x

Najava novih rekorda na 32. Beogradskom maratonu

Najava novih rekorda na 32. Beogradskom maratonu

Organizatori 32. Beogradskog maratona imaju samo jednu ambiciju – da on bude bolji od prethodnih, a sudeći po konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda – tako će i biti.

 

Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima istakao je da je sve spremno da se 14. aprila realizuje jedna od najvećih manifestacija na gradskim ulicama:

 

– Javni komunalni sistem grada Beograda i nadležni sekretarijati već mesecima pripremaju gradske ulice i trgove za Beogradski maraton, vodeći računa o tome da Trka zadovoljstva, polumaraton i maraton proteknu na najbolji način a da se ne ugroze radovi na gradskim ulicama. Ovo nije nov posao za nas, godinama se uigravamo i uvereni smo da će sve proteći u najboljem redu ako se učesnici u saobraćaju budu ponašali u skladu sa signalizacijom i uputstvima.

 

Uputstva i novi režim saobraćaja već se nalaze na internet stranicama Grada Beograda, biće objavljen u medijima, a o sprovođenju brinuće Saobraćajna policija.

 

– Nadam se da ćemo, kao i prošle godine, kao i prethodnih decenija, svi biti ponosni što je 32. Beogradski maraton uspešno organizovan s obzirom da smo mi u potpunosti spremni – rekao je Dragan Bogosavac, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a.


Ljiljana Kuzmanović iz Sekretarijata za saobraćaj istakla je da će u nedelju 14. aprila na dan Beogradskog maratona poseban režim saobraćaja važiti na 345 raskrsnica, Milan Janković iz Sekretarijata za javni prevoz dodao je da i ljudi koji brinu o saobraćaju i građani Beograda imaju iskustva sa ovakvim poremećajem i uputio sve na internet stranice bgprevoza.


To što je maraton u nedelju, a ne u subotu olakšava svima posao pa i onima koji će brinuti o zdravlju učesnika.


Dr Goran Marković iz Sekretarijata za zdravstvo istakao je da je Grad Beograd preuzeo na sebe brigu o medicinskoj zaštiti trkača i da je izdvojio 16 mobilnih ekipa hitne medicinske pomoći, 15 ekipa domova zdravlja, kao i da će u slučaju potrebe na raspolaganju biti lekari Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, a dr Vladimir Vešković iz Hitne pomoći apelovao je na Beograđane da učestvuju na ovogodišnjem maratonu rukovodeći se načelom „hodanje je zdravo – trči ko je spreman“.  


Za svaki slučaj, tu će biti i 30 fizioterapeuta Fizio tima, rekao je Filip Volšek. Fizio tim će treći put pomagati trkačima da odmore umorne mišiće na Terazijama i u Kolarčevoj ulici, a sve učesnike Volšek je pozvao da dođu na besplatni pregled muskuluture pre učešća na maratonu.


Ravnopravno do cilja“ je već dobro poznat maratonski slogan s kojim u Trci zadovoljstva, polumaratonu, pa čak i maratonu učestvuju osobe sa invaliditetom, a Aleksandar Vujičić iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda (SSOIB) je istakao da saradnja sa Beogradskim maratonom i Poverenikom za ravnopravnost izuzetno značajna i dovodi do stalnog povećanja broja učesnika iz godine u godinu…


Maratonac Nedeljko Todorović sa 176 pretrčanih maratona, koji je slučajno i metereolog, dao je ocenu 4,8 na skali do 5 za uslove za trčanje koji će vladati 14. aprila. Zahlađenje i kiša koji se očekuju u noći između subote i nedelje trebalo bi da prestanu u ranim jutarnjim časovaima, pa bi na startu temperatura bila oko 10, a na cilju oko 15 stepeni. Idealno.

   

Tu prognozu pozdravio je i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić, koji je u Skupštinu grada Beograda doneo „maratonski oskar“, nagradu koju je u novembru primio od Svetskog udruženja maratona i uličnih trka  (AIMS) za društveno odgovorno poslovanje i dugogodišnju odličnu organizaciju Beogradskog maratona.


Svetski maratonski Oskar Beogradskom maratonu


– Ovu nagradu svake godine može da dobije samo jedan maraton od preko 450 koliko ih ima u AIMS, a mi smo je dobili zahvaljujući svim ovim ljudima i ovo je prilika da se javno zahvalim svima, a posebno Gradu Beogradu na dugogodišnjoj sistemskoj podršci, - rekao je Nikolić i dodao da su rekordi postignuti na Dečijem maratonu najava rekorda na 32. Beogradskom maratonu, a da je već sada sigurno da će broj učesnika biti oko 8.000 što je povećanje za oko 10 odsto u odnosu na prethodni maraton. Takođe, prijavljen je rekordan broj od 150 polumaratonskih štafeta sa 600 učesnika, a broj zemalja će sepopeti na više 70. Među njima će se posebno isticati velika grupa od 70 trkača iz Kine.


Datum: 10.04.2019. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...