x

Počela poslednja nedelja priprema u Turskoj

Počela poslednja nedelja priprema u Turskoj

Posle odličnih bazičnih priprema koje su preko zime odradili u bugarskom Belmekenu i na Rogli u Sloveniji, već pet nedelja naši najbolji kajakaši i kajakašice nalaze se u Turskoj na prvim veslačkim pripremama u sezoni.


Prvi deo priprema podrazumevao je veliku kilometražu i uveslavanje, i u tom periodu naši reprezentativci su trenirali u jednosedima.

„Prvi deo je prošao u radu na takozvanoj bazi, na sticanju osećaja na vodi. Cela ekipa je radila zajedno i sve je prošlo kako treba i nije bilo većih povreda i mogu da kažem da je ekipa preživela taj najteži deo prelaska sa suvog treninga na trening na vodi i jako smo zadovoljni„, naglašava trener reprezentacije Uroš Pavlović.

U drugom delu priprema u takmičari su počeli da rade po programima specifičnim za njihove discipline.

„Sprinteri pre treninga brzine, prvo moraju da počnu sa treningom kojim se pojačava snaga zaveslaja. Sa druge strane, oni koji veslaju duže deonice još nisu počeli sa anaerobnim radom„, objasnio je Pavlović.


Olimpijski vicešampioni i svetski prvaci u dvosedu na 1000 metara, Marko Tomićević i Milenko Zorić, zadovoljni su načinom na koji su odradili bazične i prvi deo veslačkih priprema u Turskoj.

„Sada već sve počinje da liči na naše trke koje ćemo uskoro početi da vozimo. Treniramo već u grupnim čamcima, a stigao nam je i najnoviji model čamca koji se pokazao kao odličan. Nadam se da ćemo ove sezone napraviti iste rezultate kao i prošle godine, a da će biti i mesta čak i za bolje rezultate„, optimističan je Marko Tomićević.


Ove sezone za kajakaše je navažnije takmičenje Svetsko prvenstvo na kojem se obaraju norme za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. Da bi Tomićević i Zorić izborili mesto u Tokiju, u Segedinu moraju da budu među prvih šest posada.

„To uopšte nije lako jer ako si u prvih šest, ti si već sigurno i u borbi za medalju. Mi smo do sada bili u borbama za medalju i osvajali smo medalje i nadam se da ćemo ostati na tom nivou, a iskreno, nadam se da ćemo se malo i pomeriti jer mislim da sa godinama sazrevamo kao grupni čamac. Ove godine ciljamo olimpijsku normu, ali nam je, kao i svake godine, cilj da pobedimo na svakom takmičenju, pa tako i u Segedinu„, ne krije ciljeve za predstojeću sezonu štroker srebrnog dvojca i Rija.

Predolimpijska godina za mnoge sportiste je teža nego godina u kojoj se održavaju Olimpijske igre, kako fizički tako i psihički. Milenko Zorić naglašava da pritisak postoji jer svi očekuju da ponove uspeh iz Rija.

„Svi očekuju da srpski kajak nastavi tradiciju pojavljivanja na Olimpijskim igrama i mi znamo da se nosimo sa tim pritiskom. Svaki trening koji radimo ovde, radimo da bismo se pojavili u Tokiju„, objašnjava Zorić.

Olimpijske norme u kajaku praktično mogu da se izbore samo na Šampionatu sveta i gotovo da ne postoji šansa za popravni ispit.

„Postoji samo jedno takmičenje na kojem možemo da izborimo normu i moramo tog dana da budemo spremni na tom takmičenju„, naglašava Zorić.


Naši kajakaši sa priprema u Turskoj vraćaju se 25. marta posle čega će pripreme za sezonu nastaviti na Adi Ciganliji.


Datum: 19.03.2019. Autor: Nebojša Radović

PROČITAJTE JOŠ...