x

Pol Tergat: Beogradski maraton šalje lepu sliku Beograda i Srbije u svet

Pol Tergat: Beogradski maraton šalje lepu sliku Beograda i Srbije u svet

Zvezda poslednje konferencije za medije uoči 32. Beogradskog maratona 14. aprila bio je bivši kenijski atletski as Pol Tergat, danas jedan od uticajnijih sportskih ličnosti u olimpijskom pokretu i atletskom sportu, a ulogu domaćina imao je Miodrag Popović, predsednik Turističke organizacije Beograda.


Turistička organizacija Beograda i Beogradski maraton su partneri u promociji našeg glavnog grada i njegovog maratona širom sveta.


– Beogradski maraton je jedna od najmasovnijih naših manifestacija sa koje šaljemo u svet najlepšu sliku, a ta slika je sve lepša jer je i Beograd svake godine sve lepši i zanimljiviji. Turistička organizacija Beograda i Beogradski maraton već godinama rade na promociji ove manifestacije i Beograda i sigurni smo da se vrednost te promocije može meriti milionima… Posebno mi je zadovoljsto što imamo grupu gostiju iz Kine u kojoj je trkački pokret u velikom zamahu. Saradnja naše dve zemlje nikad nije bila bolja i to nam govori da ćemo ubuduće imati sve više gostiju iz Kine – rekao je Miodrag Popović, pošto je pozdravio sve učesnike skupa u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.  


Čuveni Pol Tergat promoter 32. Beogradskog maratona


Pol Tergat, osvajač 13 medalja na najvećim svetskim šampionatima i nekadašnji svetski rekorder na 10.000 m u polumaratonu i maratonu, šesti put doputovao je u Beograd. Prva četiri puta, devedesetih godina prošlog veka, zbog učešča na Beogradskoj trci kroz istoriju, peti put pre deset godina kada je doveo takmičare na tu manifestaciju a sada kao član Međunarodnog olimpijskog komiteta i predsednik Olimpijskog komiteta Kenije da promoviše 32. Beogradski marton.


– Zahvalan sam na mogućnosti da dođem kao promoter u Beograd. Prvi put došao sam pre 22 godine, a sada osećam kao da sam se ponovo vratio svom domu i odmah sam poželeo da mu se i ubuduće vraćam – rekao je petostruki svetski šampion u krosu i dodao:  – Siguran sam da će Beogradski maraton i dalje rasti zahvaljujući Dejanu Nikoliću, ljudima iz njihovog tima, gradskoj vlasti, sponzorima i partnerima jer sam kao promoter mnogih trka i takmičenja proputovao čitav svet i uveravam vas da je ovo što vi imate jedinstveno i posle svega se osećam kao stalni ambasador Beogradskog maratona u svetu.


Pol Tergat je to bliže objasnio na sledeći način:

– U Beogradu su ljudi dobri, dragi, toliko topli u svojoj dobrodošlici, tako da bih voleo da se dva, tri puta godišnje vraćam u Beograd jer se ovde osećam kao kod kuće. Hteo bih da dodam da su maraton i slične sportske manifestacije najbolji način da se mladi odvoje od telefona, kompjutera i igrica i počnu da se bave sportom zbog sopstvenog zdravlja. Ja ću, s druge strane, u obraćanju elitnim trkačima nastojati da ih obodrim da dođu u Beograd na Beogradski maratoni da osete ono što sam uvek osetio i ja kada sam dolazio u Beograd.


Pol Tergat će se u nedelju družiti sa domaćinim i učesnicima 32. Beogradskog maratona, a među njih 8.000 iz 70 zemalja biće i 70 gostiju iz Kine koji su doputovali u Beograd kao prve laste saradnje Beogradskog maratona  i Wisdom sports group.


– Kina i Republika Srbija imaju bogatu istoriju u oblasti prijateljstva i saradnje u mnogim oblastima, pa to nastavljamo u akciji “Pojas i put” maratonska serija i Srbija sa Beogradskim maratonom je jedna od najznačajnijih zemalja na tom putu. U decembru Beograd se predstavio na maratonu u Šenženu, na kojem učestvuje 30.000 trkača, i već ove godine u vaš glavni grad došlo je 70 učesnika, a imajte u vidu da su oni prešli 8.000 kilometara da trče ovde u Beogradu – rekao je Kevin Li predstavnik Visdom sporta i dao reč gospodinu Čenu koji će u nedelju trčati na 32. Beogradskom maratonu.


– Pozdravljam sve u ime grupe entuzijasta iz Šenžena koji se bave planinarstvom i maratonskim trčanjem. Godinama smo mnogo slušali o Srbiji i Beogradu a sada smo dobili i priliku da posetimo vašu lepu zemlju. Ovde se osećamo dobro, kao da se već dugo poznajemo, i suguran sam da će ubuduće mnogo više trkača iz Kine dolaziti kod vas, na Beogradski maraton, mnogi podstaknuti i našim pričama – rekao je gospodin Čen.


Raša Ristivojević, specijalni savetnik direktora Vansi aerodroma Srbije  je rekao da su i oni na neki način domaćini:


– Svi koji dolaze iz daleka na maraton prvo kroče na naš aerodrom. Sa Beogradskim maratonom organizujemo trku BEG Runway Run na na pisti aerodroma Nikola Tesla, ali učestvujemo i u maratonu. Kompanija Vansi ulaže u mnoge sportske aktivnosti. Futsal ekipa ostvaruje sjajne rezultate a trkački tim je u ekspanziji, tako da ćemo u velikom broju učestvovati i u maratonu i sigurno biti među kompanijama sa najvećim brojem učesnika.


UNIQA šestu godinu zaredom ostaje zvanično osiguranje i ponosni pokrovitelj najmasovnije atletske manifestacije u Srbiji - Beogradskog maratona, koji u nedelju 14. aprila održava po 32 put u našoj prestonici. Osim što će se postarati za sigurnost učesnika, UNIQA će osigurati i najbolji ritam na već tradicionalnoj Muzičkoj aveniji, kojoj će se na predlog posetilaca i po ugledu na najveće svetske maratone po prvi put priključiti i ulični svirači, a biće proširena i novim punktovima.


„Mnogi podržavaju Maraton, ali UNIQA podržava i maratonce! Zbog toga će naša Muzička avenija, koja je postala simbol ove najmasovnije sportske manifestacije kod nas, ove godine uz trubače, bubnjare i dj-eve dobiti jedinstveno pojačanje – ulične svirače. Pored punktova na potezu od Londona do Brankovog mosta, naš muzički maraton biće bogatiji za dve nove muzičke stanice – na Cvetnom Trgu i u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu. Znamo da je u sportu, kao i u životu – najvažniji dobar ritam, koji ćemo trkačima obezbediti u ključnim - prvim i poslednjim deonicama trke. Verujem da će odlična atmosfera privući rekordan broj učesnika i da ćemo poslati najlepšu razglednicu iz Beograda“, rekla je Sonja Marić, direktorka Sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja.


Osim što će se postarati za dobru zabavu i neophodnu podršku za trkače, UNIQA će se u duhu humanitarnog karaktera predstojećeg Maratona priključiti kampanji Rak je izlečiv. Tako će za svaki kilometar koji zaposleni u ovoj kompaniji i članovi njihovih porodica savladaju na tradicionalnoj Trci zadovoljstva, donirati evro za nabavku magnetne rezonance za Klinički centar Srbije. Humanitarnoj šetnji UNIQA osiguranja, koja se organizuje pod sloganom  Šetaj za sreću, jer svaki kilometar je važan pridružiće se i Sava Ranđelović, vaterpolo reprezentativac i jedan od promotera ove kompanije.


„UNIQA je već šest godina svedok i autor jedne od najznačajnijih priča o istrajnosti i snazi volje. Nastavljamo da rastemo zajedno sa Beogradskim maratonom, svesni da se najznačajnija istorija ipak ispisuje u srcima onih kojima pomognemo. Zbog toga ove godine naš cilj nije samo da prođemo kroz pobedničku kapiju na Terazijama, već da se okupimo u najvećem broju do sada. Svaki korak koji napravimo zajedno je korak ka nabavci neophodne dijagnostike za najveći zdravstveni centar u našoj zemlji. Imamo motivaciju i želju, ali i najbolje društvo – aktuelnog olimpijskog i evropskog prvaka u vaterpolu Savu Ranđelovića koji zna da se pobede dobijaju istrajnošću i snagom volje“, istakla je Marićeva.


Ona je dodala da su pored Ranđelovića, podršku Beogradskom maratonu dali i vaterpolo reprezentativci Andrija Prlainović, Milan Aleksić i Dušan Mandić, takođe promoteri UNIQA osiguranja, pozivajući takmičare i publiku da se priključe u što većem broju.


Dejanu Nikoliću, direktoru Beogradskog maratona preostalo je samo da izrazi zahvalnost svima na ovom susretu sa medijima, posebno Polu Tergatu i gostima iz Kine, ali i svima koji su dali doprinos u organizaciji 32. Beogradskog maratona na kom se u nedelju očekuje rekordnih 8.000 učesnika u maratonu i polumaratonu iz 70 zemalja uz oko 20 000 učesnika Aqva Viva Trke zadovoljstva na 5 km po vremenu izuzetno pogodnom za trčanje…


Datum: 13.04.2019. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...