Najava novih rekorda na 32. Beogradskom maratonu

Organizatori 32. Beogradskog maratona imaju samo jednu ambiciju – da on bude bolji od prethodnih, a sudeći po konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda – tako će i biti.

 

Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima istakao je da je sve spremno da se 14. aprila realizuje jedna od najvećih manifestacija na gradskim ulicama:

 

– Javni komunalni sistem grada Beograda i nadležni sekretarijati već mesecima pripremaju gradske ulice i trgove za Beogradski maraton, vodeći računa o tome da Trka zadovoljstva, polumaraton i maraton proteknu na najbolji način a da se ne ugroze radovi na gradskim ulicama. Ovo nije nov posao za nas, godinama se uigravamo i uvereni smo da će sve proteći u najboljem redu ako se učesnici u saobraćaju budu ponašali u skladu sa signalizacijom i uputstvima.

 

Uputstva i novi režim saobraćaja već se nalaze na internet stranicama Grada Beograda, biće objavljen u medijima, a o sprovođenju brinuće Saobraćajna policija.

 

– Nadam se da ćemo, kao i prošle godine, kao i prethodnih decenija, svi biti ponosni što je 32. Beogradski maraton uspešno organizovan s obzirom da smo mi u potpunosti spremni – rekao je Dragan Bogosavac, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a.


Ljiljana Kuzmanović iz Sekretarijata za saobraćaj istakla je da će u nedelju 14. aprila na dan Beogradskog maratona poseban režim saobraćaja važiti na 345 raskrsnica, Milan Janković iz Sekretarijata za javni prevoz dodao je da i ljudi koji brinu o saobraćaju i građani Beograda imaju iskustva sa ovakvim poremećajem i uputio sve na internet stranice bgprevoza.


To što je maraton u nedelju, a ne u subotu olakšava svima posao pa i onima koji će brinuti o zdravlju učesnika.


Dr Goran Marković iz Sekretarijata za zdravstvo istakao je da je Grad Beograd preuzeo na sebe brigu o medicinskoj zaštiti trkača i da je izdvojio 16 mobilnih ekipa hitne medicinske pomoći, 15 ekipa domova zdravlja, kao i da će u slučaju potrebe na raspolaganju biti lekari Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, a dr Vladimir Vešković iz Hitne pomoći apelovao je na Beograđane da učestvuju na ovogodišnjem maratonu rukovodeći se načelom „hodanje je zdravo – trči ko je spreman“.  


Za svaki slučaj, tu će biti i 30 fizioterapeuta Fizio tima, rekao je Filip Volšek. Fizio tim će treći put pomagati trkačima da odmore umorne mišiće na Terazijama i u Kolarčevoj ulici, a sve učesnike Volšek je pozvao da dođu na besplatni pregled muskuluture pre učešća na maratonu.


Ravnopravno do cilja“ je već dobro poznat maratonski slogan s kojim u Trci zadovoljstva, polumaratonu, pa čak i maratonu učestvuju osobe sa invaliditetom, a Aleksandar Vujičić iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda (SSOIB) je istakao da saradnja sa Beogradskim maratonom i Poverenikom za ravnopravnost izuzetno značajna i dovodi do stalnog povećanja broja učesnika iz godine u godinu…


Maratonac Nedeljko Todorović sa 176 pretrčanih maratona, koji je slučajno i metereolog, dao je ocenu 4,8 na skali do 5 za uslove za trčanje koji će vladati 14. aprila. Zahlađenje i kiša koji se očekuju u noći između subote i nedelje trebalo bi da prestanu u ranim jutarnjim časovaima, pa bi na startu temperatura bila oko 10, a na cilju oko 15 stepeni. Idealno.

   

Tu prognozu pozdravio je i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić, koji je u Skupštinu grada Beograda doneo „maratonski oskar“, nagradu koju je u novembru primio od Svetskog udruženja maratona i uličnih trka  (AIMS) za društveno odgovorno poslovanje i dugogodišnju odličnu organizaciju Beogradskog maratona.


Svetski maratonski Oskar Beogradskom maratonu


– Ovu nagradu svake godine može da dobije samo jedan maraton od preko 450 koliko ih ima u AIMS, a mi smo je dobili zahvaljujući svim ovim ljudima i ovo je prilika da se javno zahvalim svima, a posebno Gradu Beogradu na dugogodišnjoj sistemskoj podršci, - rekao je Nikolić i dodao da su rekordi postignuti na Dečijem maratonu najava rekorda na 32. Beogradskom maratonu, a da je već sada sigurno da će broj učesnika biti oko 8.000 što je povećanje za oko 10 odsto u odnosu na prethodni maraton. Takođe, prijavljen je rekordan broj od 150 polumaratonskih štafeta sa 600 učesnika, a broj zemalja će sepopeti na više 70. Među njima će se posebno isticati velika grupa od 70 trkača iz Kine.


Datum: 10.04.2019. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...