09.12.2019. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...