x

Sistem kvalifikacija za OI u kajaku

Sistem kvalifikacija za OI u kajaku

Kvote za Olimpijske igre mogu da se izbore na ukupno tri takmičenja. Prvo takmičenje, koje ujedno donosi i najveći broj mesta na Olimpijskim igrama jeste Svetsko prvenstvo koje se ove nedelje održava u Segedinu.


Sastav reprezentacije za Svetsko prvenstvo


32. Letnje Olimpijske igre održaće se u periodu od 24. jula do 09. avgusta 2020. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).


Prema pravilniku za osvajanje kvota za Olimpijske igre, sama kvota dodeljuje se nacionalnom olimpijskom komitetu i nije vezana za određenog sportistu. Takođe, sportista kome bude dodeljena kvota, na Olimpijskim igrama može se takmičiti u više različitih disciplina, s tim što nacionalni savez mora imati predstavnika u disciplini za koju je dodeljena olimpijska kvota.


Jedan sportista može da se takmiči u više disciplina, ali može da izbori samo jednu kvotu i to tako što će se kvote iz manjih čamaca i kraćih distanci brisati te će se dodeljivati kvote osvojene u većim čamcima ili u slučaju jednoseda, na dužim deonicama.


Za slučaj da se ne izbore kvote na Svetskom prvenstvu u Segedinu, u samo u slučaju jednoseda (k-1) postoje još dve šanse, odnosno dvoseda (k-2) još samo jedna šansa, za osvajanje kvota: evropske dokvalifikacije (21-22. maj 2020. u Račicama), kao i šansa na Svetskom kupu 2 (29. maj – 1. jun 2020. u Duisburgu).


Iako kvote nisu vezane za određenog sportistu već se dodeljuju nacionalnim savezima, sportista koji je na Svetskom prvenstvu već izborio kvotu u određenoj disciplini, ne može da se takmiči u dodatnim kvalifikacijama.


Osim toga, Međunarodna kajakaška federacija može da dodeli dodatne kvote kroz sistem posebnih pozivnica, o čemu će odlučivati u junu naredne godine. (Izvor: KSS)


Olimpijske discipline:

 

Muškarci                               Žene


K1-200                                      K1-200

K1-1000                                    K1-500

K2-1000                                    K2-500

K4-500                                      K4-500

C1-1000                                    C1-200

C2-1000                                    C2-500


Datum: 20.08.2019. Autor: Nebojša Radović

PROČITAJTE JOŠ...