x

Milenko Sebić osvojio srebro na startu finala Svetskog kupa

Milenko Sebić osvojio srebro na startu finala Svetskog kupa Foto: SSS

Milenko Sebić je na sjajan način otvorio učešće srpskih strelaca na finalnom turniru Svetskog kupa u kineskom gradu Putjenu.


Sebić je prvog dana takmičenja osvojio srebrnu medalju u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava (3 puta 40 metaka)! 


Zlato je pripalo Čehu Filipu Nepejhalu, osvajaču srebra u ovoj disciplini na prethodnom finalu SK, a bronzom se okitio Rus Sergej Kamenski, olimpijski vicešampion.


Počinje finale Svetskog kupa: Milenko Sebić probija led


Srpski strelac je u kvalifikacijama zauzeo treće mesto sa 1.165 krugova, koliko je pogodio i Kamenski. Najprecizniji u kvalifikacijama bio je Mađar Ištvan Peni (1.171)


-U kvalifikacijama je duvao jak vetar, pa je prosek rezultata osnovnog dela bio slabiji nego obično i nego što se očekivalo. Međutim, nije bilo ni malo lako plasirati se među osam najboljih. Konkurencija je bila najjača moguća, a zbog novog formata takmičenja, na finalnom turniru učestvuje više strelaca nego ranijih godina. U trostavu je startovalo 14 takmičara, među njima i četvorica predstavnika zemle domaćina, Kine – prenosi Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku


Naš reprezentativac je na početku finala izbio na čelnu poziciju.


–Finale je održano u prepunoj hali, pred velikim brojem kineskih navijača, koji su bodrili dvojicu svojih takmičara u finalu. Milenko je odlično od prvog metka vodio. Čelnu poziciju je držao kroz ceo klečeći i ležeći stav, a kad je počeo stojeći stav popustila mu je koncentracija. Ipak, uspeo je da osvoji medalju – dodaje Donević.


Sebić je pogodio 461,5 krugova. Nepejhal je zlato osvojio sa 462,9, čime je oborio i svetski juniorski rekord.


Ocenjujući učinak srpskog reprezentativca Donević kaže:


-Milenko Sebić je danas bio odličan. Čestitam i njemu i njegovom treneru Alini Sebić na ovom velikom uspehu.


Inače , Sebić se drugi put u karijeri plasirao na finalni turnir Svetskog kupa . Pre tri godine, u Bolonji je zauzeo osmo mesto u trostavu.


U sredu su na programu discipline u kojima nema srpskih strelaca. Preostali srpski predstavnici na vatrenu liniju izlaze u četvrtak, kada će Zorana Arunović, Jasmina Milovanović i Damir Mikec gažati vazdušnim pištoljem, a Andrea Arsović vazdušnom puškom.MK puška, trostav, 3 puta 40 metaka, muškarci: 1. Filip Nepejhal (Češka) 462,9, 2. Milenko Sebić (Srbija) 461,5, 3. Sergej Kamenski (Rusija) 449,8, 4. Ištvan Peni (Mađarska) 437,1, 5. Haoran Jang (Kina) 426,2... Kvalifikacije: 1. Peni 1.171, 2. Kamenski 1.165, 3. Sebić 1.165...


Datum: 20.11.2019. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...