x

2. Međunarodna konferencija medicine sporta Srbije

2. Međunarodna konferencija medicine sporta Srbije

Od 23. do 25. maja u Centru Sava biće održana 2. Međunarodna konferencija medicine sporta Srbije, koju organizuje Zavod za sport i medicinu sporta RS uz podršku FIMS-a (Internacionalne Federacije Medicine Sporta) i Udruženja za medicinu sporta Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Počasni pokrovitelj događaja su Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina.

Cilj konferencije je razmena inovacija, tehnologija, otkrića i rezultata jer je poznato da sportska medicina doprinosi ne samo sportskim dostignućima već i očuvanju zdravlja kako sportista tako i novih naraštaja jedne države. Zato će ovom prilikom svoja iskustva i rezultate podeliti više od 30 eminentnih predavača, lekara različitih specijalnosti i sportskih stručnjaka iz Srbije i sveta, a očekuje se učešće oko 1000 domaćih i inostranih stručnjaka iz oblasti sportske medicine i sportskih nauka.

Važnost preventivnog skrininga, iznenadna srčana smrt kod mladih sportista, ishrana, suplementacija, doping, razvoj modela za prevenciju povreda, terapiju i efikasan povratak sportu nakon povreda kao i poboljšanje rezultata takmičenja u elitnom i profesionalnom sportu su samo neke od značajnih tema konferencije, međutim, najveću pažnju svakako će imati panel diskusije posvećene inovacijama na polju suplementacije kao i iskustvima sportista i lekara sa velikih takmičenja.

U našoj zemlji prvi put gosti će biti članovi FIMS-a na čelu sa predsednikom prof Fabijom Pigozijem, koji je ujedno i rektor Univerziteta Foro Italiko u Rimu. Jedan od vodećih lidera na polju dopinga u sportu prof Janis Pitsiladis govoriće o iskustvima i inovacijama na polju dopinga, a na slične teme govoriće i dve dame iz Rusije prof Viktorija Badtieva i Irina Zelenkova.

Poslednja sesija posvećena fudbalu prikazaće neka iskustva, inovacije, probleme sa kojima se stručnjaci danas susreću u praksi, ali i iskustva sportista, lekara i fizioterapeuta. Koliko smo napredovali i gde se Srbija danas nalazi kada je reč o protokolima i procedurama u najpopularnijem sportu na svetu govoriće član svetske zdravstvene komisije FIFE prof Jasin Zerguini (Dubai) i dr Mičiko Dohi ispred Antidoping agencije Japana, ali i neki naši poznati lekari, terapeuti sa dugogodišnjim iskustvom.

Kao uvod u konferenciju Zavod prvi put kao domaćin dobija pravo da organizuje FIMS-ov kardiološki kurs za sve kolege iz Srbije i regiona koji će tokom dva dana, 22. i 23. maja, imati priliku da savladaju neophodne veštine u skladu sa svetskim protokolima.

Prema rečima Gorana Bojovića, direktora Zavoda za sport i medicinu sporta ova konferencija je još jedna prilika je da se usvoje nova, potvrđena  saznanja, i implementiraju u praksi kako bi se unapredio rad i očuvalo zdravlje sportista. Osim predavanja, učesnici konferencije imaće mogućnost da učestvuju i u pokaznim radionicama  gde će se kroz praktičan prikaz vršiti obuka.

-Biće ovo sjajna prilika da se na jednom mestu okupe stručnjaci iz celog sveta, povežu popularne i aktuelne teme iz različitih naučnih oblasti sa praktičnim uputstvima i vodičima (kursevi i radionice), razviju neka nova prijateljstva i profesionalne veze između pojedinaca i ustanova. Događaj je i prilika da se Beograd i Srbija još jednom predstave kao dobri domaćini i pouzdani partneri – istakao je Bojović i poželeo toplu dobrodošlicu svim učesnicima iz Srbije i sveta.

Više o konferenciji moguće je pronaći na sajtu www.sportsmedicineserbia-conference.rs.

Datum: 23.05.2019. Autor: Cvijeta Radović

PROČITAJTE JOŠ...