x

Zoran Đorđević: Beogradski maraton više od sporta

Zoran Đorđević: Beogradski maraton više od sporta

Ministar Đorđević na konferenciji za novinare primio specijalne zahvalnice za doprinos razvoju filantropije, u svoje ime i za premijerku Anu Brnabić koja je i pokrovitelj Trke dobrote na 32. Beogradskom maratonu.


Slogan ovogodišnjeg 32. Beogradskog maratona je “Trči, uživaj, pomozi nekom“, a platforma „Trka dobrote“ omogućava svima da se uključe u neku od dobrotvornih akcija koje se sprovode na njemu. Tim povodom na konferenciju za medije u Skupštinu grada Beograda došao je Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja kao izaslanik premijerke Ane Brnabić, predsednice Saveta za filantropiju.


Došao sam da zahvalim gospodinu Nikoliću i svima vama koji činite sve da Beogradski maraton ne bude samo maraton, već i humanitarna manifestacija. Ove godine Trka dobrote se sprovodi pod pokroviteljstvom premijerke Ane Branabić, ujedno i predsednice Saveta za filantropiju. Zahvalni smo za sve što činite i mogu da kažem da će Vlada Srbije biti uvek uz vas, da će vas podržavati i da će od vas tražiti da nam kažete kako možemo da Vam pomognemo. Nadam se da će “oskar za humanost” ponovo doći kod nas – rekao je ministar Zoran Đorđević.


Ministar rada u karijeri ima i dva istrčana maratona – beogradski i atinski na kojem je održano Gala veče Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), kada je Beogradskom maratonu uručena Društvena nagrada, poznatija kao “oskar za humanost”.


Svetski maratonski Oskar Beogradskom maratonu


Tamara Vlaškalin iz Fondacije “Ana i Vlade Divac” istakla je da je se nada da će saradnja sa Beogradskim maratonom trajati dugi niz godina:


Prvi put sarađivali smo povodom Beogradskog polumaratona, a sada na Beogradskom maratonu, tako da se nadam da će Trka dobrote postati tradicionalna u okviru ove manifestacije. Naš cilj je da promovišemo zdrav stil života ali i dobra dela tako da smo napravili i ponudili svim učesnicima i svim humanim ljudima bazu podataka humanitarnih akcija koje se sprovode na Beogradskom maratonu i omogućili im da se lako uključe u neku od njih.


Trči 32. Beogradski maraton, uživaj, pomozi nekome


CorD magazin je svoju humanitarnu akciju na Beogradskom maratonu pokrenuo još pre 13 godina.


Bili smo prvi i drago mi je što smo na neki način pokrenuli ovu lavinu. Mi smo, uključujući međunarodnu zajednicu u Cord charity masters, na Beogradskom maratonu do sada prikupili više od 150.000 evra koji su otišli u više od 55 institucija. Ove godine uz nas su i trkači iz ambasada Ukrajine, Malezije i Australije – rekla je Neda Lukić iz Magazina CorD.


Već petu godinu na Beogradskom maratonu, jedinom pet frendli maratonu, odgovorni vlasnici pasa učestvuju zajedno sa svojim ljubimcima, istakla je Nataša Vukmirović, ali ovog puta učestvuju i u dobrotvornoj akciji “Podrška odgovornim vlasnicima” prikupljajući sredstva za čipovanje i vakcinaciju pasa i mačaka.


Aleksandra Vranešević iz organizacije “Mama fit” istakla je da su mame prvi put organizovano izašle na Beogradski maraton prošle godine, ali da će ove, 14. aprila, u Trci zadovoljstva biti 500 mama, a to znači i “500 bebica”…


Ali, nešto se na 32. Beogradskom maratonu dešava i prvi put.

Ovogodišnji maraton biće “ekofrendli” kao primer dobre prakse, kao i prva sportska manifestacija u Srbiji na kojoj će se sakupljati otpad za reciklažu. Na 13 eko ostrva uz trasu maratona dežuraće 55 učenika Zemunske gimnazije i sakupljati 80.000 plastičnih boca za vodu koju će popiti učesnici, ali i plastičnu i staklenu ambalažu koju im donesu Beograđani. Sredstva će biti utrošena za razvoj školskog sporta u Zemunskoj gimnaziji – rekla je Kristina Cvejanov.


Naravno uz brigu o okolini na Beogradskom maratonu velika pažnja se poklanja i zdravlju učesnika istakli su brend menadžer Medigroup Mina Mijović i prof dr. Goran Rađen, koji je i medicinski direktor Beogradskog maratona podsetili su da je provera zdravstvenog stanja učesnika, posebno u maratonu i polumaratonu, poželjna, a dr Rađen je izrazio zadovoljstvo što metereolozi za nedelju prognoziraju idealno vreme za maratonsko trčanje – temperature od 10 do 15 stepeni…


Na kraju susreta sa medijima direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić uručio je ministru Zoranu Đorđeviću specijalna priznanja za premijerku Anu Brnabić i njega – Specijalna zahvalnica za doprinos u unapređenju filantopije.


Datum: 12.04.2019. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...