x

Četiri Balkanska odličja u Bukureštu

Četiri Balkanska odličja u Bukureštu Foto: BASS

Srpska badminton reprezentacija osvojila je četiri odličja na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina koje je od 6. do 8. decembra 2019. održano u Bukureštu. Prva medalja u Rumuniji izlivena je u ekipnoj konkurenciji. Naš tim u sastavu Viktor Petrović, Vanja Rašeta, Miloš Dmitrović, Anđela Vitman, Nina Bogdanović i Maša Aleksić zauzeo je drugo mesto u svojoj grupi i na taj način se plasirao među četiri najbolje ekipe. U borbi za finale bolja od Srbije bila je Turska, potonji balkanski šampion.


“Naša reprezentacija je sa osvajanjem četiri medalje pokazala zavidan kvalitet, ali i nedostatke, na kojima se treba raditi. U ekipnom delu malo je nedostajalo da u grupi pobedimo Rumuniju i da tako u polufinalu dobijemo lakšeg protivnika. Ovako smo se za finale borili sa Turskom koja je ovoga puta bila preveliki zalogaj za nas”, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije, Dragan Antić.


Odmah nakon takmičenja ekipa u Bukureštu su počeli dueli za balkanske pojedinačne medalje. Najviše uspeha u ovom delu šampionata od naših reprezentativaca imali su Petrović i Vitmanova koji su se okitili titulom balkanskog vicešampiona u mešovitom dublu. U uzbudljivom finalu poraženi od turskog para, Burak Mert Alkaja, Sudenaz Dujar. Pored ovog odličja Petrović i Vitmanova su stigli i do postolja u singlovima, osvojivši bronzane medalje. U muškom singlu Dmitrović je zaustavljen u prvom, a Rašeta u drugom kolu. Njih dvojica su u muškom dublu poraženi u meču za plasman u polufinale. Bogdanovićeva je stala na korak od postolja u ženskom singlu u kojem je Aleksićeva poražena u osmini finala. S druge strana u ženskom dublu Aleksićeva i Rumunka Irina Gerasim su izgubile u četvrtfinalu, dok su Bogdanovićeva i Rumunka Kristina Sibru poražene u osmini finala.


“U individualnom delu, moglo je biti još sjajnijih medalja, ali u odlučujućim trenucima popuštala koncentracija. Ostaje žal za zlatom u miksu, koje smo prikazanom igrom zaslužili. Pohvalio bih sve igrače. Svako je pružio svoj maksimum i dostojno predstavljao našu zemlju. Nadam se da će ova generacija nastaviti sa razvojem i da će na budućim takmičenjima ostvarivati još bolje rezultate. Inače, na turniru sa mnogo propusta u organizaciji viđeno je mnogo uzbudljivih mečeva, neočekivanih obrta i kvalitetnih partija”, istakao je Antić.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću naših reprezentativaca na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Rumuniji.


Datum: 09.12.2019. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...