x

Iz Novog Pazara u novu sezonu

Iz Novog Pazara u novu sezonu

Piloti paraglajdera koji se takmiče u disciplini prelet počinju ovogodišnju sezonu takmičenjem „Novi Pazar Open“ u subotu 20. aprila u Novom Pazaru.

Takmičenje je međunarodnog karaktera i prvo kolo lige Srbije u preletu paraglajderom.

Organizator Sportsko aero udruženje „Jastreb“ iz Novog Pazara ugostiće 40 pilota paraglajdera koji će svoje letove započinjati sa poletišta Hodževo, južno od grada i poletišta Golija, u zavisnosti od povolјnih pravaca vetra. Takmičarski dani su subota i nedelјa, kada trke i preleti počinju od 11.30 časova, a proglašenje pobednika je planirano za nedelјu po završetku takmičenja.

Nakon takmičenja u Novom Pazaru, piloti paraglajdera će imati samo jednu nedelјu pauze, jer ih već 1. maja očekuju novi takmičarski zadaci u Vršcu, na međunarodnom takmičenju i 2. kolu lige „Vršac Open“ od 1. do 5. maja  u organizaciji Kluba slobodnog letenja „Ares“ iz Beograda.

Preletima je omogućeno letenje po zadacima ili slobodno od više stotina kilometara, samo uz pomoć vetrova i vazdušnih strujanja, bez motornog pogona. Kompletna letelica staje u ranac od dvadesetak kilograma, te je paraglajding jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari letačka aktivnost – a letovi mogu trajati i po nekoliko časova. Aktuelni državni rekord u preletu paraglajderom je 186,4 km i postigao ga je Želјko Ovuka 2008. godine preletom od Vršca do Niša. Svetski rekord u preletu paraglajderom oboren je prošle 2018. godine i iznosi 550 kilometara.

Datum: 19.04.2019. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...