x

Usvojen predlog antidoping zakona

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici, na predlog Ministarstva omladine i sporta, usvojila predlog novog Zakona o sprečavanju dopinga u sportu.

Zakonom će, nakon usvajanja u Skupštini, oblast sprečavanja dopinga u Srbiji biti u potpunosti usklađena s međunarodnim propisima i novim Svetskim antidoping kodeksom koji stupa na snagu naredne godine. Ovo će našim sportistima omogućiti nesmetano učestvovanje na velikim međunarodnim takmičenjima, budući da sportisti iz zemalja koje ne usklade svoja antidoping pravila sa odredbama Svetskog kodeksa neće imati pravo učešća. Takođe, biće omogućeno da Srbija i dalje može da bude organizator međunarodnih takmičenja.

Na osnovu iskustava u primeni dosadašnjeg zakona, regulisana su prava i obaveze Antidoping agencije Republike Srbije, nacionalnih sportskih saveza i sportskih inspektora. Utvrđeno je da se sportskim pravilima i u saradnji sa Antidoping agencijom obezbedi da se sportski stručnjaci i registrovani sportisti svih uzrasta najmanje jednom godišnje obaveštavaju o važećim propisima koji se odnose na doping u sportu. Takođe, uvedena je obaveza da savezi obaveštavaju Antidoping agenciju o kalendaru takmičenja za narednu godinu, kao i zabrana obavljanja bilo koje sportske aktivnosti ili funkcije u savezu licu kome je izrečena mera ili kazna zbog dopinga.

Obrada ličnih podataka sportista uređena je u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno propisano je da se prikupljaju i obrađuju samo oni lični podaci koji su neophodni ovlašćenim antidoping organizacijama u obavljenju njihovih aktivnosti.


Datum: 25.09.2014. Autor: Jelena Svilanović

PROČITAJTE JOŠ...