Srpski juniori briljirali na Evropskom kupu u Poljskoj

Iza srpskih juniora je još jedan briljantan nastup na međunarodnoj sceni. U respektabilnoj konkurenciji turnira Evropskog kupa za igrače do 17 godina, VICTOR Polish U17 International 2019, koji je od 15. do 17. marta 2019. održan u Poljskoj, Sergej Lukić, Mihajlo Tomić, Sara Lončar i Anđela Vitman osvojili su dve zlatne i dve srebrne medalje. Na taj način našoj zemlji su podarili epitet najuspešnije nacije na turniru koji je okupio čak 220 takmičara iz brojnih evropskih zemalja. Najsjajnija odličja su izlivena u dve konkurencije. U finalu muškog dubla Lukić i Tomić su, posle velikog preokreta, pobedili nemačku kombinaciju Malik Burakadi, Kian Ju Oei (2:1). Prethodno, naši reprezentativci su uzeli meru Rasmusenu Homelgradu i Tobijasu Mikelu iz Nemačke (2:0) u prvom kolu, Dominiku Kvinti i Pijotru Liski iz Poljske (2:0) u osmini finala, Arminu Sarosi i Kristijanu Tomiću iz Austrije (2:0) u četvrtfinalu, te Jonatanu Drespu i Jarniju Šlevoigtu iz Nemačke (2:0) u polufinalu.


Naša zemlja je u Poljskoj bila strah i trepet u konkurenciji mešovitih dublova, budući da su oba srpska para stigla do velikog finala. Ipak, do istorijskog okršaja nije došlo. Zbog velikog zamora i pojave grčeva Lukića, on i Sara Lončar su predali duel Tomiću i Anđeli Vitman koji su tako trijumfovali bez borbe i stigli do trofeja. Na putu ka srpskom finalu u Poljskoj Tomić i Vitmanova su očitali lekciju Slovacima Simeonu Suči i Sofiji Slosiarikovoj u drugom kolu (2:0), Englezu Samuelu Džonsu i Hrvatici Sunčici Sertić (2:0) u osmini finala, Poljacima Mikolaju Šimanovskom i Juliji Prokopčuk (2:0) u četvrtfinalu i Česima Adamu Ehmu i Katerini Valentovoj (2:1) u polufinalu. S druge strane Lukić i Lončareva su do finala, a potom i srebra, stigli pobedama nad Piotrom Liskom i Anom Čuhrom iz Poljske (2:0) u drugom kolu, njihovim sunarodnicima Davidom Perkovskim i Marinom Kovalčuk (2:0) u osmini finala, Jarnijem Šlevoigtuom i Julijom Majer iz Nemačke (2:1) u četvrtfinalu i Jakobom Fernandezom i Lucijom Rodrigez iz Španije (2:1) u polufinalu.


Pored zlata u muškom dublu i srebra u mešovitom Lukić je u Poljskoj osvojio i vicešampionsku titulu u muškom singlu. Naš vidno iscrpljeni reprezentativac, koji je bio prvi nosilac u ovoj konkurenciji, u završnom okršaju poražen je od naturalizovanog Nemca, Kian Ju Oeia (2:1). Lukić je do finala stigao bez izgubljenog seta. U prva četiri meča je savladao domaće takmičare i to Davida Perkovskog (2:0) u prvom kolu, u Piotra Neinkea (2:0) u drugom, Simona Slepeckog (2:0) u osmini finala, a Andržeja Nikiporuka (2:0) u četvrtfinalu. U polufinalu je bio bolji od Nemca Tobijasa Mikela (2:0).


Ovo je jedan od mojim najuspešnijih turnira u poslednjih godinu dana. Maksimalno sam se trudio da u svakom meču pružim 100 odsto svojih mogućnosti, međutim videlo se da je izuzetno teško igrati u tri jake konkurencije. U finalu singla zbog premora su počeli su da me hvataju grčevi, a zbog toga smo Lončareva i ja morali da predamo okršaj za zlato u mešovitom dublu. Da je bilo samo malo više vremena za odmor siguran sam da sam turnir mogao da završim sa stoprocentnim učinkom iako je i ovo ogroman uspeh. Ovom prilikom moram da pohvalim organizaciju koja je bila na vrhunskom nivou, možda i jedna od najboljih do sada kada su u pitanju turniri ovog ranga”, kazao je Sergej Lukić.


U ženskom singlu Lončareva je stala na korak od odličja budući da je u borbi za polufinale poražena od Špankinje Ane Setien (2:0), potonje osvajačice zlata. U istoj konkurenciji Vitmanova je izgubila u osmini finala od Špankinje Lucije Rodrigez (2:1). Naše reprezentativke su za dlaku ostale bez medalje u ženskom dublu. U četvrtfinalu su poražene od Engleskinja Lise Curtin i Gauri Šidhev (2:0), koje su kasnije stigle do trona u ovoj konkurenciji.


Svo četvoro naših reprezentativaca su pokazali da pripadaju samom evropskom vrhu. To smo, doduše, za Lukića, Tomića i Lončarevu znali i pre početka ovog turnira, ali smo posebno srećni što je u Poljskoj to pokazala i Anđela Vitman, čije je vatreno krštenje na najvećoj evropskoj sceni bilo više nego uspešno. Turnir u Poljskoj smo, između ostalog, iskoristili da isprobamo nove kombinacije u parskim konkurencijama. Sumiraćemo utiske i analizirati odigrane mečeve. Ipak, ne možemo da se otmemo utisku da imamo ogroman i pojedinačni i timski kvalitet. Ovim putem bismo posebno pohvalili borbenost svih naših reprezentativaca i ujedno se zahvalili na ogromnoj podršci koja nam je pružana iz Srbije”, istakli su gotovo uglas treneri reprezentacije Nikola Mijačić i Dragan Antić.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Poljskoj.


Datum: 19.03.2019. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...