x

Jovović na skupštini Svetske badminton federacije

Jovović na skupštini Svetske badminton federacije

U kineskom Naningu, od 23. do 25. maja 2019. godine, održana su najvažnija godišnja okupljanja članica Svetske badminton federacije (BWF) – 80. Skupština i 9. Forum. U istoj nedelji, u periodu od 19. do 26. maja održano je i Svetsko prvenstvo u badmintonu za mešovite timove (Sudirman Cup 2019).


Na jubilarnoj Skupštini i Forumu BWF Badminton savez Srbije je predstavljao predsednik Upravnog odbora Radomir Jovović, koji je u svojstvu gosta prisustvovao i ovogodišnjem planetarnom šampionatu.


Pol Erik Hojer, predsednik BWF, vodio je Skupštinu članica kroz višečasovni obiman program, dok je generalni sekretar BWF Tomas Lund, uz pomoć članova borda, realizovao veoma sadržajan interaktivni Forum kojem je prisustvovao 201 delegat iz 139 država članica BWF. Rad menadžmenta i članica BWF je i ove godine dobio najvišu ocenu uz konstataciju veoma stabilne pozicije BWF u globalnim sportskim okvirima. Istaknuta je izuzetno dobra međunarodna pozicija badmintona kao olimpijskog sporta uz značajan potencijal koji, pored veoma uspešno primenjenog ‘’Shuttle Time’’ projekta, ima i ‘’Air Badminton’’, zvaničan oblik badmintona koji će se ubuduće primenjivati na otvorenom. Prezentaciji ‘’badmintona na otvorenom’’ prisustvovali su, pored delegata sa svih kontinenata, kineski takmičari kao i predstavnici brojnih medija. Predsednik BWF Pol Erik Hojer i direktor BWF zadužen za razvoj David Kabelo, protokolarno su razmenili više udaraca sa novom, patentiranom, lopticom koja ima za cilj da odoleva nepovoljnim spoljnim vremenskim uslovima, nakog čega su prisutni imali priliku da odigraju prve nezvanične međukontinentalne mečeve. Pored uobičajene igre jedan na jedan (singlovi) i dva na dva (dublovi), predviđeno je nadmetanje i u formi tri na tri igrača.


Skupštinu BWF su obeležili izbori za potpredsednika. Madam Khunying Patama Leeswadtrakul, članica Međunarodnog olimpijskog komiteta i predsednica Tajlandske badminton federacije, izabrana je za novu potpredsednicu Svetske badminton konfederacije.


Na Svetskom prvenstvu za mešovite timove (Sudirman Cup 2019) za titulu svetskog šampiona takmičila su se 32 tima sa svih kontinenata. Titulu svetskog prvaka za mešovite timove ponovo je odbranila Kina, koja je u finalu savladala Japan. Treće mesto su podelili Tajland i Indonezija.


Pored učešća na pomenutim događajima i prisustva tradicionalnom sastanku Evropske badminton konfederacije (BEC), Radomir Jovović je imao priliku za brojnim značajnim susretima među kojima se svakako izdvajaju sastanci sa Madam Khunying, novom potpredsednicom BWF, predstavnicima Kineskog badminton saveza i kompanije “Yonex”, renomiranog svetskog prozivođača opreme za badminton.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Jovovića na zvaničnim događajima Svetske badminton federacije.


Datum: 01.06.2019. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...