Sistem kvalifikacija za OI u kajaku

Kvote za Olimpijske igre mogu da se izbore na ukupno tri takmičenja. Prvo takmičenje, koje ujedno donosi i najveći broj mesta na Olimpijskim igrama jeste Svetsko prvenstvo koje se ove nedelje održava u Segedinu.


Sastav reprezentacije za Svetsko prvenstvo


32. Letnje Olimpijske igre održaće se u periodu od 24. jula do 09. avgusta 2020. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).


Prema pravilniku za osvajanje kvota za Olimpijske igre, sama kvota dodeljuje se nacionalnom olimpijskom komitetu i nije vezana za određenog sportistu. Takođe, sportista kome bude dodeljena kvota, na Olimpijskim igrama može se takmičiti u više različitih disciplina, s tim što nacionalni savez mora imati predstavnika u disciplini za koju je dodeljena olimpijska kvota.


Jedan sportista može da se takmiči u više disciplina, ali može da izbori samo jednu kvotu i to tako što će se kvote iz manjih čamaca i kraćih distanci brisati te će se dodeljivati kvote osvojene u većim čamcima ili u slučaju jednoseda, na dužim deonicama.


Za slučaj da se ne izbore kvote na Svetskom prvenstvu u Segedinu, u samo u slučaju jednoseda (k-1) postoje još dve šanse, odnosno dvoseda (k-2) još samo jedna šansa, za osvajanje kvota: evropske dokvalifikacije (21-22. maj 2020. u Račicama), kao i šansa na Svetskom kupu 2 (29. maj – 1. jun 2020. u Duisburgu).


Iako kvote nisu vezane za određenog sportistu već se dodeljuju nacionalnim savezima, sportista koji je na Svetskom prvenstvu već izborio kvotu u određenoj disciplini, ne može da se takmiči u dodatnim kvalifikacijama.


Osim toga, Međunarodna kajakaška federacija može da dodeli dodatne kvote kroz sistem posebnih pozivnica, o čemu će odlučivati u junu naredne godine. (Izvor: KSS)


Olimpijske discipline:

 

Muškarci                               Žene


K1-200                                      K1-200

K1-1000                                    K1-500

K2-1000                                    K2-500

K4-500                                      K4-500

C1-1000                                    C1-200

C2-1000                                    C2-500


Datum: 20.08.2019. Autor: Nebojša Radović

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...