x

Izveštaj sa 5. Memorijala Todor Kolarski

Izveštaj sa 5. Memorijala Todor Kolarski

Delegacija od 13 predstavnika Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda (u daljem tekstu – Savez), koju su činili: 7 takmičara, 3 terapeuta iz Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu, Tanja Kolarski (ćerka Todora Kolarskog), Rada Pavlović, dugogodišnji predsednik Društva za sport i rekreaciju invalida Čukarice i član Upravnog odbora saveza i Aleksandar Vujčić, stručni radnik Saveza, učestvovala je na Sportskim susretima osoba sa invaliditetom u Jagodini.


Ovu tradicionalnu manifestaciju je organizovalo Društvo za sport i rekreaciju invalida Jagodine, pod pokroviteljstvom grada Jagodine. 


Sastavni deo manifestacije bio je i, peti po redu, Memorijal „Todor Kolarski" koji se tradicionalno održava naizmenično u jednom od tri gradova bivše Jugoslavije (Veles, Jagodina i Beograd ) uz prisustvo i sportista sa invaliditetom iz ovih gradova. 


Ono što posebno ističe ovaj Memorijal i povezuje organizacije osoba sa invaliditetom iz gradova o kojima je reč ujedno, jeste činjenica da je kod svih blisko utkan život i delo jednog te istog čoveka – Todora Kolarskog, velikog pregoca i humanistu rođenog u Velesu a sticajem okolnosti osnivača brojnih organizacija za osobe sa invaliditetom u Jagodini i Beogradu. 


U znak sećanja na Todora Kolarskog organizacije osoba sa invaliditetom ova tri grada, Jagodine, Velesa i Beograda dogovorili su se da redovno svake godine organizuju druženja i sportske susrete svojih članova. Učešće osoba sa invaliditetom na Memorijalu je podržao grad Beograd preko Sekretarijata za sport i omladinu i Sekretarijata za socijalnu zaštitu.


Nakon srdačnog dočeka od strane domaćina, na čelu sa predsednikom Milovanom Vasićem, delegacija iz Beograda je prisustvovala polaganju venaca palim borcima herojske Crvene armije u oslobodilačkim borbama u Drugom svetskom ratu.


Sportska nadmetanja sportista sa invaliditetom iz nekoliko gradova širom Srbije (Beograd, Bor, Smederevo, Zvornik, Požega,....) i Velesa svečano je otvorio gospodin Bojan Veljković, istakniti sportski radnik i predstavnik Jagodinskog sportskog saveza. 


Predstavnik Sportskog saveza OSI Beograda, stručni radnik Aleksandar Vujčić, se ovom prilikom zahvalio na dobrodošlici, ukratko podsetio na značaj Memorijala i poželeo svim učesnicima uspešan nastup i prijatno druženje. Tanja Kolarski je iskuristila ovu priliku i prigodnim govorom evocirala uspomene na deda Tošketa podsećajući sve prisutne na njegov izuzetan doprinos u afirmaciji osoba sa invaliditetom u Jagodini i šire. 


Oko 70 takmičara iz pomenutih gradova, takmičilo se u 4 sportske discipline : viseća kugla, bacanje pločica, šut na gol i pikado. Najviše uspeha u takmičenjima imala je ekipa Društva za sport i rekreaciju invalida Jagodine. Drugo mesto na ovogodišnjem Memorijalu pripalo je Sportskom savezu osoba sa invaliditetom Beograda, dok su treće mesto osvojili gosti iz Velesa.


Nakon završetka sportskih nadmetanja, delegacija iz Velesa, predvođena Daliborkom Zlatevom, predsednicom Udruženja za cerebralnu paralizu iz Velesa, imala je priliku da upozna bogate  turističke sadržaje Jagodine (muzej voštanih figura, Akvapark, Izletište „Potok „ i Zoološki vrt ). Svi članovi delegacije su bili impresionirani onim što su videli, kao i dobrodošlicom od strane domaćina.


Tokom završnog dela svečanosti, na zajedničkom ručku, Savezu je dodeljena zahvalnica od strane Društva za sport i rekreaciju invalida Jagodine, za dugogodišnju uspešnu sportsku saradnju.


Datum: 22.10.2019. Autor: Jelena Radivojević

PROČITAJTE JOŠ...