x

Združeni banjalučki i srpski padobranci

Združeni banjalučki i srpski padobranci Foto: VSS

U vikendu koji je pred nama – 12. i 13. oktobra, Banja Luka će biti mesto koje će okupiti najbolje padobrance Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i iz čitavog regiona. 


Na sportskom aerodromu Zalužani će se održati sedmi memorijalni kup „Pet zvijezda“, a paralelno i po prvi put na ovom mestu i 65. Padobransko prvenstvo Srbije u disciplini skokovi na cilj. Organizator i domaćin je Vazduhoplovni klub „Skydive“ iz Banja Luke. Ova udružena organizacija je samo sled odlične povezanosti koja godinama unazad vlada između Vazduhoplovnog saveza Srbije i vazduhoplovaca iz Republike Srpske. 


Na ova dva takmičenja se očekuje učešće oko 65 padobranaca, od čega će se njih oko 30 boriti za državnog prvaka Srbije. Konkurencija u okviru prvenstva Srbije biće sastavljena od padobranaca iz Aerokluba „Naša krila“ iz Paraćina, Padobranskog kluba veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“ iz Beograda i Padobranske ekipe Vojske Srbije „Nebeske vidre“. 



U oba dana takmičenja aktivnosti na aerodromu počinju oko devet časova ujutru i traju do predvečernjih časova i zalaska sunca. Da sve funkcioniše besprekorno vodiće računa predsednik banjalučkog kluba Rade Čajić i generalni sekretar VSS Željko Ovuka, dok će državno prvenstvo biti pod kontrolom delegata Ljubiše Naumovića i predsednika žirija takmičenja Nenada Kuzmanovića. 


Padobranski skokovi će se izvoditi iz aviona Antonov-2 sa visine od hiljadu metara, sa prizemljenjem padobranaca što bliže cilju čiji je centar prečnika dva centimetra. Pobednici će biti najprecizniji  pojedinac i ekipa sa najmanjim ukupnim zbirom rezultata nakon završenih planiranih osam serija skokova i dopunskih polufinalnih i finalnih skokova. 


Memorijalni kup „Pet zvijezda“ održava se u čast pomena na stradanje pet članova Padobranskog kluba „Banja Luka“ (Nemanja Goronja, nastavnik padobranstva, Stefan Karanović, padobranac, učenici Nikola Stević i Srđan Kosić, i pilot Alen Crnalić) na aerodromu Zalužani 20. maja 2012. godine. Državno prvenstvo Srbije u padobranstvu ima izuzetno dugu tradiciju, te je ove godine 65. po redu od prvog koje je održano daleke 1949. godine u Rumi u Srbiji. 


Pozivamo sve zainteresovane koji su u prilici da posete sportski aerodrom Zalužani, da uživaju u banjalučkom gostoprimstvu i da isprate bravure sportskih padobranaca i njihova umeća skokova na cilj.


Datum: 11.10.2019. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...