x

Predevropsko prvenstvo i tri državna prvenstva u Nišu

Predevropsko prvenstvo i tri državna prvenstva u Nišu

Od 28. jula do 3. avgusta grad Niš će biti mesto koje će okupiti pilote paraglajdera iz 20 država, među kojima će najbrojniji biti domaći piloti iz Srbije, piloti iz Mađarske i piloti iz Bosne i Hercegovine. Razlog zbog koga će se oko 150 pilota  uputiti u Niš jeste održavanje Državnog prvenstva Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine, jedinstvenog takmičenja koje objedinjuje tri nacionalna prvenstva u disciplini prelet paraglajderom, a koje je ujedno i test takmičenje za Evropsko prvenstvo koje će se održati na istom terenu sledeće godine. Organizator ovog događaja je Vazduhoplovni savez Srbije, uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Grada Niša i gradske Opštine Pantelej.

Tereni za letenje na jugu Srbije i poletišta u blizini Niša i u Niškoj Banji i te kako su poznati svetskoj paraglajding zajednici, nakon svih do sada održanih takmičenja, a naročito od 2017. godine, kada je u Nišu održano prestižno takmičenje Svetski kup u paraglajdingu. Tako će ove godine pored preko 40 pilota iz Srbije, na Predevropskom prvenstvu nastupiti i 45 pilota iz Mađarske, 15 pilota iz Bosne i Hercegovine, a biće tu i pilota iz Australije, Kine, Indije, Japana, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, Amerike i većine evropskih država.  

Prema programu takmičenja, u nedelјu 28. jula je registracija takmičara i svečano otvaranje takmičenja u 20 časova. Od ponedelјka 29. jula, pa svakodnevno do subote 3. avgusta piloti će ujutru startovati od štaba takmičenja do poletišta i u skladu sa zadacima takmičenja leteti do Leskovca, Pirota, Zaječara ili do neke druge zadate tačke. U subotu 3. avgusta u predvečernjim časovima je proglašenje pobednika. Sve vazdušne trke pilota će biti vidlјive i publici koja ne bude na licu mesta, u štabu ili na sajtu takmičenja, kroz sistem praćenja uživo putem uređaja za praćenje pilota.

U okviru Državnog prvenstva Srbije, tutulu državnog prvaka će braniti Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „Air 037“ iz Kruševca, reprezentativac Srbije i naš najbolјe plasirani pilot na svetskoj rang listi. S obzirom na odlične rezultate koje srpski piloti paraglajdera postižu tokom ovog meseca u slobodnom letenju i povolјnih vremenskih prilika, borba za najbolјeg na državnom prvenstvu će biti vrlo zanimlјiva i neizvesna. Za članove reprezentacije u disciplini prelet neće biti pauze, jer ih odmah po završetku državnog prvenstva očekuje put u Makedoniju na Svetsko prvenstvo, gde će u sastavu Vladimir Bačanin, Želјko Ovuka iz KSL „Ares“ iz Beograda i Zoran Petrović iz Paraglajding kluba „Eol“ iz Kralјeva, braniti boje Srbije među najbolјim pilotima sveta.  

Paraglajding je najmlađi vazduhoplovni sport, koji obuhvata tri discipline: precizno sletanje, prelet i akrobatsko letenje. Preletima je omogućeno letenje po zadacima ili slobodno letenje od više stotina kilometara, samo uz pomoć vetrova i vazdušnih strujanja, bez motornog pogona. Kompletna letelica staje u ranac od 20ak kilograma, te je paraglajding jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari letačka aktivnost – a letovi mogu trajati i po nekoliko časova.

Datum: 25.07.2019. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...