x

Pravi spektakl na 7. Vršačkoj trci uz stepenice

Pravi spektakl na 7. Vršačkoj trci uz stepenice

U nedelјu 26. maja 2019. godine, „Vršački atletski klub 1926", uz pomoć grada Vršca i Hemofarm Fondacije kao glavnog sponzora, organizovao je sedmu po redu „Trku uz stepenice“.


Start ženske i muške bio je iznad gornjeg parkinga Centra Milenijum, a cilj je bio na kraju stepeništa kod Kapele Svetog Krsta. Dužina ove jedinstvene staze je 750 m, sa visinskom razlikom od 133m, uz konstantan uspon od 18% i sa ukupno 430 stepenika.


Trku su završila 170 učesnika, što je najveći broj do sada i svi su nagrađeni unikatnim učesničkim medaljama, majicama za trčanje i bogatim učesničkim paketom. Pored 121 muškarca i 49 žena u zvaničnom takmičenju, u revijalnoj šetnji učestvovalo je oko 150 rekreativaca među kojima su bili i radnici kompanije Hemofarm sa svojim porodicama, kao i najmlađi članovi Vršačkog atletskog kluba 1926. Trka je ponovo imala internacionalni karakter jer su, pored domaćih  takmičara, bili gosti iz Crne Gore i Španije.


Titulu šampiona zasluženo je osvojio Kristijan Stošić iz Beograda, član atletskog kluba Vranjski maratonci, koji je već bio pobednik trke pre tri godine. Kristijan je ovu ekstremnu stazu istrčao za 4 minuta, 18 sekundi i 52 stotinke. Drugoplasirani Miloš Dajević iz Beograda, član atletskog kluba Cerski junaci, odbranio je prošlogodišnju vicešampionsku titulu. Bronzano odličje od prošle godine takođe je odbranio Miroslav Dukadinović, član OAK Beograd. Četvrti po redu bio Ivan Mojsilović iz Beograda, jedan od najboljih trkača uz steopenice, iako trenira brzo klizanje. Najprijatnije iznenađenje trke je osvojeno 5. mesto Vrščanina Andreja Cukanića, člana Gradskog Ragbi kluba Vršac. Šesti je bio Zoran Marković, iskusni ultramaratonac iz Bačkog Jarka, član ARK Fruška Gora iz Novog Sada.


Pobedničku titulu u ženskoj konkurenciji odbranila je Nevena Jovanović, članica AK Crvena Zvezda, šampionka Srbije u planinskom trčanju. Pored planinskog trčanja, Nevena je veoma uspešna u polumaratonu i maratonu, a kapetan je u Vojsci Srbije i pripadnica „Kobri“. Drugoplasirana je bila Katarina Pohlod iz Novog Sada, član ARK Fruška Gora iz Novog Sada, aktuelna šampionka Srbije u polumaratonu. Treća je bila debitantkinja na trci, Marina Radovanović iz Beograda, članica Atletskog kluba Leposavić. Četvrto mesto osvojila je Ivana Živković iz Beograda, članica OAK Beograd, uvek visoko plasirana na trkama uz Beograđanku i Avalski toranj. Među nagrađenima bile su još i petoplasirana Sandra Uzelac i šesta Smilja Antonić, članica OAK Beograd, obe iz Beograda, a i njima je ovo prvo učešće na trci.


Najboljih šest takmičara u obe konkurencije pored novčanih nagrada i pehara dobili su i veliki broj robnih nagrada.


Kao i priošle godine nagrađeni su i najbolji Vrščani i Vrščanke. Laskava priznanja zaslužile su Vrščanke: prvoplasirana Monika Vajda, koja je odbranila priznanje od prošle godine, a odmah iza nje bile su Danijela Radeka i Danica Mirosavljev, članica VAK 1926. Najbolji Vrščanin je pomenuti Andrej Cukanić, ispred Ervina Rajde, veterana koji je prijatno iznenadio, i Davida Jovanovića, člana VAK 1926. Borba za drugo mesto je bila toliko zanimljiva da je tek pregledavanjem snimka utvrđen pravilan redosled.


Po uzoru na najviše standarde u organizaciji trka i ove godine pobednicima u starosnim kategorijama: M40-49 (muškarci od 40 do 49 godina), M50-59 (muškarci od 50 do 59 godina), M60-69 (muškarci od 60 do 69 godina), M70-79 (muškarci od 70 do 79 godina), M80+ (muškarci stariji od 80 godina), Ž40-49 (žene od 40 do 49 godina) i Ž50 + (žene starije od 50 godina) uručeni su lepi pehari i robne nagrade.


Specijalnu nagradu kao najstrarija učesnica trke, dobila je Jelena Putniković iz Beograda.


Od veterana iz Vršca treba izdvojiti laureate u kategoriji muškaraca od 60 do 69 godina i od 70 do 79 godina, – Đuricu Erdeljana iz Vršačkog atletskog kluba, i Dragana Gulabovskog dugodišnjeg uspešnog takmičara. Pohvale zaslužuje i Slavica Ranković, drugoplasirana u kategoriji žena starijih od 50 godina, članica Vršačkog atletskog kluba.


Najboljim takmičarima nagrade su uručili Dejan Santrač, zamenik gradonačelnice Vršca, Goran Čegar, koordonator Atletskog saveza Srbije za trke izvan stadiona, dr Biljana Ivanova, atletski sudija ASS-a, Tatjana Palkovač, direktorka Turističke organizacije Vršac, Suzana Jovanović ispred opštinske organizacije Crvenog krsta Vršac, Dejan Potočan, ispred Sportskog Saveza Vršca, kao i ljudi zaduženi za organizaciju iz Vršačkog atletskog kluba 1926: Nenad Habibović, predsednik, Ištvan-Gaša Heđeši, potpredsenik, Dražen Jovanović, sekretar i Bojan Kampfer. Po objavljivanju zvaničnih rezultata, svi učesnici trke dobiće i lepo sizajnirane elektronske diplome.


Vršački atletski klub 1926 se zahvaljuje svim učesnicima trke, gradu Vršcu, brojnim sponzorima i volonterima bez kojih ovaj spektakl ne bi bio moguć.


Datum: 30.05.2019. Autor: Nenad Habibović

PROČITAJTE JOŠ...