x

Poznati svi učesnici FIBA 3x3 Evropskog prvenstva

Poznati svi učesnici FIBA 3x3 Evropskog prvenstva

24 ekipe (reprezentacije) iz 16 zemalja kvalifikovale su se na 5. izdanje FIBA 3x3 Evropskog prvenstva koje će se održati u Mađarskoj.


FIBA 3x3 Evropsko prvenstvo 2019 (engl. FIBA 3x3 Europe Cup / 3x3 Europe Championships) održaće se u periodu 30. avgusta do 01. septembra 2019. godine, u Debrecinu (Mađarska), u organizaciji Košarkaškog saveza Mađarske i Međunarodne košarkaše federacije - FIBA.


Domaćin (Mađarska), branioci titule (Srbija u muškoj i Francuska u ženskoj konkurenciji), kao i 8 najboljih ekipa (reprezentacija) na FIBA 3x3 listi (Ukrajina, Rusija, Holandija i Francuska u muškoj, odnosno Ukrajina, Rusija, Holandija i Letonija u ženskoj konkurenciji) već su obezbedili svoje mesto na 5. FIBA 3x3 Evropskom prvenstvu.


Poslednjih 12 mesta na 5. FIBA 3x3 Evropskom prvenstvu podeljena su kroz 3 kvalifukaciona turnira, koji su održani u Konstanci (Rumunija), Kijevu (Ukrajina) i Rigi (Letonija).


Dok su neki od favorita podgrejali svoje nade dobrim rezultatima, neke reprezentacije su propustile priliku da se ukrcaju na voz i uzmu učešće na FIBA 3x3 Evropskom prvenstvu 2019.


Dva bivša osvajača FIBA 3x3 Evropskog prvenstva u muškoj konkurenciji eliminisana su u kvalifikacijama (Rumunija i Slovenija), kao i pobednik FIBA 3x3 Svetskog kupa 2016 u konkurenciji žena (Češka).


Ovo je svakako ostavilo prostora za neka iznenađenja. Danska će prvi put nastupiti na FIBA 3x3 Evropskom prvenstvu nakon što je njihova ženska reprezentacija pobedila Švedsku u Ukrajini. Kad već govorimo o debitantima, reprezentacije Austrije i Nemačke u muškoj konkurenciji, kao i reprezentacija Poljske u ženskoj konkurenciji takođe će učestvovati na FIBA 3x3 Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Reprezentacija Litvanije obezbedila je učešće na FIBA 3x3 Evropskom prvenstvu nakon 5 godina, u prvom izdanju FIBA 3x3 Evropskog prvenstva održanom u Bukureštu osvojili su bronzanu medalju. (Izvor: FIBA)


Reprezentacije (ekipe) koje su obezbedile učešće na 5. FIBA 3x3 Evropskom prvenstvu:


  • Žene - Belorusija; Danska; Francuska (branilac titule); Mađarska (domaćin); Italija; Letonija; Holandija; Poljska; Rumunija; Rusija; Španija; Ukrajina.

  • Muškarci - Austrija; Francuska; Nemačka; Mađarska (domaćin); Letonija; Litvanija; Holandija; Poljska; Rusija; Srbija (branilac titule); Španija; Ukrajina.


Datum: 03.07.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...