x

Kvalifikacije za OI: Još četiri šanse za olimpijske vize

Kvalifikacije za OI: Još četiri šanse za olimpijske vize

Još godinu dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Tokiju (24.jul – 7. avgust 2020). Na Evropskim igrama u Minsku strelci sa Starog kontinenta su ušli u drugu polovinu kvalifikacionog ciklusa za OI.


Strelce vazdušnim i malokalibarskim oružjem iz Evrope očekuju još četiri takmičenja na kojima će gađati kvote.


Serija kvalifikacionih nadmetanja nastavlja se Svetski kupom u svim disciplinama u Rio de Žaneiru u avgustu. Zatim sledi Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Bolonji u septembru, pa prvenstvo Starog kontinenta vazdušnim oružjem u Vroclavu (kraj februara i početak marta). Na svakom od ova tri takmičenja deliće se po dve kvote po disciplini –ukupno 32 (u Rio de Žaneiru 16, a u Bolonji i Vroclavu po osam).


Poslednja šansa biće evropski kvalifikacioni turnir vazdušnim i malokalibarskim oružjem. Evropska streljačka konfederacija je nedavno saopštila da će turnir biti održan u Plzenju (Češka) od 17. do 28. maja sledeće godine.  Biće podeljeno ukupno 10 kvota (pet za muškarce i pet za žene). U gađanju vazdušnom puškom biće podeljene po dve vize za OI, a u ostalim disciplinama po jedna: MK puška trostav (muškarci i žene), vazdušni pištolj (muškarci i žene), MK sport pištolj (žene) i MK pištolj brza paljba (muškarci).


Pravo učešća imaće samo strelci koji nisu ispunili kvote, ali takmičarima sa svih kontinenata će biti dozvoljeno da gađaju van konkurencije za plasman.


Na Olimpijskim igrama u Tokiju učestvovaće 360 strelaca – 240 u disciplinama vazdušnim i MK oružjem i 120 u gađanju glinenih golubova. „Na talonu“ je ostalo još 190 kvota (128 u disciplinama vazdušnim i MK oružjem i 62 u gađanju glinenih golubova). 


Sem na takmičenjima, kvote će biti podeljenje i na osnovu plasmana na rang listama Svetske streljačke federacije (po jedna po disciplini)  i na osnovu odluke specijalne komisije.


Srbija za sada ima četiri vize za OI, dve pištoljem (osvojili su ih Zorana Arunović i Damir Mikec) i dve puškom (Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović).


Po broju olimpijskih kvota naša zemlja je među uspešnijima. 


Kvote su za sada osvajali strelci iz 46 država. Više kvota imaju od Srbije imaju: Kina (22), Rusija (15), SAD (14), Južna Koreja (9), Italija (8), Indija (7), Francuska (6), Slovačka (5), Ukrajina (5), Nemačka (5) i Japan, koji kao domaćin ima po jedno zagarantovano mesto u svakoj disciplini (ukupno 12). Sem Srbije, po četiri olimpijske vize izborili su strelci iz Hrvatske, Češke i Norveške.


Većina od ovih zemalja ima kvote i u gađanju glinenih golubova ili u disciplini pištolj brza paljba klasičnog streljaštva,  u kojima Srbija nema predstavnika.


Strelci u disciplinama u gađanju glinenih golubova iz Evrope će šansu da izbore plasman na OI imati na još jednom Svetskom kupu u Lahtiju (Finska) ove godine i na prvenstvima Starog kontinenta 2019. i 2020. 


Datum: 26.07.2019. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...