Iz Novog Pazara u novu sezonu

Piloti paraglajdera koji se takmiče u disciplini prelet počinju ovogodišnju sezonu takmičenjem „Novi Pazar Open“ u subotu 20. aprila u Novom Pazaru.

Takmičenje je međunarodnog karaktera i prvo kolo lige Srbije u preletu paraglajderom.

Organizator Sportsko aero udruženje „Jastreb“ iz Novog Pazara ugostiće 40 pilota paraglajdera koji će svoje letove započinjati sa poletišta Hodževo, južno od grada i poletišta Golija, u zavisnosti od povolјnih pravaca vetra. Takmičarski dani su subota i nedelјa, kada trke i preleti počinju od 11.30 časova, a proglašenje pobednika je planirano za nedelјu po završetku takmičenja.

Nakon takmičenja u Novom Pazaru, piloti paraglajdera će imati samo jednu nedelјu pauze, jer ih već 1. maja očekuju novi takmičarski zadaci u Vršcu, na međunarodnom takmičenju i 2. kolu lige „Vršac Open“ od 1. do 5. maja  u organizaciji Kluba slobodnog letenja „Ares“ iz Beograda.

Preletima je omogućeno letenje po zadacima ili slobodno od više stotina kilometara, samo uz pomoć vetrova i vazdušnih strujanja, bez motornog pogona. Kompletna letelica staje u ranac od dvadesetak kilograma, te je paraglajding jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari letačka aktivnost – a letovi mogu trajati i po nekoliko časova. Aktuelni državni rekord u preletu paraglajderom je 186,4 km i postigao ga je Želјko Ovuka 2008. godine preletom od Vršca do Niša. Svetski rekord u preletu paraglajderom oboren je prošle 2018. godine i iznosi 550 kilometara.

Datum: 19.04.2019. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...