x

Održan 14. Redovni kongres Evropske kajakaške asocijacije

Održan 14. Redovni kongres Evropske kajakaške asocijacije

Kajakaški savez Srbije organizovao je 14. Redovni kongres Evropske kajakaške asocijacije, na kojima je evropska kajakaška porodica razmatrala izazove sa kojima se naš sport suočava, ali su takođe izabrani i predsednik EKA kao i novi članovi Borda direktora.


Ovogodišnji Kongres zvanično je otvorio predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović koji je predstavnicima 33 zemlje članice evropske kuće kajaka poželeo dobrodošlicu. Osim Nišovića, članove Kongresa pozdravili su i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, kao i pomoćnik ministra omladine i sporta, Darko Udovičić.


Dosadašnji predsednik EKA, Albert Vuds, ponovo je izabran na istu poziciju, na kojoj se nalazi od samog osnivanja Evropske kajakaške asocijacije 1993. godine. Vuds ima bogatu sportsku kao i radnu biografiju, u čemu se ističe doživotno mesto počasnog potpredsednika Olimpijskog komiteta Velike Britanije.

„Srećan sam zbog ponovnog izbora jer je kajak moj život. Proveo sam mnogo vremena gradeći Evropsku kajakašku asocijaciju u važnu organizaciju kakva je danas. Očekuju nas velike promene u vezi sa olimpijskim programom i sada moramo da se fokusiramo na to„, naglasio je Vuds posle izbora.


Predsednik EKA zahvalio se Kajakaškom savezu Srbije na odličnoj organizaciji 14. Redovnog kongresa:

„Veoma sam zahvalan Kajakaškom savezu Srbije na besprekornoj organizaciji ovog kongresa. Svaki put kad organizuju neko od takmičenja iznova se dokažu kao odlični domaćini. Takođe su nam velika podrška, a moram da naglasim i da mi veoma poštujemo ono što oni rade„, dodao je predsednik EKA.

Na poziciju potpredsednika Evropske kajakaške asocijacije ponovo je izabran Jaroslav Polert, dok je Evelina Petrova, takođe ponovo izabrana za blagajnika.


U Bord direktora Evropske kajakaške asocijacije izabrana je predstavnica Kajakaškog saveza Srbije, Jovana Stanojević, zajedno sa Manuelom Gaven iz Nemačke i Andrejem Jelencom iz Slovenije.


Jovana Stanojević, programski menadžer Kajakaškog saveza Srbije učestvovala je u organizaciji velikog broja takmičenja, među kojima se ističu uloge direktora takmičenja na Svetskom kupu 2017, Evropskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore iste godine, kao i Evropskog šampionata za seniore 2018. godine u organizaciji Kajakaškog saveza Srbije. Od 2017. godine član je komiteta za takmičenje u sprintu Evropske kajakaške asocijacije. Kao međunarodni sudija, Jovana je učestvovala u svim najvažnijim takmičenjima, dok je na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine bila najmlađi direktor takmičenja.

Evropska kajakaška asocijacija ima četiri predstavnika u Svetskoj kajakaškoj federaciji. Dva mesta zauzimaju predsednik i generalni sekretar EKA, Albert Vuds i Branko Lovrić. Na ovogodišnjem kongresu kao preostala dva člana izabrani su Jovana Stanojević i Andrej Jelenc.


Na kongresu su predstavljene i ovogodišnje Evropske igre u Minsku. Predstavnici organizatora takmičenja u Belorusiji podelili su sa članovima kongresa detalje takmičenja u kajaku i kanuu koje će se održati od 25. do 27. juna na Zaslavje regatnom jezeru.


Ovogodišnje takmičenje u kajaku i kanuu na Evropskim igrama bodovaće se kao Šampionat Evrope, s obzirom da ove godine neće biti Prvenstva Evrope u sprintu.


Datum: 02.04.2019. Autor: Kajakaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...